Læsetid: 5 min.

Overblik

25. august 1999

Offentligt ansatte i Sydafrika strejker for højere løn
*Tusinder af offentligt ansatte i Syd-afrika forlod i går skoler og hospitaler og gik i stedet i strejke for at opnå højere løn.
De sydafrikanske nyhedsbureauer citerede fagforeningsfolk for at sige, at 570.000 af de 1.1 million offenligt ansatte havde reageret på strejkenvarslen. Det er næsten en fordobling i forhold til de 300.000, der mødte op i to-dags-strejken i slutningen af juli. Fagforeningsfolkene havde på forhånd varslet, at 800.000 medlemmer ville afbryde arbejdet tirsdag.
Omkring 20.000 strejkende samledes i Pretoria med krav om en lønforhøjelse på 7,3 procent - det er en procent mere end regeringen har sat af til de offentligt ansatte.
De strejkende forlangte også, at den nyvalgte præsident Thabo Mbeki involverede sig personligt i sagen.
Den stærke fagforening COSATU, der tæller 1,8 millioner medlemmer, og som står i tæt alliance med Mbekis parti, ANC, sagde, at den bakker op om de offentligt ansattes krav.
Foreningens formand, Willy Madisha, sagde tirsdag til en råbende masse af stejkende, at "med mindre regeringen tager sig af disse problemer...vil landet stå foran meget alvorlige aktioner".

Kommuner vil nedlægge klageråd
*Landets kommuner vil nedlægge de lokale klageråd, som skal vurdere ældre borgeres klager over de omstridte kommunale afgørelser om hjemmehjælp. Det skriver flere morgenaviser tirsdag. De lovbestemte klageråd har alligevel ikke ret til at omstøde kommunernes afgørelser og kommer blot til at virke som et forsinkende led i sagsbehandlingen, mener Kommunernes Landsforening (KL).
Desuden viser en gennemgang af 120 sager i KL, at klagerådene i en stribe tilfælde har sagt god for kommunale afgørelser, som viste sig at være ulovlige. Ældre Sagen vender sig kraftigt imod KL's forslag og foreslår tværtimod, at rådene får større kompetence.

Dansk Forum dybt krænket
*"Dansk Forum er dybt krænket over Dansk Folkepartis injurierende beskyldninger og kræver, at Dansk Folkeparti øjeblikkeligt trækker disse grove usandheder tilbage." Sådan var ordlyden af en pressemeddelelse, Dansk Forum i går udsendte.
Bevægelsen, der kalder sig selv for en "indvandrerkritisk græsrodsforening" er krænkede over, at Dansk Folkeparti begrundede eksklusionerne af 19 medlemmer af partiet og dets ungdomsafdeling med, at de 19 var tilknyttet Dansk Forum, som partiet beskyldte for kupforsøg, gadevold og nazistiske tilbøjetilheder.
Leder på forsiden

Utilstrækkelig lovgivning
*De små aktionærer havde ikke krav på et indløsningstilbud, da staten i 1997 solgte sine aktier i Tele Danmark til det amerikanske selskab Ameritech. Det fastslog Fondsrådet mandag i den største og mest principielle sag om mindretalsaktionærers rettigheder i danske selskaber. Men afgørelsen er opsigtsvækkende, skriver Berlingske Tidende tirsdag. For det er i realiteten en utilstrækkelig lovgivning, som siden er ændret, der giver
staten sejren i slagsmålet om det store aktiesalg. Fondsrådet lægger nemlig ikke skjul på, at staten solgte den faktiske kontrol med Tele Danmark til Ameritech, selv om salget alene omfattede 34 procent af aktierne.

Indvandrerkvinder klarer sig godt
*Selvom arbejdsløsheden blandt kvindlige indvandrere stadig er stor, så går det godt for deres døtre. Den seneste nye statistiske tiårsoversigt, som Danmarks Statistik udsender tirsdag, viser nemlig, at efterkommere af forældre fra mere udviklede lande klarer sig lige så godt som danske kvinder.
For begge grupper gælder det, at 68 procent er i beskæftigelse. Derimod er kun 29 procent af indvandrerkvinderne fra mindre udviklede lande, som bl.a. Tyrkiet, der repræsenterer den største indvandrergruppe, i job.

