Læsetid: 2 min.

Hjemmeservice trues af egen succes

21. august 1999

En uventet ekstraregning på 160 millioner kroner får nu regeringen til at indkalde til forhandlinger om hjemmeserviceordningen. CD afviser blankt at skære

Hjemmeserviceordningen risikerer at blive ramt af sin egen succes.
Med en vækst på 34 procent i årets første syv måneder er ordningen nu så dyr for statskassen, at erhvervsminister Pia Gjellerup (S) må bede Folketinget om en ekstrabevilling på mindst 160 mio. kr., hvis ordningen skal fortsætte uændret.
Ministeren har derfor indkaldt forligspartierne bag ordningen til forhandlinger i den kommende uge.
Tallene for de syv første måneder viser, at det statslige tilskud til hjemmeservice er nået op på 323,3 mio. kr. mod 240,6 millioner i samme periode sidste år. For hele året giver det en forventet regning til statskassen på omkring 600 mio. kr., godt 160 millioner mere, end der er afsat i finansloven.
Og det får regeringen til at undersøge, hvad der kan gøres ved støtten til rengøring, vinduespudsning og havearbejde hos private.
Pia Gjellerup afviste i går at afsløre eventuelle planer om at tilføre hjemmeserviceordningen flere midler eller alternativt begrænse den: "Der står i loven, at vi skal følge økonomien, og det er jo noget, forligspartierne er blevet enige. Før jeg har talt med dem i næste uge, vil jeg ikke underholde om det i større stil," siger hun til Information.
Udover regeringspartierne står CD, SF og Enhedslisten bag hjemmeserviceordningen. Den kom istand i 1997 på initiativ af daværende erhvervsminister Mimi Jakobsen (CD) i et forsøg på at komme sort arbejde til livs og give folk uden længerevarende uddannelse mulighed for at skabe sig et erhverv.

Krav om jobsucces
Og succes med jobskabelsen er et krav fra SF's erhvervsordfører, Christine Antorini, hvis partiet skal støtte en merbevilling.
"Vi vil bruge forhandlingerne som en anledning til at se på udviklingen hidtil, og om pengene bliver brugt på den gruppe, som de egentlig er tiltænkt. Det er et krav, at der bliver skabt arbejdspladser til folk uden uddannelse, som ellers har svært ved at få job," siger hun.
Hun opfordrer derfor erhvervsministeren til at medbringe et solidt talmateriale om beskæftigelseseffekten til de kommende forhandlinger.
CD afviser til gengæld enhver sparetanke blankt.
Erhvervsordfører Sonja Albrink vil bruge flere penge: "Det er en smaddergod ordning, som skaber job til mennesker, der har svært ved at få job på en anden måde. Og jeg vil ikke være med til at skære på hjemmeserviceordningen. Hjemmeservice er kommet for at blive, og der skal ikke skæres i den. Tværtimod synes jeg, at man skal sætte sig ned og sige, at det er en succes, og hvordan får vi den succes til at blive endnu større," siger Sonja Albrink.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her