Læsetid: 5 min.

Overblik

17. august 1999

Rockerlov strider ikke med Grundlov
*Højesteret fastslog i går, at den såkaldte rockerlov fra 1996 ikke er i strid med Grundloven.
Højesteret stadfæstede dermed Østre Landsrets dom fra 1998, der fastslog, at Folketinget ikke handlede i strid med landets grundlov, da det vedtog "lov om forbud mod ophold i bestemte ejendomme" under den verserende krig mellem de to rockergrupper Bandidos og Hells Angels.

Hizbollah-leder dræbt i Libanon
*En af lederne af den yderligtgående muslimske Hizbollah-bevægelse, Khodr Salame, blev mandag dræbt, da bilen, han førte, eksploderede i Sidon i det sydlige Libanon, oplyste politiet. Bilen eksploderede tæt ved en tankstation i den østlige del af Sidon. Øjenvidner understreger, at et israelsk fly fløj henover stedet på tidspunktet for eksplosionen, hvilket kunne tyde på, at flyet har udløst bombesprængningen, men det var der ingen officiel bekræftelse på.

Koch støtter rygestop
*Sundhedsminister Carsten Koch finder ingen grund til at gå i rette med læger, der kræver rygestop af patienter før en operation.
"Hvis kravet om rygestop er lægeligt begrundet, vil jeg ikke modsætte mig et sådant krav," siger sundhedsministeren til Ritzau.
Han understreger dog, at behovet for en operation er det vigtigste, og at rygere ikke skal diskrimineres, hvis de står med et akut behov for hjælp.
Århus Kommunehospital har besluttet kun at give en såkaldt "stabiliserende rygoperation" til rygere, hvis de lægger smøgerne fra sig og lover at holde sig røgfri i et år efter operationen. Ifølge professer i rygkirurgi Cody Bünger skyldes det, at resultatet af operationen bliver markant bedre for ikke-rygerne.
Det argument godtager Carsten Koch, og han er ikke ene om det. Fra såvel Venstres som CD's sundhedspolitiske ordførere er meldingen den samme.

Sigtet lejesoldat stadig fængslet
*En 26-årig mand fra Rødding i Sønderjylland blev mandag fængslet i yderligere to uger, sigtet for manddrab og overgreb mod civile under krigstjeneste som lejesoldat i den serbiske hær under den etniske udrensning i Kosovo i foråret.
Lejesoldaten kærede straks fængslingen til landsretten, og det samme gjorde anklagemyndigheden, der krævede fængslingen forlænget med fire uger med henvisning til den meget ressourcekrævende efterforskning. Dansk politi har anmodet FN om at kunne fortsætte efterforskningen i Kosovo.

Dagestans oprørere danner regering
*Islamiske oprørere i Kaukasus-republikken Dagestan erklærede mandag, at de har dannet en regering. I erklæringen, der blev udsendt i naborepublikken Tjetjeniens hovedby, Grosnij, hedder det, at der er oprettet "Dagestans Islamiske Stat", og at Serazhdin Ramzanov, der betegnes som medlem af Dagestans muslimske folks Majlis (forsamling), er blevet bedt om at sammensætte et kabinet.

Kampe hærger Congos gader
*Soldater fra Rwanda og Uganda udkæmpede mandag heftige gadekampe i byen Kisangani i den nordøstlige del af Den Demokratiske Republik Congo (DRCongo). Kampene, der finder sted, samtidig med at spændingerne mellem rivaliserende oprørsgrupper er taget til i styrke, forhindrede civile i at forlade deres hjem.
Uganda og Rwanda, der har været tætte allierede de senere år, støtter nu hver sin oprørsbevægelse i DRCongo - det tidligere Zaire. Ledere fra de to lande skulle efter planen mødes senere mandag i et forsøg på at få bragt en form for orden tilbage til Kisangani, der kontrolleres af de nu splittede oprørere. Ifølge en talsmand for de ugandisk-støttede congolesiske oprørere er kampene i Kisangani meget voldsomme. Tungt artilleri og automatiske våben er taget i brug.

Ansatte vil ikke udliciteres
*Samtlige servicemedarbejdere på tre ud af Frederiksborg Amts fire akutsygehuse nedlagde mandag formiddag arbejdet i protest mod amtets planer om at udlicitere deres arbejdsopgaver.
Og de knap 400 strejkende truede mandag med, at arbejdet ikke genoptages, før planerne om udlicitering af blandt andet portør-, rengørings- og kantinearbejdet tages af bordet.
"Vi har besluttet os at nedlægge arbejdet foreløbig frem til og med torsdag, hvor amtsrådet skal tage stilling til en eventuel udlicitering," siger en repræsentant for de mellem 80-100 strejkende på Hillerød Sygehus Alice Frantzen.

DR går ikke i sort
*Journalisterne i Danmarks Radio (DR) har ved en urafstemning sagt ja tak til deres nye, tre-årige overenskomst.
Afstemningsresultatet indebærer, at en varslet lock-out af de ansatte aflyses.

Forældre foretrækker fritidshjem
*Københavnske forældre er kritiske over for planer om at etablere fritidsordninger på skolerne i stedet for fritidshjem. Det fremgår af en undersøgelse, der er bestilt af de pædagogiske fagforeninger og forældreorganisationen KFO. I undersøgelsen vender 77 procent sig mod tanken om at kombinere skole og fritidshjem. Syv procent af forældrene støtter idéen.
Forslaget om at sammenkæde skole og fritidshjem kommer fra Ungdoms- og Uddannelsesforvaltningen i Københavns Kommune.

LO forudser flere skånejob
*Regeringens målsætning om at oprette 40.000 skånejob inden år 2005 er allerede næsten nået, viser nye tal fra LO.
"Ifølge vores seneste opgørelse er der nu oprettet 36.459 job til mennesker, som ikke kan klare at arbejde på normale vilkår," siger LO-sekretær Marie-Louise Knuppert til Aktuelt mandag.
Som årsag til de mange nye job på særlige vilkår peger LO-sekretæren på, at de private arbejdsgivere er ved at komme rigtigt godt med.

Jeltsin føler sig på toppen
*Den russiske præsident Boris Jeltsin forsikrede i går, at han er helt på toppen efter problemer med blandt andet hjertet.
"Mit hjerte arbejder som et ur," fastslog han i går efter at have gennemført en helbredsundersøgelse. Præsidenten funderstregede, at helbredsundersøgelsen var planlagt på forhånd og ikke et udslag af skrantende helbred. Alene i år har Jeltsin været indlagt to gange for mavesår.

Dumaen siger god for Putin
*Det russiske parlament, Dumaen, godkendte mandag eftermiddag landets nye ministerpræsident, Vladimir Putin. 232 parlamentsmedlemmer stemte for den nye ministerpræsident, 84 stemte imod og 17 undlod at stemme.
Inden afstemningen advarede den 46-årige Putin om, at Rusland ikke havde råd til en politisk krise - med henvisning til urolighederne i den sydlige republik Dagestan, hvor muslimske oprørere har udråbt deres egen regering.

Bildt beskylder Sverige for at svigte Balkan
*Den svenske regering besluttede i går at afvikle Sveriges nuværende styrke i Bosnien-Hercegovina.
Beslutningen affødte omgående voldsom kritik fra Sveriges tidligere statsminister og tidligere udsending i Bosnien - Moderaternes afgående leder Carl Bildt. Han beskyldte i går regeringen for at vende det nordiske samarbejde på Balkan ryggen.
Den svenske regerings beslutning indebærer, at Sverige i stedet for at bevare 400 mand i Bosnien sender 900 mand til Kosovo.
Det har fået Bildt til at betegne Sveriges militære indsats i den urohærgede Balkan-region som uklar.
"Engagementet i Bosnien skæres ned til så godt som ingenting, og det nordiske samarbejde splittes uden mulighed for samordning. Det er forkert at opløse det nordiske samarbejde og en fejl at splitte op, som det sker nu," skriver Bildt i sit seneste nyhedsbrev.
Selv om den svenske regerings beslutning mandag indebærer, at aftalen om at medvirke i den nordisk-polske brigade i Bosnien opsiges, så skal Sverige fortsat medvirke til den fredsbevarende indsats i Bosnien. Hvordan det skal ske, står imidlertid ikke klart.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her