Læsetid: 5 min.

Overblik

31. august 1999

Mere kvælstof i havet
*Koncentrationen af kvælstof i de danske farvande stiger. Eksempelvis er det glidende 12 måneders gennemsnit over kvælstofkoncentrationen målt ved Ven i Øresund steget siden januar 1998.
Årsagen til stigningen er mere nedbør i vintermånederne fra januar til april 1998. Ifølge Danmarks Statistik var nedbøren i denne periode 45 procent større end normalt. Også i oktober 1998 kom der mere nedbør end normalt.

Topskifte i Det Berlingske Officin
*I forbindelse med Berlingske-koncernens offentliggørelse af halvårsresultatet mandag blev det meddelt, at Ole Scherfig pr. 1. oktober forlader posten.
Ny formand bliver Den Danske Banks forhenværende topchef Knud Sørensen. Han bliver dermed manden, der skal medvirke til "effektiviseringer og rationaliseringer" i officinet.
Ole Scherfig fortsætter imidlertid sit virke i dele af officinets bladvirksomhed - indtil videre. Dels som formand for De Bergske Blade og dels som næstformand i bestyrelserne for Jydske Vestkysten og Århus Stiftstidende.
Det Berlingske Officin omfatter Berlingske Tidende, B.T. og Weekendavisen foruden medejerskab af flere provinsaviser.

Hells Angels dropper sag om lov
*Rockerloven bliver alligevel ikke indbragt for Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg.
Advokat Peter Hjørne oplyste i går, at hans klient, Hells Angels-rockeren Leif Adler Pehrson, ønsker at sætte punktum for sagen uden kommentarer.
Straks efter dommen den 16. august, hvor ni højesteretsdommere godkendte rockerloven, sagde advokat Hjørne ellers, at han ville anbefale sin klient at føre sagen videre til den internationale domstol.

280 mio. kr. til Mozambique
*Danmark vil støtte landbruget i det sydøstafrikanske land Mozambique med 280 mio. kr. i perioden 1999-2004. Danida vil sammen med andre donorer støtte landbrugs-programmet PROAGRI.
Derfor har udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) bedt Folketingets finansudvalg bevilge beløbet, som er afsat til ulande på finansloven.
Hidtil har Danida støttet landbruget i Tete-provinsen, men vil nu udvide aktiviteterne til provinserne Manica og Cabo Delgado. Bistanden skal hjælpe småbønder og deres familier til at dyrke bæredygtigt landbrug. FN har klassificeret Mozambique, som et af verdens mindst udviklede lande.

Edith Cresson undersøges
*Samtidig med at EU-Parlamentets høringer af de nye EU-kommissærer mandag gik i gang, indledte EU's bedrageriafdeling - kaldet Olaf - en efterforskning af alle de kontrakter, som blev indgået mellem den omstridte franske kommissær Edith Cresson og en af hendes personlige venner, tandlægen René Berthelot.
Han har kendt Cresson i over 30 år, og han fik et job som aids-ekspert i EU-kommissionen uden at være kvalificeret. Berthelot fik desuden løn i et helt år uden at bestille noget.

3,5 mio. nordkore-anere døde af sult
*Op imod 3,5 millioner nordkoreanere er døde af sult siden 1995, og de fleste af landets indbyggere lider under svær fejlernæring. Organisationen Gode Venner har undersøgt og udspurgt 2.700 nordkoreanere, der siden 1997 er flygtet til Sydkorea.
"Ved at analysere vidnesbyrdene fra disse flygtninge, skønner vi, at så mange som 3,5 mio. mennesker er døde af sult siden 1995," hed det i en rapport fra Gode Venner.
Adgang til store dele af Nordkorea er umulig, så hjælpeorganisationerne er nødt til at vurdere, hvor katastrofal de tror, at situationen er og har været - eller holde sig til Nordkoreas egne officielle oplysninger, der siger 220.000 sultdødsfald siden 1995.

Dennis rammer North Carolina
*Orkanen Dennis ramte mandag morgen staten North Carolinas sydkyst med tropisk regn og vindstød på op til 160 km/t.
Orkanen har været undervejs i godt en uge og passeret blandt andet Bahamas-øerne. Meteorologer venter dog ikke, at orkanens centrum når ind til land, men at den i stedet vil følge en rute parallelt med den amerikanske østkyst i de kommende to dage.
Orkanen sendte ni meter høje bølger ind mod North Carolinas kyst.
Ingen mennesker er kommet noget til, men der er rapporter om mindre materielle skader i kystområder.

