Læsetid: 2 min.

Nyrup: Ringe effekt af uddannelses-milliarder

28. august 1999

Voksen- og efteruddannelser giver for lidt kompetence, siger statsministeren

Reformoplæg
Statsminister Poul Nyrup Rasmussen lægger både op til besparelser og reformer af voksen- og efteruddannelserne i de kommende måneder.
"Samfundet betaler 13 mia. kroner til voksen- og efteruddannelserne. Der er god grund til at sige, at området trænger til at blive kigget på igen. Omkring en tredjedel af dem, der deltager i uddannelsesaktiviteterne, får en kompetence, kun to procent af dem får en erhvervskompetence. Det er for lidt," sagde Poul Nyrup Rasmussen efter afslutningen på fredagens trepartsdrøftelser mellem regeringen, arbejdsgivere og lønmodtageres organisationer.
Samfundets investering på 13 mia. kroner giver altså ikke det udbytte, statsministeren forventer. Samtidig peger Poul Nyrup Rasmussen på behovet for forenklinger, uddannelser fra flere forskellige institutioner overlapper hinanden, og det giver uklarhed og spild af ressourcer. Han mener også, at særligt små og mellemstore virksomheder har "problemer med en kontinuerlig efteruddannelse" af deres medarbejdere - et problem, en reform skal løse.
"Jeg tror på mange økonomiske gevinster ved at strømline systemet og undgå overlapninger," siger han.
Allerede på forhånd lægger regeringen op til, at særligt kortuddannede skal have bedre muligheder for at gå på efteruddannelse.
"Regeringen lægger meget vægt på, at de ikke uddannede og de kort uddannede skal have en meget høj prioritet. Vi skal sørge for, at de nye job, der kan skabes i en tid med internationalisering af produktionen også er jobs, hvor de ikke-uddannede har en chance," siger statsministeren.
Det kan koste efteruddannelse for de højtuddannede. Statsministeren lægger i hvert fald op til, at "kurser for de allerøverste i virksomhederne skal finansieres af virksomhederne selv."

Svigter ufaglærte
Lige her sætter kritikken ind. Hverken formanden for Dansk Metal, Max Bæhring, eller Per Clausen, formand for Dansk Magisterforening er begejstret for regeringen og statsministerens vægtning af de kortuddannede.
De frygter begge, at deres medlemmer, faglærte og akademikere, kommer til at betale regningen for mere uddannelse til de ikke-uddannede.
Poul Nyrup Rasmussen mener ikke, en reform vil svigte faglærte og lader det stå åbent, hvordan det går med akademikernes muligheder for at komme på efteruddannelse.
Dansk Arbejdsgiverforening og Dansk Industri frygter, at en ny reform af voksen- og efteruddannelserne vil belaste konkurrenceevnen på et tidspunkt, hvor høje lønstigninger i Danmark i sig selv udgør et problem.
Her peger Poul Nyrup Rasmussen på, at erhvervslivets arbejdsmarkedsbidrag falder bort fra årsskiftet, hvad der i sig selv letter omkostningsniveauet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her