Læsetid: 2 min.

Jødiske penge gemt i Tyskland

12. august 1999

Tyske banker slipper billigt i erstatningssag om tilbagehold-else af jødiske penge

De østrigske banker slipper billigere end de schweiziske med hensyn til at betale erstatninger til de jødiske og andre krigsofre, hvis tilgodehavender de havde tilbageholdt.
Over for de 1,25 mia. dollar som Credit-Suisse og UBS skal betale, tager de 40 mio. dollar fra Bank Austria/Creditanstalt sig beskedne ud. Forliget med de internationale jødiske organisationer skal bekræftes ved en amerikansk domstol i november, men efter at de fire advokater, som har ført sagen, har afkræftet rygtet om, at en fjerdedel af beløbet skulle gå til deres honorarer, synes alle nu at være indforståede. Det samlede administrationsgebyr må ikke overstige 10 pct af beløbet, har advokat Ed Fagan lovet.
Samme Fagan har allerede indledt næste fremstød til fordel for holocaust-ofrene. I de østrigske bankers arkiver har han fundet dokumenter, der beviser, at der har fundet en livlig kapitaltransport sted mellem de østrigske banker og de tyske banker, som de var slået sammen med efter "Anschluss" i 1938. Denne trafik har kunne skjule formuer, som tilhører krigsofrene, i et langt større omfang, end man direkte har fundet hos østrigerne.
Ed Fagan har bevis for, at 1,4 mia. dollar er blevet skjult alene ved transaktioner mellem den østrigske Lænderbank (en forløber for Bank Austria) og Dresdner Bank. Et af beviserne er en overførsel, underskrevet af den frygtede nazibøddel Adolf Eichmann. Flere af de østrigske banker havde filialer i de nazistiske koncentrationslejre. Herfra blev netop mange konti "herreløse" og dermed inddraget af bankerne selv.
Nu vil Ed Fagan og hans kolleger tvinge Dresdner bank og Deutsche Bank til omsider at komme ind i alvorligt mente forhandlinger om erstatningsbetalinger. Det samme gælder den østrigske postsparekasse, der hidtil har benægtet nogensinde at have inddraget kontier fra sine kunder.
Lederen af det jødiske dokumentationscentrum i Wien, Simon Wiesenthal, der bl.a. sørgede for pågribelsen af Adolf Eichmann, har givet tilsagn om at lede den komité, som skal fordele restbeløbet til jødiske organisationer og andre organisationer for krigsofre, når de overlevende har fået deres del af de østrigske bankers erstatninger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her