Læsetid: 3 min.

Opbakning til Broager-borgmester

19. august 1999

Nye offentlige job til de 50.000 svage ledige, der aldrig finder et arbejde, er en god idé, siger arbejdsmarkedsmedarbejderne

Stop aktiveringskarrusellen, hvis den ikke virker. Sådan lyder rådet fra formanden for de kommunale arbejdsmarkedsmedarbejdere, Ruth Syshøj.
Hun er enig med borgmester Jørn Lehmann Petersen (S) fra Broager, der i avisen i går opfordrede til at oprette flere fleks- og skånejob til de allersvageste af kontanthjælpsystemets 166.000 ledige.
Som Broager-borgmesteren mener Ruth Syshøj, at der er behov for rigtige job i stedet for fortsat aktivering af de langtidsledige, der ikke har en chance for at få arbejde.
"Vi skal lære at holde op i stedet for at blive ved med at aktivere dem om og om igen. Det er dybt uhensigtsmæssigt og uværdigt for de mennesker. For de får ikke noget reelt ud af det, og det vil være meget mere reelt for dem, hvis vi lavede nogle ekstraordinære job og gav kommunerne en belønning for at oprette dem. I øjeblikket koster det kommunerne penge, og de har ikke råd til det," siger Ruth Syshøj til Information.
Ifølge Hanne Weise, der er forsker på Socialforskningsinstituttet (SFI), er der i hvert fald 50.000 personer i kontanthjælpssystemet, der ikke har evnerne til at finde et job.
"Der er en meget stor del af kontanthjælpsmodtagerne, der har så store sociale problemer, at de ikke er egnet til det nuværende arbejdsmarked. Og for mange er problemerne endnu større. De kan simpelthen ikke møde op på et arbejde og kan ikke håndtere at have et arbejde," siger Hanne Weise.

Skeptisk
SFI-forskeren er dog skeptisk over for Broager-borgmesterens idé om at oprette offentlige job, der specifikt er rettet mod de svageste.
"Det er en smuk tanke, og hvis folk har passeret 50 år, er det måske i orden, men er det folk i 30-års alderen, er det lovligt hurtigt at sige, at vi ikke kan gøre noget for dem. Men jeg er enig i, at man i stedet for at lade dem cykle rundt i den samme aktivering, skulle give dem bedre aktiveringstilbud."
Men samtidig er der langt imellem forslag til, hvordan aktiveringen bliver bedre, konstaterer Hanne Weise.
Og netop derfor bør der være en grænse, siger Ruth Syshøj:
"Det er urealistisk at tro, at det er en gruppe, der kan komme ud på arbejdsmarkedet i ordinær forstand og blive selvforsørgende."
Hun peger ydermere på, at der ikke alene i kontanthjælpsystemet er mange, der er uden job-udsigt. Også blandt dagpengemodtagerne er der mange.
Men ingen kender det nøjagtige tal. Heller ikke Aage Sehested, der er formand for landsklubben af HK-ansatte i Arbejdsformidlingerne.
Han bekræfter dog, at der også er dagpengemodtagere, der aldrig får et job.
"Der en gruppe, som har været igennem kommunernes beskæftigelsesprojekter og er blevet dagpengerettiget, og som derefter er blevet sendt ud i jobtilbud og er kommet tilbage igen. Det er nogle mennesker, der har kørt ude i periferien af det ordinære arbejdsmarked i flere år. Og de har behov for betydelig mere fleksibilitet end i dag," siger Aage Sehested til Information.

Fleksibilitet
Og netop fleksibilitet er nøgleordet i Lyngby-Taarbæk Kommune, der er blandt de førende i indsatsen over for de langtidsledige.
Simon Pihl Sørensen, der er socialdemokratisk formand for det lokale arbejdsmarkedsudvalg, er begejstret for idéen om flere offentlige skånejob, som Lyngby-Taarbæk selv har eksperimenteret med i stort omfang i form af puljejob indenfor pleje- og ældresektoren.
"Tanken om at lave nogle kommunale servicejob eller puljejob er genial, for problemet for disse mennesker er nemlig, at de aldrig nogensinde kommer i nærheden af blive indkaldt til en jobsamtale. Det er så afgørende nødvendigt, at de får foden indenfor og får dannet sig et netværk."
Han hilser derfor den nye aftale om kommunale servicejob til ældre velkommen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu