Læsetid: 2 min.

K'nyt

27. august 1999

Alt ved det gamle
*Det skyldtes ikke kun lederskribenternes uenighed om tørklædesagen, at Claes Kastholm Hansen i går overraskende trådte ud af Ekstra Bladets chefredaktion. I hvert fald kan både B.T. og Ritzau berette, at der forud for dette havde udspillet sig scener, som til dels ledte tanken hen på Tom Kristensens berømte roman Hærværk fra 1930 og hovedpersonen Ole Jastraus eskapader. Alt er derved ved det gamle på Rådhuspladsen i København, hvor Politiken og E.B. har bladhus.bjørk

Flere kvinder i tv
*Der er kommet flere kvindelige studieværter på tv-stationerne i løbet af 90'erne, men de er stadig en minoritet trods deres synlighed. Eller sådan var det i 1995, viser en undersøgelse, som fire forskere har udgivet på Museum Tusculanums Forlag (125 kr.), nemlig Vibeke Pedersen i samarbejde med Kathrine Skretting, Ulla B. Abrahamsson og Tarja Savolainen. Tv-værter, kommercialisering og køn i Norden fastslår endvidere, at der i skandinavisk tv ikke mere er mandlige bastioner. Alle programtyper kan i dag præsenteres af kvindelige værter. Studieværtspar, hvor yngre kvinder optræder sammen med ældre og mere erfarne kolleger, er ligestillingsmæssigt et tvetydeigt fremskridt, mener forskerne, da kvinder nemlig her anvendes som blikfang.

Over åen med vand
*En film og en bog om
Goethes farvelære vil af det danske forlag, Multivers, blive oversat og sat til salg gennem tyske, svejtsiske og østrigske boghandler. Lyset, mørket og farverne hedder filmen, der blev usædvanligt godt modtaget af danske anmeldere. Den er skabt af Henrik Boëtius, Marie Louise Lauridsen og Marie Louise Lefévre. Bogen var udsolgt på tre uger, tredie oplag er på vej. Forlaget håber at kunne give flere smalle bøger bredde ved at udsende dem i flere lande.

Forslag om teatre
*Hvordan kan man forenkle de eksisterende teaterstøtteordninger? Kulturminister Elsebeth Gerne Nielsen nedsatte i februar et udvalg under ledelse af afdelingschef Poul Bache til at besvare spørgsmålet. Konklusionen, der foreligger nu, siger bl.a. at teaterchefer altid bør ansættes tidsbegrænset, og den teaterfaglige repræsentation i teatrenes bestyrelser bør styrkes. Desuden at der bør oprettes et nyt turne-teater samt et teaterinformationscenter. Endelig skal tilskuddene til de dyreste billetter i abonnementsordningen væk. Kulturministeren vil nu tage stilling til forslagene.

Kunstnere i Europa
*På baggrund af det Europæiske Kunstnerråds årlige konference er der udarbejdet et forslag til etableringen og udviklingen af et mere permanent europæisk forum for kunstnere, intellektuelle og politikere, skriver Dansk Kunstnerråds Nyhedsbrev. Forslaget er netop sendt til behandling i EU-kommissionen.

Kunstnere i aktivering
*Et nyt forum, artlab, åbner for musikere, sangere, skuespillere og dansere med henblik på aktivering af ledige kunstnere samt efteruddannelse. Artlab ligger på Nørrebro i København og er etableret af Dansk Musikerforbund.

Mur i Århus
*Filmhuset i Århus vil genopbygge Berlin-muren - om ikke i fuldt omfang. Brokken skal stå i Filmhusets gård, og så er der frit slag til at flygte over den, male den over, skrive kærlighedshilsner eller slagord. Altsammen i anledning af Festugen, der starter denne weekend, og som netop har Muren som tema.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her