Danmarks økonomi får et 13-tal
*Den danske stats kreditværdighed er vurderet til at være helt i top. I meget positive vendinger omtaler det internationale kreditvurderingsselskab Moody's Investors Service dansk økonomi, og samtidig øgede Moody's statens kreditværdighed fra Aa1 til Aaa - der svarer til et absolut 13-tal.
Det er første gang, staten får karakteren Aaa af Moody's, hvilket udtrykker, at der er tale om en låntager med "en ekstrem stærk betalingsevne".

Nye massegrave fundet i Bosnien
*Skeletterne af 23 mennesker, heraf omkring halvdelen fra Srebrenica-området, er fundet i og omkring to massegrave i det østlige Bosnien-Hercegovina, oplyste embedsmænd fra den muslimske del af Bosnien tirsdag.
"Gravene blev fundet i det bosnisk-serbiske område omkring 15 km fra byen Zvornik," sagde Murat Hurtic, der er formand for den statslige eftersøgningskommission i Tuzla-området.
Af de 23 myrdede blev de 10 fundet på jorden i et skovområde nær deres hjem ved
Zvornik. Byen Srebrenica blev i juli 1995 skueplads for Bosnien-krigens værste massakre, hvor op mod 8.000 muslimer blev myrdet.

Svenske moderater udskyder leder-valg
*Det svenske oppositionsparti Moderaterne skuffede tirsdag et stort presseopbud, da partiets formand, Carl Cederschiöld, efter et fire en halv time langt møde kunne meddele, at han intet havde at meddele. På mødet var det ellers ventet, at efterfølgeren for tidligere statsminister Carl Bildt skulle udpeges sammen med en række andre nye ansigter i partitoppen.
Ifølge kilder tæt på partiets top synes det sikkert, at Bo Lundgren bliver ny partileder efter Bildt. Chris Heister synes også ret sikker på pladsen som næstformand, ligesom den 36-årige EU-parlamentariker Gunilla Carlsson synes at skulle repræsentere sit køn og den yngre generation i partitoppen.

Enighed om fredsaftale for Congo
*Lederne fra de to fløje i partiet Congos Samling for Demokrati (RCD) sagde tirsdag, at de nu er klar til at underskrive en fredsaftale, der skal afslutte borgerkrigen i Den Demokratiske Republik Congo (DRC).
Aftalen blev til på det afrikanske topmøde sidste måned i Zambias hovedstad, Lusaka, hvor lederne fra seks afrikanske regeringer underskrev aftalen. Oprørere i DRC nægtede dog i første omgang at underskrive den, fordi de ikke kunne enes om, hvem der er deres ledere - og dermed fortsatte krigen. I håb om at bryde dødvandet foreslog flere afrikanske ledere, at alle de medlemmer, der har været med til at stifte partiet RCD, skulle underskrive fredsaftalen. Og dette forslag blev accepteret.

Lille opblødning i hormonkød-strid
*Der er udsigt til en lille opblødning i hormonkødstriden mellem USA og EU. Med en opstramning af veterinærkontrollen er USA på vej til at genoptage eksporten af ikke-hormonbehandlet oksekød, der blev standset i sidste måned. Det skete, efter at en EU-undersøgelse i april konkluderede, at der var hormonrester i 12 procent af det kød, der ellers blev markedsført som ikke-hormonholdigt. Mandag oplyste USA's landbrugsminister, Dan Glickman, at man nu vil intensivere kontrollen med oksekødseksporten. Dette skridt blev tirsdag budt velkommen af en anonym EU-embedsmand, der sagde til nyhedsbureauet Reuter, at "vi har altid sagt, at de skulle foretage flere prøver. Hvis de lever op til vore krav, skulle der ikke være problemer".

17.997 døde ved det tyrkiske jordskælv
*Dødstallet for det tyrkiske jordskælv for en uge siden nåede tirsdag op på 17.997, oplyste krisecentret i Ankara. I en erklæring hed det, at 42.442 mennesker blev kvæstet. Tusinder af mennesker frygtes begravet under ruinerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her