Læsetid: 2 min.

Indvandrerhøg snublede i tørklædet

26. august 1999

Chefredaktør Claes Kastholm Hansen, Ekstra Bladet, går af efter leder-pres

Fra vor egen verden
Claes Kastholm Hansen, en af Ekstra Bladets fire ledere, træder efter eget ønske ud af Ekstra Bladets chefredaktion. Det sker med virkning fra den 1. september.
Ifølge medarbejdere ved Ekstra Bladet er der formentlig en sammenhæng mellem Kastholms pludselige opsigelse og en strid om frokostavisens lederplads.
Den 10. august skrev Claes Kastholm Hansen en leder om tørklæde-sagen, der tog lodret afstand fra en leder skrevet af Ekstra Bladets debatredaktør Lars Hørby tre dage før.
Hørby kaldte FDB-direktør Ebbe Lundgaards udtalelse om, at ansatte med muslimske tørklæder skaber forvirring om deres tilhørsforhold til butikken for "det rene sludder" og betegnede Lundgaards holdning som "en himmelråbende dumhed."
Tre dage senere tog Kastholm på lederplads til genmæle mod sit eget blads "meningsløse tolerance."
"Vi skal ikke skjule, at vi på Ekstra Bladet også er hoppet på den politiske korrektheds bølge. Det er, hvad der sker i kampens hede," skrev Kastholm Hansen, og videre: "det er vor grundlæggende opfattelse, at det er arbejdsgiverens afgørelse, hvordan folk bør være klædt, når de møder virksomhedens kunder."
Lederstriden gav resonans i Information, hvor David Rehling til avisen 11. august spurgte Kastholm, om det er sædvanligt, at de synspunkter, der står i Ekstra Bladets leder om tirsdagen, kalder lørdagens leder for "det rene sludder."
"Man kan aldrig vide, hvem der bemægtiger sig lederpladsen i en sen nattetime," svarede Kastholm Hansen, som bekræftede at han havde bemægtiget sig lederpladsen fordi han "fandt det nødvendigt at få bladet bragt tilbage. Vi var blevet mere løse, end vi bør være."
Kastholm gjorde regning uden vært og er ifølge NN, en EB-medarbejder, der ønsker at være anonym, blevet irettesat af chefredaktør Sven Ove Gade. Desuden medførte indvandrer-høgen Kastholms natteaktion at medlemmer af Ekstra Bladets duefløj (Poul Høst Madsen og Lars Hørby) gik i ledervægring i protest mod Kastholm Hansen.
"Enhver journalist kan sige sig selv, at man ikke skriver en leder den ene uge der går stik imod en fra sidste uge. Det er for klodset," siger NN, som mener at Kastholm efter leder-episoden har været under et massivt pres, der har udløst hans for tidlige skred fra chefredaktørstolen.
"Operationen med at få Kastholm ind var, så vidt alle kunne forstå, at han skulle være Sven Ove Gades kronprins," siger NN til Information.
- Er der nogen efterfølger?
"Det er der nok mange, der tror de er," siger NN.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her