Læsetid: 5 min.

Overblik

28. august 1999

Fire mio. til problembyområder
*By- og boligminister Jytte Andersen (S) vil bruge fire mio. kroner fra den såkaldte Bypulje til at forebygge kriminalitet i byområder med særligt store problemer.
Det sker bl.a. med henvisning til situationen i Odense, hvor Jytte Andersen siger, at der udover mere politi på gaden til at dæmpe problemerne "her og nu" også i høj grad er brug for mere langsigtede og forebyggende indsatser.
Derfor vil hun fra starten af det nye år iværksætte forsøg med kriminalpræventivt arbejde i byområderne - bl.a. med udgangspunkt i de positive erfaringer fra f.eks. Blågårds Plads i København.

Store problemer med iltsvind
nIltsvind hærger mange af Jyllands fjorde, og der er også problemer på vej i det vestlige Kattegat, i Lillebælt og vest for Bornholm. Det viser sommerens første iltsvindsrapport fra Miljøstyrelsen, der slår fast, at problemerne med iltsvind er større i år end sidste år.
Det er den våde vinter og forår, der sammen med det gode sommervejr, har skabt ideelle rammer for iltsvind i danske farvande. Sommeren igennem har der været meldinger om giftige alger i Køge Bugt, hvor vandhunde blev frarådet at hoppe i de grumsede bølger, og i flere søer har der været badeforbud.

Rohde tilkendt
1.3 mio. kr.
nDen tidligere forretningsmand og OL-svømmer Peter Rohde blev fredag af Østre Landsret tilkendt 1,3 mio. kr. i erstatning, fordi han sad uberettiget varetægtsfængslet på en anklage for narkosmugling. Det er en forhøjelse med over en halv mio. kr. i forhold til byrettens dom.
"Dommen siger, at staten lynhurtigt får et ansvar, når man isolerer, fordi myndighederne på forhånd ved, at isolation kan medføre psykiske skader. Den er et grundskud mod isolation," siger Peter Rohdes advokat, Merethe Stagetorn.
Peter Rohde pådrog sig en paranoid psykose under de 518 dages ophold i Vestre Fængsel.

Hundreder dræbt af kampe i Angola
*Hundreder af mennesker er blevet dræbt inden for de seneste døgn under heftige kampe i den nordlige del af Angola, hvor en fredsaftale brød sammen i december i fjor, sagde hjælpearbejdere fredag. De sagde, at så mange som 5.000 mennesker er blevet drevet på flugt af kampe mellem regeringssoldater og soldater fra oprørsbevægelsen UNITA nær provinshovedstaden Uige i nord.
Samtidig rapporterede det franske nyhedsbureau, AFP, at den humanitære situation i den centrale by Huambo er så dårlig, at folk nu overlever ved at spise katte, hunde, rødder og blomster.
Henved 300.000 mennesker fra landområderne omkring Huambo har søgt ly for kampene i Huambo, der er Angolas andenstørste by, og som ligger 600 kilometer sydøst for hovedstaden Luanda.

Den Danske Bank tabte i Højesteret
*Den Danske Bank fik ikke held til at få fjernet statens 1.394 sider store Grønborg-rapport som bilag i Færøbank-sagen. Højesteret har stadfæstet Østre Landsrets afgørelse fra december sidste år, og det får nu Den Danske Bank til at søge aktindsigt i de omkring 100.000 papirer, der ligger til grund for Grønborg-rapporten.
Den Danske Bank mener, at Grønborg-rapporten er blevet til på et "retsplejemæssigt uforsvarligt grundlag", fordi bankens bisiddere kun havde adgang til afhøringen af bankens egne medarbejdere, og banken ikke havde adgang til de 100.000 papirer, som lå til grund for undersøgelseskommissionens udarbejdelse af Grønborg-rapporten.

