Læsetid: 4 min.

Møbler, møbler, møbler...

27. august 1999

Det store årlige møbelcirkus er netop løbet af stabelen, med messer både i Bella Center og Øksnehallen, samt i en lang række af Københavns mere eksklusive møbelforretninger. Det er en blandet landhandel og ikke bare for fagfolk

Design
Hvert år på denne tid står designbranchen på den anden ende i en uge. Ikke bare møbelfolk, men så godt som alle slags designere finder inspiration og møder kolleger i anledning af den skandinaviske møbelmesse. For det er lidt med møbler som med modetøj, man aflæser tidens trends under lanceringen af årets nyheder.
Bella Centeret er som sædvanligt fyldt pænt op. I år har arrangørerne med større grundighed delt møblerne ind efter stil og type. Så er man ikke til plankemøbler i lyst fyrretræ, eller kaffeborde i teak, er det blevet nemmere at gå uden om dem. Derudover er der både de kendte navne og det avantgardistiske design, det sidste skal man dog vandre ned til den fjerneste hal H, for at finde. For første gang siden 1988 åbnes der op for det brede publikum, som formedelst en halvtredser kommer ind søndag den 29. august mellem 12 og 18.

Fin de siècle
Noget andet nyt er afdelingen Designers Profile med mange af klassikerne, men det virker en anelse musealt i denne sammenhæng. Og messen afspejler meget godt den eklekticisme der præger tidens design.
Det er ganske svært at finde klare tendenser, bortset fra at det mørke træ er på vej ud igen efter et kort besøg nogle år. Det er det lyse træ og det venlige, lidt hyggelige der præger scenen for tiden. De unge grupper er fortsat meget optaget af det skulpturelle i deres eksperimenter. Det munder kun sjældent ud i forsøg på at nyfortolke møblernes brugskvaliteter. De finurlige påfund går mere på at frembringe en overraskende og sjov kommentar til livets ulidelige lethed, snarere end give originale bud på boligens og arbejdspladsens indretning.
Kigger vi på de mere etablerede formgivere og virksomheder, så er kvaliteten, i hvert fald den håndværksmæssige, meget høj. Også her fremstår branchen dog noget forvirret. Hvilke værdier vil man satse på? Hvad er det for en verden vi designer til? Måske skal det bare kunne sælges?
Selv om der er flere interessante bud, f.eks. på møbler til arbejdsbrug, så er der en sær fin de siècle stemning over det. Det virker lidt som 1890'erne, hvor man også dyrkede fortidens stilarter, blandede det op med lidt nyt, mens man ventede på et nyt århundrede.

Lillebror
Bella Centeret har fået en lillebror i Øksnehallen, hvilket har udløst negative udfald i fagpressen. Det er firmaet Copenhagen Vision, ledet af den energiske Jan Busch Carlsen, der har åbnet en alternativ møbelmesse, primært baseret på designere og designledede firmaer.
Den alternative messe betragter sig ikke som en konkurrent til Bella Center, men som supplement. Jan Carlsen har tidligere arrangeret den alternative modemesse fire år i træk, og formået at profilere København så meget, at det har bidraget til at andre skandinaviske tøjdesignere, især de svenske har valgt at satse på København.
På den baggrund kan Bella Centerets modvilje synes forfejlet. For det der præger eksempelvis Milano under møbelmessen dér, er at hele byen summer af designere og møbelfolk, hvilket skyldes de mange undergrundsgrupper og møbelgallerier, som afholder egne arrangementer. Det liv kunne København også få, gennem et bredere spektrum af tilbud. Alt sammen initiativer der ikke tog noget fra den store messe, men tværtimod virkede forstærkende.
I Øksnehallen kan man så holde sig til en forholdsvis trendy stil. Nogle af udstillerne er ganske nyuddannede og har kun haft råd til at leje 6-10 kvm. Men der er energi, og i øvrigt relativ mange svenske designere, der opfatter København som porten til Europa.
Jan Carlsens grund til at satse så meget på designerne, frem for møbelfirmaerne er, som han selv siger:
"En udstilling som denne her er skal formidle kontakter for designere til virksomhederne. Det er designerne der skal frem i første række, det er dem der tænker de nye tanker, og som skal promoveres. Det er det der får modemessen til at fungere, og det der skal få denne messe til at svinge."
Der er måske nok en mere gennemført stil over Øksnehallens udstilling, men nok ikke mere afklaring om hvor møbeldesignet skal hen i det næste millenium. Også her udstilles tresseragtige popmøbler, side om side med det lyse træ og hi-tech konstruktionerne. Søndag fra 10 til 18 er der også i Øksnehallen åbent for alle, hvis man vil betale en hund for at komme ind.

Byens messe
Ude i byen har stadig flere af de hotte møbelbutikker specialarrangementer, og for at alle kan få det hele med, har man indsat et par busser der kører i pendulfart fra Øksnehallen og rundt til de mest fashionable af forretningerne. Bella Centeret har ikke ville være med i denne service, og er derfor ikke inkluderet på ruten.
Hvis man undervejs skulle få lyst til at se noget meget eksperimenterende, så er en lille afstikker til Kunstindustrimuseet en god idé. Her er udstillingen af Planken ud, projektet som tidligere er omtalt i Information, åbnet og varer frem til den 3. oktober. De fleste møbler dér ligner med garanti ikke noget læseren har set før.
Foreningen Danske Designere har udgivet en god guide til alle udstillerne og arrangementerne.
Den kan rekvireres på telefon 33 13 72 30 eller hentes i Vestergade 11 i almindelig kontortid.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu