Læsetid: 5 min.

Overblik

30. august 1999

Front mod ekstremister i Kirgistan
*Kirgistans ledelse fik søndag løfter fra Tadsjikistan, Usbekistan og Kasakhstan om hjælp til at bekæmpe en stor gruppe muslimske ekstremister, der i godt en uge har holdt mindst 20 mennesker som gidsler i Kirgistan - heriblandt fire japanske geologer og den øverstkommanderende for Kirgistans indenrigsministeriums styrker, general Bolot Schamkejew.
Højtstående repræsentanter for de fire centralasiatiske republikker mødtes søndag i byen Osj i den sydlige del af Kirgistan - tæt på det område, hvor gidslerne holdes fanget.
Samarbejdet skyldes blandt andet, at der er tale om måske så mange som 1.600 rabiate muslimer, der er kommet ind i Kirgistan fra nabolandet Tadsjikistan. Ifølge de fleste kilder er det muslimske ekstremister fra Usbekistan. Oprørerne, der ledes af Dsjuma Namangani, har baser i Tadsjikistan tæt på grænsen til Kirgistan.
Oprørerne løslod i weekenden fire gidsler, men denne gestus har ikke gjort de kirgisiske myndigheder mildere stemt. Præsident Askar Akajev svor søndag at ville nedkæmpe oprørerne og har sat landet i delvis undtagelsestilstand.

Måske fredsaftale den kommende uge
*Israels ministerpræsident, Ehud Barak, sagde søndag, at der er mulighed for, at der kan blive undertegnet en fredsaftale med palæstinenserne i løbet af næste uge. Aftalen, der ventes underskrevet i Egypten, baner vejen for den første overdragelse af landområder på Vestbredden i otte måneder.
Artikel på forsiden

41 dræbt under kampe i Burundi
*Mindst 41 mennesker blev dræbt søndag, da oprørere tilhørende Burundis hutu-befolkning angreb hovedstaden i det lille, centralafrikanske land, oplyser de burundiske myndigheder.
Burundis forsvarsminister, oberst Alfred Nkurunziza, siger til Reuter, at oprørsenheder rykkede ind i to forskellige distrikter i Bujumbura søndag morgen og dræbte 21 civile. Han oplyser videre, at mindst 20 oprørere blev dræbt under de efterfølgende kampe med regeringssoldater.
Omkring 150.000 mennesker, hovedsageligt civile, har mistet livet under den seks år lange borgerkrig mellem hutu-oprørere og Burundis tutsi-dominerede hær.

Tusinder hjemløse efter orkans rasen
*Tre mennesker omkom i sammenstyrtede boliger og flere end 100 blev såret, da en voldsom storm søndag ramte et slumkvarter uden for den sydafrikanske havneby Cape Town, oplyser myndighederne.
Uvejret ødelagde huse i massevis og flere tusinde mennesker menes at være gjort hjemløse.

Underskud skal undersøges
*I det grønlandske landsstyres finanslovforslag for år 2000 lægges op til en analyse af Royal Greenlands finansieringsgrundlag. Royal Greenlands gæld er efterhånden steget til 2,2 milliarder og udgør i dag en væsentlig del af Hjemmestyrets samlede gæld.
I følge bemærkningerne til finanslovforslaget er den samlede gæld i landskassen og de seks største hjemmestyreejede selskaber 2,5 milliarder.
Samtidig bemærkes det, at koncernen ikke har tjent nok penge til at kunne afdrage på gælden.
Landsstyremedlem for økonomi Josef Motzfeldt foreslår, at Royal Greenlands ledelse og landsstyret sammen med kreditorerne må afklare, hvor stor en del af gælden hjemmestyret garanterer for.

