Læsetid: 6 min.

NYHEDSOVERBLIK

4. august 1999

FN-chef i Kosovo trækker i land
*Lederen af FN's midlertidige administration i Kosovo, Bernard Kouchner, trak i går i land i forhold til nogle udtalelser, han kom med mandag. Han havde sagt, at "11.000 mennesker døde" i provinsen i forbindelse med den serbiske militæroffensiv mod etniske albanere. Hans talsperson sagde, at Kouchners "udtalelse afspejlede, hvad mange mennesker mener er det potentielle antal ofre baseret på oplysninger modtaget frem til i dag fra alle kilder om massegrave i Kosovo" og at de fleste af oplysningerne indtil videre ikke er bekræftet af Krigsforbryderdomstolen.

Yderligere 14 døde af hedebølge i USA
*Efter 12 dage med kvælende fugtig varme, er hedebølgen i USA ved at være ovre, og meteorologerne lover behageligere temperaturer resten af ugen.
Hedebølgen, der lagde et 38 grader varmt tæppe over store dele af landet, havde tirsdag kostet 200 mennesker livet i 20 stater, for mandag kunne ligsynsmænd fra Cook County føje endnu 14 mennesker til listen af dødsofre.
Chicago i staten Illinois i Midtvesten har været hårdest ramt af hedebølgen, der her kostede 80 mennesker livet.
Den amerikanske præsident Bill Clinton sagde mandag, at der er afsat 100 millioner dollar (700 millioner kroner) til klimanalæg til landets ældre borgere, der sammen med syge og børn har størst risiko for at bukke under for hedebølger. Store dele af landmændenes afgrøder har lidt skade under tørken, og Bill Clinton lovede mandag at hjælpe landmændene.
"Jeg er indstillet på at arbejde sammen med Kongressen for at finde ressourcer til at hjælpe landmændene gennem den aktuelle krise, sagde Bill Clinton.
Også landmændenes dyr har døjet med varmen. I Nebraska er 3.000 stykker kvæg døde på grund af heden.
"Det er i egentligste forstand et problem for landmændene at holde deres dyr i live," fortsatte Bill Clinton,. "derfor arbejder vi med private organisationer og lokale regeringer for at skaffe hø og vand," udtalte præsident Clinton.

Svenske skovbrande fortsætter
*To store skovbrande i Stockholmsområdet var tirsdag aften fortsat ikke bragt under kontrol.
Politi begyndte at udarbejde evakueringsplaner for området syd for store Tyresta Nationalpark, og slukningsmandskabet sagde, at det var umuligt at sige, hvornår branden bliver bragt under kontrol.
Også branden på Rankhusberget ved Kungsängen nord for hovedstaden blussede op i løbet af dagen. Tirsdag morgen sagde slukningarbejdere her, at branden var under kontrol, men tirsdag aften sagde brandfolkene, at ilden kunne blusse op når som helst.

Indonesien: Valgresultat gyldigt
*Indonesiens præsident, B.J. Habibie, erklærede i går, at resultaterne af landets parlamentsvalg den 7. juni er gyldigt og bindende, efter næsten to måneders optælling efter det historiske valg.
Efter ugers forsinkelser blev en fintælling tilendebragt midt i juli, hvilket gav oppositionens leder Megawati Sukarnoputri en klar første plads med 34 pct. af stemmerne. Det regerende Golkar parti kom ind på en anden plads med 22 pct. af stemmerne.
110 mio. indonesere er stemmeberettigede og der var 130.000 valgsteder, hvor man kunne sætte sit kryds den 7. juni.

Nu syv anholdt for diskoteksvold
*Retten i Nykøbing Sjælland varetægtsfængslede i går fem unge i alderen 16-20 år for medvirken til angrebet mod diskotek Strandlyst i Vig Lyng natten til søndag 26. juli.
I forvejen sidder to 21-årige mænd fængslet i sagen. De fem unge blev alle anholdt i København. Retsmødet foregik bag lukkede døre, og politiet kan derfor ikke oplyse, hvad der førte til anholdelserne.
To 16-årige, der tidligere har været anholdt, blev fængslet og anbragt på en lukket institution til 10. august. Også en 18-årig, en 19-årig og en 20-årig blev fængslet. Politiet har også afhørt en 14-årig i sagen og mener dermed at have identificeret otte af angriberne, der sigtes for grov vold med køller, knive og et oversavet jagtgevær.

