Læsetid: 5 min.

Overblik

18. august 1999

Cassini er lastet med plutonium
*Den omstridte rumsonde Cassini er igen kommet i fokus efter den planlagte færd nær jorden natten til i dag. Ombord på Cassini er der 32,5 kilo plutonium-238 i keramisk form, og siden opsendelsen i 1997 har kritikere påpeget, at skulle der ske en ulykke nær jorden, så vil store mængder plutonium blive spredt udover jorden.

FN frygter boykot af Nordkorea
*Fødevaresituationen i Nordkorea er fortsat katastrofal, advarer FN. Og lederen af FN's fødevareprogram Catherine Bertini opfordrede i går de internationale donorlande til ikke at skære i bistanden trods Nordkoreas trusler om at prøveaffyre en langdistanceraket. Truslerne har fået ikke mindst USA, Japan og Sydkorea til at stille krav om, at Nordkorea straffes ved at skære i den økonomiske og humanitære bistand til landet
"At skære i fødevarebistanden til Nordkorea på grund af rapporter om en raketaffyring vil få ødelæggende konsekvenser for millioner af børn i Nordkorea. Børnenes ernæringstilstand er sådan, at det bogstaveligt talt vil indebære det samme som at dømme millioner af børn til døden, hvis fødevarebistanden skæres ned," sagde Catherine Bertini i går efter et besøg i Nordkorea.

Farum-modellen punkteret
*Farums borgmester Peter Brixtofte har måttet erkende, at den såkaldte Farum-model - salget af kommunens kloakker for 400 mio. kr. - ikke var en handel men et lån. Det fremgår af et forlig, kommunen har indgået med Indenrigsministeriet.
"Der er indgået en aftale, hvor det står fast, at der ikke var tale om en handel men om et lån, sådan som Indenrigsministeriet hele tiden har fastholdt," siger indenrigsministeriets departementschef Niels Preisler til Berlingske Tidende. Aftalen betyder, at kommunen ikke frit kan disponere over de 400 mio. kr. som forventet - de er underlagt reglerne for kommunale låneoptagelser.
Leder på bagsiden

EL kræver FE-undersøgelse
*Enhedslisten kræver enten en uvildig selvstændig undersøgelse af Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), eller at FE indgår i undersøgelsen af Politiets Efterretningstjeneste (PET), som Folketinget besluttede før sommerferien.
Det siger EL's retsordfører Søren Søndergaard efter tirsdagens auditørundersøgelse af FE, som bekræfter, at FE's daværende chef, oberst Erik Fournais, i 1971 gav oplysninger om Militærnægterforeningens generalforsamling til den konservative Knud Østergaard, som kort før var gået af som forsvarsminister.
"Der er al mulig grund til at få undersøgt FEs overvågning og registrering af lovlig politisk aktivitet, når selv militærets egen meget begrænsede undersøgelse må erkende grove forseelser," siger Søren Søndergaard.
Artikel side 4

Paparazzier slipper for tiltale
*Anklagemyndigheden i Paris besluttede tirsdag at frafalde sagen mod ni fotografer og en motorcyklist, der var anklaget for uagtsomt mandrab i forbindelse med prinsesse Diana og hendes kæreste Al-fayeds bilulykke for to år siden.
En talsmand for anklageren udtalte, at der ikke er nok beviser til at etablere en sammenhæng mellem de tiltaltes opførsel og ulykken og dermed gennemføre en retssag.
I forbindelse med efterforskningen blev det konstateret, at chaufføren, der kørte Diana, havde tre gange den tilladte mængde alkohol i blodet. Undersøgelsesdommerne ventes i slutningen af august at beslutte, om sagerne skal sendes videre til en domstol.

Gilleleje udliciterer al ældrepleje
*Den nordsjællandske kommune Græsted-Gilleleje har besluttet at udlicitere alle ældre-opgaver, som ikke ifølge loven skal ligge i kommunalt regi. Derimod forbliver myndighedsopgaver som behovsvurdering, kontrol og tilsyn i kommunalt regi. I alt kommer udbuddet til at omfatte 200 årsværk og opgaver for mere end 60 mio kr. Venstre, Socialdemokratiet, SF og De Konservative i kommunen var enige om beslutningen.