Tyrkiet giver amnesti til 26.000
*Tyrkiets parlament vedtog lørdag en omfattende amnesti, som skal lette presset på landets overfyldte fængsler. 26.538 fanger løslades, og næsten 32.000 får nedsat deres straf.
Undtaget fra amnestien er de knap 11.000 politiske fanger i Tyrkiets fængsler - samt entreprenører. De politiske fanger omfatter blandt andet menneskerettighedsaktivister som Akin Birdal, der har angrebet Tyrkiets overgreb på landets kurdiske mindretal.
Når entreprenører ikke er omfattet af amnestien er det en følge af det voldsomme jordskælv tidligere på måneden, som indtil videre har kostet mindst 13.000 mennesker livet. Mange af dødsfaldene skyldtes byggesjusk udført af dårlige entreprenører - og derfor har parlamentet undtaget denne nu forhadte gruppe fra amnestien.

To kraftige efterskælv i Tyrkiet
*To kraftige efterskælv rystede søndag det nordvestlige Tyrkiet.
Det skete 12 dage efter det store skælv, der indtil videre har kostet mindst 14.000 mennesker livet.
Det ene af de to skælv i Bolu-provinsen blev målt til 4,8 på Richterskalaen, oplyste nyhedsbureauet Anatolia.
En række bygninger, der blev skadet under det store jordskælv den 17. august, brød søndag sammen under de nye skælv, men der blev ikke rapporteret om nye kvæstede.

Martin Bormann begravet til søs
*Adolf Hitlers højrehånd, Martin Bormann, blev i al hemmelighed kremeret og hans jordiske rester spredt over Østersøen for to uger siden, oplyser det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel lørdag.
Der Spiegel oplyser, at resterne af Bormann blev fundet for 27 år siden på en byggeplads i Berlin. Sidste år blev det gennem DNA-prøver bekræftet, at der var tale om Bormann.
Regeringen betalte de 5.600 D-mark, kremeringen og begravelsen til søs kostede, fordi hans familie ikke ønskede at blive involveret.

Årets bedste nordiske film
*Mifunes sidste sang blev lørdag tildelt Amanda-prisen som årets bedste nordiske film ved festivalen i den norske by Haugesund.
Søren Kragh-Jacobsens succesfilm, lavet efter de såkaldte dogme-principper, blev fredag hædret med festivalens publikumspris.
Mifune vandt sensationelt sølvbjørnen ved dette års festival i Berlin, og den har siden gået sin sejrsgang både i og uden for Danmark. I de danske biografsale har 340.000 set filmen.
Også sidste år tilfaldt Amanda-prisen en dansk dogmefilm, Thomas Vinterbergs Festen.

Royal fødsel følges tæt af ugepressen
*Prinsesse Alexandra og prins Joachim fik en søn lørdag klokken 11.52. For at leve op til den selvudnævnte titel "Danmarks Royale Ugeblad" har Billed Bladet afsat 40 journalister og fotografer til at dække alle aspekter af begivenheden.
Se & Hør har afsat ti journalister og alle disponible fotografer til at følge historien, og allerede mandag sender ugebladet et 32 siders-tillæg på gaden.

Voldsomheder truer folkeafstemning på Østtimor
*Indonesiens hær meddelte søndag, at den muligvis ikke vil være i stand til forhindre vold under mandagens folkeafstemning om uafhængighed på Østtimor.
Der var en yderst spændt situation søndag, hvor bander bevæbnet med macheter, skydevåben og samurai-sværd drev op og ned af gaderne i hovedbyen Dili. Militser, der ønsker, at Østtimor fortsat skal være en del af Indonesien, har truet med at udløse en borgerkrig, hvis befolkningen på Østtimor som ventet stemmer for uafhængighed. Den indonesiske hær, der har 15.000 mand på Østtimor, advarede om, at den ikke kan garantere for sikkerheden.
450.000 timorere kan sætte deres kryds ved folkeafstemningen, som er organiseret af FN.
Indonesien annekterede ulovligt Østtimor i 1976 året efter, at den hendøende kolonimagt Portugal trak sig ud.
Folkeafstemningen blev mulig efter Suharto-regimets fald i Indonesien sidste år. Ved afstemningen mandag skal vælgerne tage stilling til, om de ønsker udstrakt selvstyre for Østtimor. Hvis de stemmer nej, har Indonesiens regering tidligere givet løfte om, at Østtimor i stedet kan blive uafhængigt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu