Læsetid: 3 min.

Metal-biblen

5. august 1999

Første danske heavy metal-opslagsværk er tung af oplysninger til kendere

Ny bog

Kort før jul 1994 spillede de amerikanske thrash-konger Slayer i en propfyldt KB-hal på Frederiksberg. Heavy metal-genren var da inde i varmen, primært takket være Metallica og grunge-musikkens globale succes. Sådan var det ikke længere, da Slayer vendte tilbage fire år senere. Samme hal i de gamle tanters kvarter omkring Peter Bangsvej var knap fyldt halvt op, da bandet skulle præsentere sit Diabolus In Musica.
I dag gider de danske medier simpelthen ikke at skrive om metalscenen, og vil man være smart er det ikke bands som Satanic Slaughter eller Panzerchrist, der skal ligge i cd-afspilleren. Så nu er genren tilbage i vante omgivelser og spiller med enkelte undtagelser på mere ydmyge steder end KB Hallen. Således kunne engelske Cathedral en kold tirsdag aften i vinters højest samle 50 lyttere på Loppen i København.

Imponerende bog
Et nyt dansk heavy metal-opslagsværk tydeliggør disse tegn på et fænomen, der lige var oppe at vende og nu er tilbage i noget, som herhjemme godt kan minde om en isoleret subkultur. I godt tre år har Lars Lolk Christensen ene mand skrevet og samlet biografier over mere end 1.400 bands i Metal håndbogen, udgivet af pladebutikken og tidsskriftet Metalized. En gennemarbejdet og imponerende bog næsten udelukkende henvendt til den indviede metallytter.
Lars Lolk øser af sin encyklopædiske viden om metal-genren og fortæller detaljeret om de forskellige bands sammensætninger over årene. Hver biografi afsluttes med en diskografi over udgivne plader med årstalsangivelse. Samtidig sekunderes bogen af et væld af band-fotos, vel at mærke ikke kun pladeselskabernes officielle, ofte kedelige opstillinger, men mange pudsige privatfotos: Accept foran Københavns Rådhus, Manowar poserende med et nummer af Metallized, Ministry i selskab med William Borroughs osv.
Bogen er engageret skrevet, dog har Lars Lolk hang til et monotont sprogbrug, når han remser producer-navne og sessions-musikere op. Denne name-dropping sker til fordel for en egentlig, kort analyse af de enkelte bands musik, tekstuniverser og evt. tematiske missioner.
Hvis man for eksempel gerne vil tjekke Bolt Thrower ud, kan man læse en masse om pladeudgivelserne og bandmedlemmerne, men ud over det får man kun oplyst, at det er et engelsk grind-core band. Og så kan man jo tænke over, hvad det er. Nybegyndere, tvivlere eller skeptikere af genren vil derfor kun få et begrænset udbytte af bogen. Metal-nørder vil til gengæld kunne drage stor nytte af at have bogen ved hånden.

Problemet Metallica
Valget af bands er logisk med en fin fornemmelse for også at tage dem med, der enten befinder sig i periferien eller huserede før heavy metal blev genredefineret. Lars Lolk ser ikke noget forkert i at medtage Emerson, Lake & Palmer, Jethro Tull, King Crimson eller Toto og sætter dermed genren ind i et større perspektiv.
Endvidere er det interessant at læse Metallica-biografien, genrens store problembarn. Her forfalder Lars Lolk til en kritik, der siger en del om heavy-folkets forhold til Lars Ulrich & Co. Metallica svigtede åbenbart genren med det sorte album i 1991, hvor de ifølge mange gamle fans solgte ud. "Power-balladen "Nothing Else Matters" var det absolutte anti-klimaks," skriver Lars Lolk i en usædvanlig hård kritik. Overfor det behandles et band som svenske Europes powerpop med ærbødig respekt.
Metalhåndbogen er dermed en udgivelse på godt og ondt, men mest det første. Det er et uundværligt opslagsværk, der tager bands med, som andre leksika finder for lette.
På den måde viser Lars Lolk heavy metal-genrens utrolige forskellighed, og at den er meget mere end tumpede floskler og attituder, som er den udbredte opfattelse.

*Lars Lolk Christensen: Metal håndbogen. 516 sider rigt illustreret. Metalized

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu