Læsetid: 3 min.

Manden, der havde for meget erhvervserfaring

4. august 1999

Erhvervslivets spilleregler gælder ikke i politik. Trods 33 års succes som virksomhedsleder er det ikke lykkedes Poul Andreassen at skabe ro i Det konservative Folkeparti

Det var med de bedste intentioner, at den nu 71-årige Poul Andreassen sidste år i november overtog den konservative formandsstol. I kraft af sine mange års erfaringer som koncernchef i rengøringsselskabet ISS skulle han skabe ro i det nedtursramte parti, men i politik gælder andre regler. Den tidligere erhvervsleder har ikke været i stand til at vende udviklingen, og med fyringen af partileder Pia Christmas Møller har han i stedet demonstreret sin manglede politiske erfaring vurderer partiets tidligere chefideolog Mads Qvortrup.
"Poul Andreassen er tydeligvis overrasket over hele forløbet og over, hvordan Pia Christmas Møller pludselig slår igen," vurderer Mads Qvortrup. Han hentyder til, at den konservative partiformand på det nærmeste har fået at vide, at hun skal lave et offentligt selvmord, og at Poul Andreassen så undrer sig over, at hun ikke vil det.
"Det er nærmest en japansk måde at tænke på. Måske har han været på et erhvervslederkursus i Japan."
Mange har ment, at Poul Andreassen store styrke lå i, at han tænker som en erhvervsmand, men heri er Mads Qvortrup helt uenig.

Intellektuelt kollaps
"Jeg opfatter det som et totalt intellektuelt kollaps, og jeg synes, det er fantastisk, at han selv som erhvervsmand kan have forestillet sig sådan noget," siger den tidligere chefideologen, der forlod sin post efter opgøret i partiet.
Mens den konservative formand ikke tilskrives store politiske evner, er hans resultater som erhvervsleder væsentligt mere håndgribelige. Under han 33 år lange ledelse af ISS-koncernen voksede virksomheden fra 2000 til 130.000 medarbejdere og en omsætning på 14 milliarder kroner. På samme måde voksede medlemstallet fra ca. 700 til over 8.300, da Poul Andreassen i 1995 blev bestyrelsesformand for Dansk Aktionærforening.
"Han blev valgt, fordi han var 1.divisionsspiller i dansk erhvervsliv, og Dansk Aktionærforening havde behov for at profilere sig," siger direktør Claus Silferberg.

Også i modvind
Selvom der er stor respekt om Poul Andreassens tid som erhvervsleder er det dog ikke første gang at smeden fra Stubbekøbing har været i modvind. Afgangen fra ISS efterfulgtes af et opgør om baggrunden for koncernens økonomiske problemer i forbindelse med engagementet i USA ligesom hans bestyrelsespost i Superfos endte med et opgør om strategien.
Det var hans mangeårige erfaringer fra tiden som koncernchef i ISS og fra diverse bestyrelsesposter, der skulle bruges til at skabe opbakning fra erhvervslivet til partiet.
Det varede imidlertid ikke længe, før Poul Andreassen blev udsat for en skrap politisk kost i folketingsgruppen, der med konflikterne om Jens Heimburger og Frank Dahlgaard blev reduceret til 14 medlemmer.Den aktuelle sag med Pia Christmas Møllers aftrædelse som leder understreger, at Poul Andreassen ikke har formået at skabe den tiltrængte arbejdsro.
Som en af arbejdsmarkedets tunge drenge udtrykker det over for Information, har Poul Andreassen fra erhvervslivet været vant til, at når ledelsen har truffet en beslutning om at køre efter en bestemt linje, så følger man den: "Men sådan er det ikke i politik, hvor politikernes personlige ambitioner også spiller ind, og hvor der er flere meninger om, hvordan det skal køre. Det har nok snydt ham."

FAKTA
*Poul Andreassen

Poul Andreassen blev født ind i en arbejderfamilie d.18. februar1928 i Stubbekøbing.
Han nyder pensionisttilværelsen i Charlottenlund sammen med sin hustru Elsa.
Efter en kort flirt med Socialdemokratiet har PA været medlem af Det konservative Folkeparti, siden han var 20 år. Han har en uddannelse som smed og siden som ingeniør fra Københavns Maskinteknikum.
Fra 1962 til 1995 har PA arbejdet med at opbygge rengøringsimperiet ISS. Derudover har PA siddet som bestyrelsesformand for blandt andet A/S Storebælt Superfos.
I november sidste år blev PA valgt som landsformand til at skabe ro hos de konservative.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her