Læsetid: 3 min.

Du grønne skov! Du glade lærke!

2. august 1999

Klods-Hans Karavane møder en mærkelig mand og tusind gøglere i den grønne skov

Tumpekaravanen
VISSENBJERG - "Er du dus med himlens fugle og skovens grønne træ'r? Forstår du alle hjerter, der banker her og der? Kan du smile til en kronhjort og vinke til en stær? Så har du fundet ud af noget som er meget værd!"
Med hinanden i hånden går vi rundt om springvandet foran Vissenbjerghallerne. Vi synger så det skingrer. Det fortsætter med to skridt til højre og et til venstre mens vi synger en meget lang sang om ømme fødder og skatten, vi skal finde.
Bagefter bliver halbestyreren sur. En tumpe har skrevet 'Stop doping, spis økologisk, www.klodshanskaravanen.dk' på hans fliser. Det kan den tumpe gøre hjemme på sine egne flise foran sit eget hus, mener bestyreren. Han ringer til politiet.

I GÅR går dukkede jeg ud af en kølig skov - og befandt mig med ét omringet af tusinde gøglere på en åben plads i den hede høstsol.
Hensat til en film af Fellini? Teleporteret til middelalderen? Nej. Karavanen hvirvledes ind i det årlige gøglertræf på Hesbjerg, Vestfyn. Et mylder af jonglører og tusindkunstnere og skøre stoddere og smukke kvinder og omvendt.
Hesbjerg er en slags kollektiv af kunstnere og gamle hippier i mærkelige huse. Der er Thy-lejr og Christiania over det, på godt og ondt. Stedet er et gods hvor det meste af jorden er solgt fra. Hovedbygningen står og falder sammen så det er til at tude over.

HESBJERGS ejer er Jørgen Laursen Vig. En mærkeligt begavet mand på 81 år. Mens andre bliver vist rundt af en utiltalende sex-guru ("I like to screw ladies here, come with me! Nå ikke. Er du bibliotekar eller sådan noget?") går jeg ind en ruin der er dækket med en blå pressenning. I halvmørket famler jeg mig forbi store stabler af bøger og blade og gamle madrasser og banker på fire døre før jeg finder Jørgen Laursen Vig.
Uden for huset i skumringen taler den gamle teolog med det store hvide hår og skæg indtil jeg ikke mere kan se, hvad jeg selv skriver.
"Vi er fredsforskere her. Vi var de første med fredsforskning i 1964. Man må arbejde med det, man egner sig bedst til, og ingen kan jo vide, hvad der er det mest effektive i det lange løb. Vi er også økologisk sindede. Faren for en økologisk katastrofe er stor, selv om jeg nu stadig tror at faren ved kernevåben er større."

DEN gamle mand trækker sin grønne uldhue ned om ørerne og sender mig et skarpt blik. Hvad vil den mand fra Information egentlig?
Selv vil han helst beskæftige sig med thibetansk grammatik. Halvdelen af året rejser han. I Østen og Afrika og Rusland.
"Taget er ved at falde ned. Men jeg er ikke til det praktiske. Jeg vil hellere i gang med at lære kinesisk."
"Jeg købte Hesbjerg i 1956 for at lave et kloster. Men alt hvad der sker her på stedet er ulykkestilfælde. For 20 år siden kom kunstnerne og hippierne. De får frihed her på stedet, og det giver lidt penge. Men nogle af dem er blevet meget borgerlige og det er ikke de ringste, der er flyttet væk."

MUNKE er bedre. De lever på en pind og fortærer kun det halve af, hvad de producerer. De har disciplin. En af de gamle bygninger er ved at få nyt tag. Der skal munke-aspiranterne bo.
Målet er et moderne kloster med to retninger. "Så har folk noget at vælge imellem: buddhisme, ortodoks kristendom eller fredsforskning."
"Den langsomme udvikling i et kloster er vel ikke voldsomt populær. Men det er en af de talrige former, vi kan vælge her i vores postmoderne tid. De populære behov må andre tage sig af. Småtingsøkologien kan husmødrene ordne ved at købe grønt."
"Gøgleri kan være meget godt. Jeg tolererer det. Men det fører jo ikke til andet end nyt gøgl. Og tumperne der skal redde verden når de kloge ikke vil, det er vel nærmest en vittighed? Men den kan vel passe meget godt med min idé om, at der er mange veje til en bedre verden."

VI GÅR ned på pladsen. Mens gøglere kaster med ild begynder Cora-musikken i det store telt. Coraen er et vestafrikansk instrument, som består af en stor kalabas med skind og en lang stang. Der er 21 strenge. Kun én i Danmark mestrer det. Han bor på Hesbjerg.
Mit telt blev i sin pose. Jeg sov under stjernerne. Der var stjerneskud.

Karavanen når til Boller ved Horsens i dag. I morgen aften er der rundvisning i den økologiske have i Odder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her