Rusland bomber mål i Dagestan
*Russiske krigsfly bombede mandag mål i Tjaban bjergene i Dagestan i en aktion, der havde til formål at få de islamiske oprørere frem i lyset, oplyste det russiske indenrigsministerium.
Russiske styrker begyndte søndag at storme de landsbyer i Banaisk-regionen syd for Makhatjkla, hvor beboerne beskytter de muslimske oprørere, der tidligere i denne måned forsøgte en offensiv mod Rusland.
Adgang til fire landsbyer var nu under de russiske styrkers kontrol, oplyste indenrigsministeriets pressecenter.

Aktivering langt dyrere end ventet
*Det koster mindst 1,6 mia. kr. mere end ventet at aktivere 46.000 personer i år.
Det oplyser arbejdsminister Ove Hygum (S), som mandag sendte sin bebudede ekstraregning for aktivering til Folketingets finansudvalg.
Han orienterede i juni finansudvalget om, at regningen blev større end ventet efter finanslovforliget.
Det forudsatte, at 43.000 personer skulle aktiveres i år.
Skønnet var usikkert, fordi aktiveringen blev rykket frem.
Ledige har ret og pligt til aktivering i mindst 75 pct. af aktiv-perioden, da der højst må gå fire uger mellem de enkelte tilbud.

Rettelse
*I artiklen 'Markant effekt af AMU' i lørdagsavisen havde der indsneget sig en fejl i afsnittet, der begynder med 'Til sammenligning ...'
I stedet for 'fortsat ledige' skulle der have stået 'i beskæftigelse'. Her følger den rigtige version:
'Af de deltagere, der var ledige ved begyndelsen af 1996 - altså et år før de begyndte på forløbet - var 48 procent i beskæftigelse 12 måneder efter. Til sammenligning var kun 33 procent af dem, der ikke har deltaget på et AMU-forløb, i beskæftigelse.'
Også på tema-siden 'Uddannelse til folket' var der en fejl. I grafikken var to af blokkene i lagkagen forbyttede. Det var de to blokke, der viste hvor mange deltagere, der er på henholdsvis VUC og AMU.

Stilstand de andres skyld
*Få dage før USA's udenrigsminister, Madeleine Albright, kommer til Mellemøsten, beskyldte israelerne og palæstinenserne i går hinanden for at bære skylden for, at Wye River-aftalen om bl.a. løsladelse af palæstinensiske fanger fra israelske fængsler endnu ikke er gennemført.
"Palæstinenserne har skabt en kunstig krisestemning, men den formular, som ministerpræsident Ehud Barak har foreslået, har præcis til formål at undgå fremtidige kriser," udtalte den israelske udenrigsminister, Levy.
Den palæstinensiske leder Yasser Arafats nære rådgiver, Tayeb Abdel Rahim, opfordrede sent søndag israel til "at gennemføre det, der er blevet aftalt, uden forsinkelse".
Tre møder på 24 timer gjorde tilsyneladende ikke meget for at fjerne uenigheden om palæstinensiske fanger, som Israel allerede nu skulle have løsladt som følge af Wye River-aftalen, der blev underskrevet i oktober sidste år.
Indtil nu er kun 250 ud af 750 blevet løsladt, og af dem var 150 almindelige kriminelle.
Palæstinenserne presser på for at få 650 såkaldte politiske fanger sat fri, men israelerne vil kun løslade 250 til 300 såkaldte sikkerhedsfanger.

Information er hip - igen
*Jamen, er det ikke...? Se godt på billedet til venstre. Det stammer fra det superhippe britiske livsstils-magasin Wallpaper. I september-udgaven bringer bladet en 12 sider lang boligreportage båret af yderst udsøgt dansk design. Her er blandt andet lidt Verner Panton, noget Poul Kjærholm og en smule Georg Jensen. Som underlag for Information, der kan erhverves for kr. 12,50, har man rundhåndet valgt en bakke fra Casa Shop til kr. 4.200. os

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her