Rusland undersøger pengehvidvaskning
*Ruslands fungerende chefanklager, Vladimir Ustinov sagde i går, at Ruslands sikkerhedstjenester har fået ordre til at se på Ruslands indblanding i en påstået millionskandale, der gik ud på at hvidvaske penge igennem en amerikansk bank.
Undersøgelsen ville bliver afgørende for, om hans kontor ville rejse en sag.
Amerikanske og britiske myndigheder er ved at undersøge en påstand om, at russiske bandeledere, forretningsmænd og højstående embedsmænd har kanaliseret milliarder af dollars ud af Rusland gennem Bank of New York, heriblandt penge fra Den Internationale Valutafond.

Græsk-tyrkisk forhold forbedret
*Jordskælvet i Tyrkiet har tilsyneladende forbedret forholdet til ærkefjenden Grækenland efter den storstilede hjælp, der også er kommet fra Athen.
Og det forbedrede forhold er kommet for at blive, hvis man skal tro formanden for Moderlandspartiet, Masut Yilmaz, som selv tidligere har været ministerpræsident og udenrigsminister i skiftende tyrkiske regeringer. Yilmaz sagde i går til tyrkisk tv, at det er vigtigt at fortsætte det gode forhold, som er opstået efter jordskælvet den 17. august. "Jeg tror, at der kan findes en løsning på Cypern-problemet og på problemerne i Det Ægæiske Hav, når begge parter holder sig fra at forsøge at få overtaget på bekostning af den anden," sagde Yilmaz.

FN forlænger sit Østtimor-mandat
*FN's sikkerhedsråd besluttede i går enstemmigt at forlænge FN's mandat på Østtimor til den 30. november og samtidig fordoble verdensorganisationens militære og politimæssige tilstedeværelse i området.
Det skete, samtidig med at Indonesiens regering lovede at genoprette ro og orden i det urohærgede område, hvor befolkningen på mandag ved en folkeafstemning skal tage stilling til autonomi for området.
FN har stillet sig i spidsen for den internationale fordømmelse, der fredag haglede ned over de indonesiske myndigheder for deres måde at tackle de voldelige, politiske uroligheder på.

'NATO-aggression' i serbiske skoler
*Serbiske skolebørn, der vender tilbage til skoler i Serbien efter et afbræk på fem måneder, vil blive undervist om "NATOs aggression", der var årsag til deres forlængede ferie, oplyste den serbiske regering i går.
Det bliver bliver mødt med bekymring hos lærere og skolepsykologer, der siger, at skridtet vil tjene til at forlænge traumaet efter NATO's luftoffensiv.

Rettelse
*Information fik i gårsdagens artikel 'Trøjborg: Bistand er business' gjort Danidas nedskæring i bevillingerne til Mellemfolkeligt Samvirke (MS) lige lovlig stor. I forbindelse med fastfrysningen af MS's bevillinger på 1999-niveau mister organisationen tre millioner kroner og ikke otte millioner, som vi skrev i artiklen. Vi beklager fejlen.

Jøder og arabere truer Burger King med boykot
*Først var det araberne. Nu er det jøderne.
Efter at amerikanskbaserede arabiske lobbyorganisationer havde protesteret mod, at Burger King havde placeret en af sine familierestauranter i den jødiske bosættelse Maale Adumim på Vestbreden i Israel, beordrede Burger King sit navn fjernet derfra. Burger Kings hovedkvarter i Miami var ikke klar over, at kæden havde en restaurant i bosættelsen. "Vi er blevet ført bag lyset af franchise-tageren," lød det.
Men bosættelsens borgmester, Benny Kashriel, vil ikke gå med til, at Burger King fjerner sit logo.
Han truede i går med en næsten tilsvarende omfattende boykotning af Burger King.
"Vi har mange venner - kristne, israelere og jøder i America og Europa. I går modtog jeg mange telefonopkald og breve om, at de vil støtte os og boykotte Burger King," sagde han til reuters.
Samtidig, et andet sted i Israel: Meshulam Riklis, den israelsk-amerikanske entreprenør, der kontrollerer det israelske firma, som franchiser Burger King, truer Burger King med et sagsanlæg, hvis ikke kæden ombestemmer sig og lader restauranten i Maale Adumim være.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu