Læsetid: 3 min.

K'nyt

18. august 1999

Ny udstilling skal støtte Kulturfabrikken
*En række kunstnere på Kulturfabrikken går nu sammen om en ny udstilling. Udstillingen er en protest mod kommunens planer om at fjerne det årlige driftstilskud, hvilket vil føre til en lukning af stedet. Udstillingen er en del af et større arrangement, Fuore-åbent hus og diskussion på Kulturfabrikken, hvor fabrikken lægger hus til en dokumentar-udstilling om stedet samt en debat om billedkunstens produktionsvilkår i København. Dørene åbnes fredag d. 3. september kl. 14.30. Udstillingen kan ses frem til d. 12. september.

Ny bog om design
*En ny bog Hundrede års design gennemgår århundredets store designere ved at præsentere dem enkeltvis i deres historiske sammenhæng. Bogen viser både forbindelsen mellem designerne indbyrdes og deres forhold til de væsentligste designbevægelser rundt omkring i verden - fra art nouveau over postmodernisme og Bauhaus og frem mod det 21. århundrede. I temaartikler gennemgås århundredets vigtige tekniske nyskabelser så som udviklingen af stålrør og plastic. På bogens sidste sider er der fortegnelser over producenter og designmuseer og en ordliste med de vigtigste designretninger og begreber. Penny Sparke, der er undervisningsdirektør ved Victoria & Albert Museum/Royal College of Art i London, har skrevet Hundrede års design. Bogen, der rummer mere end 500 farveillustrationer, er oversat af Lone Burmeister og udgivet af Forlaget Søren Fogtdal.

Ny 100-kroneseddel
*Den 22. november sender Nationalbanken en ny 100-kroneseddel i omløb, og det er den femte og sidste seddel i den ny seddelserie. På forsiden af den ny seddel er et portræt af komponisten Carl Nielsen. På bagsiden er der et fabeldyr - en basilisk - der er inspireret af et stenrelief fra Tømmerby Kirke i Thy. Som de øvrige nye sedler er den ny 100-kroneseddel spækket med sikkerhedselementer, og netop stigende risiko for falskmøntneri er en af årsagerne til den ny seddelserie. De fem nye sedler har alle samme højde, 72 mm., men forskellig længde, der vokser med 10 mm i takt med værdien. Gamle 100-kronesedler er fortsat gyldige, men vil blive inddraget efterhånden som de kommer ind i Nationalbanken. Alle sedler siden ombytningen i 1945 er gyldige og kan byttes i bankerne.

15 mio. kr. til designforskning
*Tre centre inden for design har af Forskningsstyrelsen fået i alt 15 mio. kr. i støtte for de næste tre år. Målet er, at centrene skal fremme en sammenhængende opbygning af viden om design. Det største beløb, godt otte mio. kr., får Dansk Center for Integreret Design, et samarbejde mellem Arkitektskolen i Århus og Aalborg Universitet. Centret skal fremme vidensopbygning om design. Ca. fem mio. kr. går til et center under ledelse af lektor Janni Nielsen, Handelshøjskolen i København. I samarbejde med Danmarks Designskole og Roskilde Universitetscenter skal dette center afdække forskelle mellem traditionel grafisk design og design af digitale interaktive grænseflader. Endelig gives der 2,1 mio. kr. til et center under ledelse af rektor Birte Sandorff på Designskolen i Kolding.

Hollywood på gaden
*Tusinder af ansatte i filmindustrien demonstrerede søndag i Hollywood mod væksten i filmoptagelser i andre lande, først og fremmest Canada. Protesttoget med trommer og amerikanske flag gik langs en afspærret strækning på Hollywood Boulevard, og der var taler af blandt andet skuespilleren Edward James Olmos. Bring Hollywood hjem til USA, sagde han. Ifølge en ny undersøgelse blev 285 ud af 1.075 amerikanske film forrige år produceret i udlandet af økomiske grunde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her