Læsetid: 2 min.

Med livrem og seler

14. august 1999

Den historiske kulturforpligtelse kan de stadig større forlag tørre af på staten i dag

Gyldendal
Den stigende konkurrence blandt forlagene i Danmark har én sikker taber, nemlig den snævre litteratur. Det siger økonomiprofessor, Christian Hjort-Andersen, fra Københavns Universitet som en kommentar til den debat, der de seneste dage har kørt i Information mellem Gyldendals direktør, Stig Andersen, og Forfatterforeningens formand, Knud Vilby. I Information 11. august skrev Knud Vilby bl.a.: "Der er en tendens til, at forlagene i stigende grad vil gå med livrem og seler og dermed ikke vove at udgive meget af den litteratur, der ikke umiddelbart får kasseapparaterne til at ringe."
"Historisk set har der hos nogle forlag været en tradition for at støtte den smalle litteratur. Men med oprettelsen af Litteraturfonden har Kulturministeriet formindsket forlagenes forpligtelse til at udgive den snævre litteratur. Den historiske kulturforpligtelse kan forlagene dermed tørre af på staten i dag, da de kan sige, at der er en officiel litteraturfond til at støtte den slags," siger Christian Hjort-Andersen.

En superliga
Inden for de sidste 10-15 år har forlagsverden gennemgået en stigende centralisering, så der i dag er en superliga bestående af Gyldendal, Egmont og Bonnier. Samlet udgør deres andel af det danske litteraturmarked ca. 70 procent.
Formand for Den Danske Forlæggerforening og direktør for Høst & Søns Forlag, Erik Lindgreen, ser centraliseringen som en naturlig konsekvens af den stigende konkurrence.
"Det kan være svært for et forlag at hive sig selv op ved håret, og derfor har det været nødvendigt for de store forlag at opkøbe mindre store forlag for at kunne udvide andelen af markedet. Men sagen er, at i dag er der faktisk ikke mere interessant at opkøbe. Og det efterlader bogbranchen i en ny situation."
Erik Lindgreen erkender, at jo større de enkelte forlag bliver, jo større bliver behovet også for, at forlagene kommer ud med et overskud.
"Principielt kan man i dag godt sammenligne forlagsverdenen med eksempelvis vaskepulverindustrien i den forstand, at man som alle andre virksomheder skal sikre sorte tal på bundlinjen. Vi udgiver jo bøger for at tjene penge," siger Erik Lindgreen.

Indrykkende koncerner
Jarl Borgen, som startede Borgens Forlag op fra bunden, ser den skærpede konkurrence som et resultat af en forventning om, at det relativt lille danske bogmarked vil blive en del af den globaliseringproces, der foregår i udlandet.
"Vi har hidtil været uinteressante for internationale koncerner, men hvem siger, det bliver ved? Man kan forvente, at nogle af de store internationale koncerner bliver trætte af kun at tjene på afgifterne på oversættelserne og derfor selv rykker ind i Danmark. En tilsvarende udvikling har man set flere steder i udlandet," siger Jarl Borgen.
Økonomiprofessor Christian Hjort-Andersen mener ikke, at den stigende centralisering vil resultere i en egentlig monopolisering i fremtiden. Det kræver en forholdsvis lav egenkapital at starte et forlag, så hvis superforlagene begynder at overse markeder, vil der uden tvivl hurtigt være nye forlag, der dækker behovet.

Fakta -
*Gyldendal
Forlag: Forum, Fremad, Tiderne Skifter, Samlerens Forlag og Bogklub, Den Store Danske Encyklopædi, Rosinante, Høst og Søn, Reitzel, Exlibris, Gyldendals Bogklub, Børnebogklubben

*Bonnier
Forlag: Lindhardt og Ringhof, Bogklubben 12 Bøger, L.R. Fakta, Møntergården, Centrum, Børsens Forlag, Carlsens Forlag, Akademisk Forlag, Ekerlids Forlag

*Egmont
Forlag: Ashehoug, Lademan, Wangel, Alinia (33 pct.)

*G.E.C. Gad Forlag
Forlag: Systime, Alinia (33 pct.)

*Borgen
Forlag: Hekla, Vindrose

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her