Læsetid: 3 min.

Den kærlige oprører

31. august 1999

Brasiliens 'røde' ærkebiskop, Dom Helder Cámara blev 90 år

Nekrolog
Han var lille og enkelt klædt og havde altid et glimt i øjet. Brasiliens kendteste kirkeleder, ærkebiskoppen af Recife og Olinda i det fattige Nordøstbrasilien, Dom Helder Cámara, holdt af det enkle og nære, af mennesker, især af de fattige og undertrykte.
Han gjorde uden store armbevægelser front mod de mægtige, som lagde ham for had på alle mulige måder. Under militærdiktaturet 1964-85 blev han chikaneret, censureret og forsøgt myrdet uden at det fik ham til at dæmpe sine aktiviteter mod uret og udbytning. Natten til lørdag døde den folkekære ærkebiskop, 90 år gammel efter 68 år i den katolske kirkes tjeneste, heraf 15 som særdeles aktiv emeritus.
Helder Cámara blev født i 1909 i den fattige nordøstbrasilianske delstat Ceará. Allerede som 22-årig blev han præsteordineret. Fem år senere kom han til den daværende hovedstad Rio de Janeiro, hvor han blev kendt for sit arbejde for at fobedre forholdene i favelaerne. I 1952 blev han hjælpebiskop i Rio. I 1964 lykkedes det hans konservative modstandere at få ham forflyttet til Recife i det fattige og hungerplagede Nordøstbrasilien, hvor han blev ny ærkebiskop. Ved at fjerne ham fra magtens centrum troede man at man havde skaffet sig af med en ubehagelig kritiker.
Men nej. Helder Cámara blev en af de modigste og mest direkte kritikere af militærstyret, som tog magten ved et kup næsten samtidig med hans udnævnelse. Stilfærdigt, kærligt og med humor anklagede han militæret og dets bagmænd for tortur, overgreb, udbytning og ydmygelse af de dårligst stillede.
Magthaverne hadede ham af et godt hjerte, anklagede ham for at være kommunist og døbte ham "den røde ærkebiskop". Han replicerede: "Hvis jeg giver de fattige at spise, kalder de mig helgen. Hvis jeg spørger hvorfor de fattige ikke har mad, kalder de mig kommunist,"
Men Helder Cámara var ikke kommunist. Han bekendte sig til en kristen ikke-volds filosofi, hvor kærlighed, værdighed og respekt for andre stod i centrum. Hans integritet og fastholdelse af at kirken skal stå på de svagestes side skabte ham megen respekt. Han spillede en hovedrolle ved dannelsen af Den Latinamerikanske Bispekonference, som ved sit andet møde i den colombianske by Medellín i 1968 opprioriterede den katolske kirkes sociale engagement. Ligeledes var han ledende i oprettelsen af Den Brasilianske Bispekonference, som i en årrække var det eneste sted, hvor kritik af diktaturet kunne komme frem.
Helder Cámara tillagde ikke sig selv større politisk betydning, men hans arbejde direkte med folk for at få dem til selv at handle, inspirationen fra ham og hans klare støtte til de katolske basismenigheder har haft kolossal betydning for udviklingen i Brasilien i de senere årtier. I dag er der omkring 150.000 basismenigheder i Brasilien. De har spillet en central rolle for udviklingen af beboerbevægelser, landarbejderorganisationer, slumbevægelser og en ny venstreopposition i Brasilien.
I weekenden strømmede titusinder til Recife for at hylde den store lille mand. Brasiliens præsident Fernando Henrique Cardoso hyldede ham som en "velsignet mand" og fra udlandet er kondolencerne strømmet til.
Vatikanet har været mere reserveret. Pave Johannes Paul II hyldede i 1980 Helder Cámaras sociale arbejde, men har ellers været særdeles forbeholden over hans arbejde og betydning. Det er velkendt, at paven ikke er begejstret for den progressive fløj af den latinamerikanske kirke, i særdeleshed over befrielsesteologien - som Helder Cámara var en inspirationskilde til, men som han aldrig tilsluttede sig.
Mange - især hans lands fattige - vil savne ham.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu