Læsetid: 2 min.

Greenpeace: Danmark nøler med indgreb mod dioxin

27. august 1999

Udslip af dioxin fra genbrugs-stålværker er ti gange lavere i Tyskland end de rammer, der er godkendt i Danmark

Udslippet af dioxiner fra Det Danske Stålvalseværk i Frederiksværk er ti gange større end fra tilsvarende værker i Tyskland.
To af de tre målinger på Det Danske Stålvalseværk viser udslip på mere end 1 nanogram gift-ekvivalent pr. kubikmeter røg.
"Selv de tyske genbrugs-stålværker, der bruger mest forurenet skrot, har udslip under 0,1 nanogram," siger Knut Sander fra miljøinstituttet Ökopol i Hamburg til Information. Knut Sander repræsenterer den europæiske miljøsammenslutning EEB i EU's tekniske arbejdsgruppe for jern- og stålindustrien og instituttet har bl.a. været rådgiver for Luxembourgs regering.
Ved målinger på to tyske genbrugs-værker lå udslippet af dioxin endda 100 gange under det udslip, der tolereres af de danske myndigheder.

Aktivistblokader
To gange har aktivister fra miljøorganisationen Greenpeace blokeret den kran, der fører skrot ind i Stålvalseværket. Det første hold aktivister blev fjernet af politiet natten til torsdag. Men i går morges lænkede et nyt hold aktivister sig fast. De blev fjernet af politiet i løbet af dagen. Femten aktivister, heraf fem danske, tre svenske, to engelske, to tyske, en slovakisk, en amerikansk og en fransk, er anholdt. En af dem forventes sigtet for at forstyrre driften af samfærdselsmidler, oplyste politiet i Frederikssund i går.
To skibe ventede i går aftes uden for værkets havn, fordi Greenpeaces skib ligger på tværs i indsejlingen.
"Jeg føler mig overhovedet ikke forpligtet til at tage et synspunkt alvorligt, når det bliver fremsat som Greenpeace gør det med ulovlige metoder," sagde værkets direktør, Kristian May, onsdag aften til den regionale station TV2-Lorry. "7,5 gram er en ufatteligt lille mængde... Det er efterhånden svært at finde nogen, der overhovedet kan måle det."
I dagbladet Politiken undrer Kristian May sig over at Greenpeace "kaster sig over det formentlig reneste stålværk i verden".

Forsøg på dialog
Greenpeace forsøgte i går med et brev at få en dialog i gang. Organisationen tilbyder at hjælpe med "metoder, eksperter og firmaer, der kan påtage sig opgaven". Aktivisterne finder det "besynderligt" at Stålvalseværket slet ikke nævner dioxin i sit grønne regnskab, når værket er Danmarks største enkelt-udleder af det giftstof der "anerkendes af eksperter som et af de mest potente giftstoffer, vi kender".
Greenpeace skrev også brev til miljøminister Svend Auken, som de opfordrer til at stramme kravene til Stålvalseværkets dioxin-udledninger forud for det kommende møde i Geneve den 6.-11. september om en international FN-traktat der skal bekæmpe udledningen af både dioxin og andre svært nedbrydelige giftstoffer, der spreder sig i det globale miljø.
"Danmark har ellers lagt en høj profil i de internationale forhandlinger om afviklingen af miljøgifte. Det forekommer os helt uforståeligt hvis de danske miljømyndigheder vil nøjes med at stille så uambitiøse krav til den største danske enkeltkilde til dioxin i luften," skriver Jacob Hartmann og Jan Søndergaard fra Greenpeace.
I Europa er dioxin reguleret både gennem aftalerne mellem Nordsølandene og gennem OSPAR-traktaten mellem femten europæiske lande. Både EU's regler og en konvention, der blev vedtaget i Århus sidste år, vil betyde at den øvre grænse for udslip af dioxin bliver 0,1 nanogram pr. kubikmeter røg.
Det lykkedes ikke i går for Information at få Kristian May i tale.

Feature side 11:
Hverdagsliv for aktivister

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu