Poul Andreassens dage som konservativ partiformand er talte, vurderer valgforskere
De konservative skal se sig om efter en ny partiformand. Poul Andreassen, som beklæder posten nu, holder nemlig ikke længere end til det konservative landsråd i november, vurderer en række valgforskere.
Og måske går der ikke engang så lang tid, siger lektor Johannes Andersen fra Aalborg Universitet.
"Jeg vil ikke være overrasket, hvis han inden for en periode på fjorten dage selv gik," siger Aalborg-lektoren til Information.
Også den tidligere konservative chefideolog, lektor Mads Qvortrup fra Københavns Universitet, anser Poul Andreassens rolle for at være udspillet efter hans håndtering af ledelsesproblemerne i Det Konservative Folkeparti, der kulminerede i mandags med den politiske leder, Pia Christmas-Møllers afgang.
"Jeg kan ikke på nogen som helst måde se, at Poul Andreassen kan blive der efter næste landsråd. Det er ikke direkte hans skyld, men det er ham, der står bag alt den her ballade. Hvis han havde håndteret den bare en lille smule bedre, og hvis han bare havde haft en idé om, hvordan avishistorier kan gå i selvsving, så var det aldrig sket det her," siger Mads
Qvortrup til Information.
Alligevel fastholder flere førende konservative tillidsfolk deres støtte til Andreassen, viser et rundspørge til partiets syv mand store forretningsudvalg: "Hvis formanden mener, at han kræfter til det, har han min fulde opbakning," siger Henning Andersen, der er amtsformand i Vestsjælland.
Næstformand Erling Aaskov er enig og forsvarer samtidig Poul Andreassen: "Jeg vil ikke være med i det kor, der nu skælder ud over en partiformand, som vi har valgt enstemningt til at løse dette partis krise. Han har ikke gjort andet, end han var forbandet forpligtet til."
Degenereret
Poul Andreassen har heller selv overvejet at gå: "Jeg har ikke selv spekuleret over det. Der er jo ikke noget at gøre ved, at der kommer nogle hug i starten, så jeg fortsætter. Jeg betragter det som et udtryk for en misforståelse, at jeg bare skulle være gået ind på Pias kontor og have fyret hende. Det kan jeg jo ikke. Og jeg har jo ikke haft mulighed for at informere om hele min plan."
- Har du ikke blandet dig på et område, hvor du ikke har noget at gøre, nemlig konstitueringen af gruppen?
"Min oplevelse er anderledes. Jeg sad som partiformand og var en lame duck. Jeg kunne se, at partiet var ved at degenerere totalt. Meningsmålinger viste det klart. Den ro, der havde været i partiet, hvilede åbenbart på et meget spinkelt grundlag, når udlægningen af interviewet med mig i Berlingske Tidende kunne ryste så mange mennesker. Og jeg må erkende, at nok har der været ro. Men noget stort politisk initiativ har der ikke været fra gruppen i de sidste seks måneder ud over i enkeltsager."
"Mange har klaget over, at det er svært at se en klar konservativ profil efter at Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er rykket ind på området.
Jeg mente, det skulle være relativt let for disse politikere at formulere en klar konservativ politik på en syv-otte områder. Og det har jeg opfordret til blev lavet. Da det ikke blev det, kom jeg selv med et oplæg til, hvordan det skulle planlægges og gennemføres. Er det at gå for langt? Nej. Jeg følte, at jeg som partiformand havde et ansvar for at komme ind som forslagsstiller og rådgiver," siger Poul Andreassen.