Rygere har også ret
*Nordjyllands Amt går nu i rette med læger, der kun vil foretage rygoperationer på ikke-rygere. Den fungerende overlæge på Aalborg Sygehus, Søren Eiskiær, har tidligere sagt, at han ikke vil foretage stivgørende rygoperationer på patienter, der ryger, fordi effekten er ringere end hos ikke-rygere. Men sundhedsdirektør i Nordjyllands Amt, Jesper Christensen, afviser den prioritering:
"Det vil aldrig være op til den enkelte læge at afgøre, hvorvidt rygere eller andre samfundsgrupper skal forholdes behandlingstilbud. En sådan beslutning skal træffes af de ansvarlige politikere på baggrund af forskningsbaseret dokumentation."

Congo anmoder FN om hjælp
*Regeringen i Den Demokratiske Republik Congo (DRCongo) opfordrede natten til tirsdag FN's sikkerhedsråd til omgående at træde sammen i et forsøg på at få standset kamphandlingerne mellem tropper fra Uganda og Rwanda i byen Kisangani i DRCongo.
De to lande støtter hver sin fraktion blandt oprørerne, som vil vælte centralstyret i DRCongo.
Kampene mellem de to landes hære brød ud lørdag og fortsatte mandag. Der rapporteres om flere dræbte.

Rusland slår hårdt ned i Dagestan
*Toppen i det russiske militær og magtapparat fastslog tirsdag, at de muslimske oprørere i Dagestan vil blive nedkæmpet i løbet af en uge. Men samtidig erobrede oprørerne i går endnu en landsby og hævdede, at mindst 10 russiske soldater var blevet dræbt. Den russiske hærs stabschef, Anatolij Kvasjnin, sagde i går, at man ikke vil tøve med at angribe baser i Tjetjenien.

Færre begår selvmord i Århus
*Antallet af selvmord i Århus Amt er næsten halveret siden 1990 fra 126 til 68 selvmord.
En mulig forklaring kan være, at amtet i midten af 1990'erne indledte en målrettet forebyggelsesindsats, påpeger årsberetningen fra Center for Selvmordsforebyggelse i Risskov ved Århus.
På landsplan faldt antallet af selvmord med 28 procent fra 1990 til 1996. I samme periode faldt antallet i Århus Amt med 39 procent.

Forbrugernes magt vokser
*Forbrugernes magt er blevet så stor på miljøområdet, at de internationale koncerner ikke længere kan ignorere offentlighedens dom over deres virksomhed. Det fastslog Greenpeace' internationale direktør, Thilo Bode, da han tirsdag fremlagde Greenpeaces årsrapport for 1998.
"Folk accepterer ikke længere den voksende kløft mellem retorik og virkelighed i de multinationales politik. Virksomhederne siger, at deres mål er bæredygtig udvikling, men de fortsætter med at ødelægge regnskoven, plyndre havene for fiskebestande og sætte genmodificerede organismer ud i naturen, uden at de er gennemprøvede," sagde Thilo Bode.

Mere end tusind dræbt efter jordskælv i Tyrkiet
*Mindst 1.169 er omkommet og flere tusinde kvæstet efter det kraftige jordskælv, der rystede den nordvestlige del af Tyrkiet tidligt tirsdag.
I flere store byer er huse, boligblokke og broer styrtet sammen og myndighederne frygter, at dødstallet vil stige i takt med, at redningsfolk får fjernet murbrokkerne.
Der blev erklæret undtagelsestilstand i flere provinser i det vestlige og centrale Tyrkiet efter jordskælvet, der har skabt kaosagtige tilstande i de værst ramte områder. FN's generalsekretær, Kofi Annan, sagde, at han var "dybt berørt" af skælvet i det nordvestlige Tyrkiet og tilbød verdensorganisationens hjælp.
"FN vil yde alle former for assistance inden for redningsarbejde og genopbygnings-bestræbelser," sagde Annan tirsdag aften.
Jordskælvet ramte ved tre-tiden natten til tirsdag og varede godt 45 sekunder.
Det havde sit såkaldte epicenter i Izmit ved Marmara-havet knap 100 kilometer sydøst for millionbyen Istanbul og blev målt til 6,7 på Richter-skalaen.
Det kraftige jordskælv gav alvorlige rystelser i Istanbul og byerne Bursa, Sakarya og Eskisehir. Millioner af mennesker søgte ud på gader og veje af frygt for, at der ville følge flere jordskælv efter, og mange havde travlt med at lede efter familie og venner.
Jordskælvet kunne mærkes så langt væk som Ankara 600 kilometer derfra og i Bulgarien. Tyrkiets nordvestlige region har siden 1991 flere gange været ramt af jordskælv.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her