Irans højrefløj vil have strammere lov
*Irans fundamentalister forsøgte i går at skærpe kursen over for politiske modstandere og har fremlagt et lovforslag for regeringen - et forslag, som betyder, at der for fremtiden skal slås hårdt ned på politiske modstandere og journalister.
Forslaget er et forsøg på at inddæmme den iranske præsident Mohammad Khatami, som forsøger at ændre det iranske samfund og gennemføre en række reformer.
Den magtfulde leder af Irans islamiske domstol, ayatollah Mohammad Yazdi, underskrev selv udkastet til et nyt lovforslag, som betyder, hvis det bliver indført, at begrebet "politiske forbrydelser" defineres meget strengt.

Öcalan opfordrer PKK til at give op
*Den dødsdømte kurderleder, Abdullah Öcalan, opfordrede i går sine oprørere i Kurdistans Arbejderparti, PKK, til at aflevere våbenene og at trække sig ud af tyrkisk territorium.
Han kom med opfordringen via en skriftlig erklæring, der blev offentligjort af hans advokater.

Dødstal i indisk togkollission stiger
*Dødstallet efter togkollisionen i Indien kan nå op på mindst 440, oplyste myndighederne tirsdag fra det øde østlige område, hvor to passagertog, der medførte omkring 1.000 hver, ramlede sammen ved en togstation mandag. Mindst 225 dræbte menes endnu at ligge i de forvredne rester af tre togvogne, som oprydningsholdene endnu tirsdag ikke var nået til. Den indiske minister for jernbaner, Nitish Kumar, valgte i går at træde tilbage.
"Jeg ønsker ikke at straffe andre. Jeg ønsker at straffe mig selv, og derfor har jeg besluttet at træde tilbage fra ministerrådet som følge af mit moralske ansvar for denne tragedie," sagde Kumar.

Ingen penge til svensk fredsstyrke
*Der er ingen penge til den fredsbevarende svenske del af styrken i Bosnien, når Sverige skal sende 800 soldater til Kosovo for at deltage i KFOR. Det fremgår af en hemmelig skrivelse fra det svenske forsvar, skriver Svenska Dagbladet tirsdag.
Da den svenske regering i juni besluttede at sende 800 soldater til Kosovo, var det en forudsætning, at de 400 soldater i den svenske bataljon i Bosnien skulle afvikles.
Bataljonen skulle så erstattes af et mindre antal, lovede regeringen, der fastslog, at der aldrig har været tale om helt at forlade Bosnien. Men regeringen får svært ved at holde løftet. Den økonomiske ramme på 900 millioner sv. kr., der er sat af til tropper på Balkan, rækker ikke til både Bosnien og Kosovo. Ifølge forsvarets hovedkvarter sluger Kosovo meget af budgettet.

Iskappen i Arktis er blevet mindre
*Iskappen i Det Arktiske Hav rundt om Nordpolen er blevet omkring fem procent mindre og en meter tyndere siden 1970'erne. Forskere mener, at det kan accelerere den globale opvarmning, hvis polarisen fortsætter med at trække sig tilbage. Isen reflekterer mere solstråling end havet, så jo mindre is til at sende varmen ud i rummet igen, jo varmere bliver der i Jordens atmosfære.
Oplysningen stammer fra det arktiske forskningsprojekt SHEBA, som finansieres af USA, Canada og Japan i fællesskab, oplyser vicepræsident Al Gore.

111 mio. kr. for JFK-smalfilm fra 1962
*Den amerikanske regering skal betale 16 mio. dollar (ca. 111 millioner kr.) i kompensation til afdøde Abraham Zapruders arvinger.
Abraham Zapruder var manden, der stod det rigtige sted på det rigtige tidspunkt: Han smalfilmede gennem 26 sekunder mordet på præsident John F. Kennedy i Dallas den 22. november 1963 - en verdenskendt filmstump.
Familien havde ret til en "passende kompensation" fra staten, efter at filmen sidste år kom på JFK Records Collection i de nationale amerikanske arkiver. Sagen har været gennem en voldgiftsret, som tilkendte Zapruders efterkommere beløbet i går.

Dele af Namibia i undtagelsestilstand
*Namibias præsident, Sam Nujoma, erklærede mandag militær undtagelsestilstand i landets nordøstlige Caprivi-region. Årsagen er, at adskillige mennesker i løbet af dagen blev dræbt under sammenstød mellem Namibias hær og formodede separatistiske partisaner i området.
Nujoma sagde, at tre soldater, fem politibetjente og fem partisaner blev dræbt under flere slag omkring den ødebeliggende by Katima Mulilo. På statsligt tv sagde præsidenten, at undtagelsestilstanden er indført indtil videre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her