Læsetid: 2 min.

Jazz fra 1899 til 1999

18. august 1999

Norske og svenske registreringer giver et ganske storslået panorama over en ny musikforms fremvækst i vore nabolande. Vi kunne præstere noget tilsvarende i Danmark, men hvornår gør vi det?

Riffs
I de tre skandinaviske lande har man længe interesseret sig for kortlægning af de nationale jazzhistorier, som i mange år var perifere fænomener i forhold til den jazzhistorie, der er så omfattende, at man længe glemte at også den er national - den (nord)amerikanske.
På to områder er nordmændene og svenskerne klart længere i deres kortlægning end danskerne. Der er netop udkommet en norsk jazzdiskografi, som spænder fra 1905 (!) til 1998, og i Sverige har man afsluttet udgivelsen af en national jazzpladeantologi, som spænder fra 1899 (!) til 1947 og fylder ti cd'er.
I Danmark savnes modstykker til begge dele. Diskografien i min Jazz i Danmark - i tyverne, trediverne og fyrrerne (København, 1982) slutter med 1949, og den omfattende antologi over danske jazzindspilninger, som har været på bedding i årevis, lader fortsat vente på sig.

Norsk diskografi
Johs Bergh har siden begyndelsen af 50'erne haft en central placering i norsk jazzliv. Han har været aktiv som historiker, journalist, redaktør af tidsskrifter og bøger, radio-medarbejder og organisationsleder. I snart 50 år har han dyrket diskografi med særlig vægt på norske indspilninger, så der er nedlagt stor ekspertise i den Norwegian Jazz Discography 1905-1998, han nu har udgivet.
Når diskografien er blevet så omfattende, skyldes det til dels, at den også medtager tidlige indspilninger af ragtime-materiale (deraf året 1905), men især at den også registrerer enkelte norske musikeres medvirken på udenlandske plader. De to trommeslagere Jon Christensen og Egil Johansen tegner sig f.eks. for henholdsvis talrige ECM-plader og mængder af svenske indspilninger af bl.a. Arne Domnerus. Derved bliver denne nationale diskografi også i betydeligt omfang internationalt anvendelig.

Svensk antologi
Som dansker kan man dårligt undgå at misunde svenskerne den fremragende antologi over svenske jazzindspilninger - Svensk jazzhistoria - som selskabet Caprice har udgivet med Jan Bruér som hovedansvarlig.
Der er tale om fem kassetter, hver med to cd'er og et fyldigt og rigt illustreret teksthefte på mellem 64 og 80 sider, som giver et levende indblik i hver af de fem omhandlede perioder.
De fire første bind har tidligere været ude på lp, men har ved overføringerne til cd fået tilføjet yderligere materiale, så der nu er ialt 255 optagelser på ti cd'er. Et ganske storslået panorama over en ny musikforms fremvækst i nabolandet. Vi kunne præstere noget tilsvarende i Danmark, men hvornår gør vi det?

*Norwegian Jazz Discography 1905-1998. Compiled by Johs Bergh. 407 s. NOK 250 + forsendelse fra Norsk Jazzarkiv, Tollbugata 28, 0157 Oslo, fax: 47 22 42 90 91.

*Svensk jazzhistoria vol. 1 (1899-1930), vol. 2 (1931-36), vol 3 (1937-39), vol. 4 (1940-42) og vol. 5 (1943-47), Caprice CAP 22037-40 og 22026 (i Danmark via Danacord).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her