Læsetid: 5 min.

Overblik

20. august 1999

Titusinder kræver Milosevic' afgang
*Flere end 100.000 mennesker samlede sig torsdag aften foran parlamentet i den jugoslaviske hovedstad Beograd i protest mod præsident Milosevics styre.
Fremmødet var overvældende i betragtning af, at de serbiske opposition er dybt splittet, og at flere prominente politikere havde meldt afbud til demonstrationen.
Artikel på forsiden

Antallet af dødsofre stiger i Tyrkiet
*Tre dage efter, at et af dette århundredes værste jordskælv ramte Tyrkiet, stiger dødstallet fortsat. Torsdag aften var der rapporteret op mod 7.000 omkomne, mens mindst 30.000 mennesker er kvæstet.
Tema side 3

R positiv overfor udlicitering
*De radikale ser principielt positivt på Venstres hovedkrav til finansloven om at udlicitere sygeplejen til private firmaer. Politikerne skal blot bevare det politiske ansvar, ligesom udlicitering ikke må føre til lønpres på sundhedsområdet, fordi der mangler personale.
"Det afgørende er, at det politiske ansvar er placeret et sted: At man har haft diskussionen i kommunalbestyrelsen om kvaliteten af tilbudet. Om man så derefter gør brug af private eller offentlige er hip som hap, så længe kvaliteten er, som den skal være," siger den radikale sundhedsordfører, Morten Helveg Petersen.

Serbiske flygtninge kan blive
*Flygtningenævnets koordinationsudvalg besluttede i går at indstille udvisningerne af serbiske flygtninge fra Østslavonien, indtil en dansk felegation har undersøgt forholdene i Kroatien.
Dermed får de 29 serbiske flygtninge, der har levet under jorden, blive i Danmark , midlertidig opholdstilladelse.
Artikel på forsiden
og side 5

Syv mio. kr. til tørkeofre i Etiopien
*Udenrigsministeriet har bevilget syv mio. kr. i støtte til ofrene for tørken i Etiopien, som i denne omgang har plaget landet i to år.
Det er særligt de nordlige og sydlige regioner, der er ramt. Danmark har i år hidtil ydet Etiopien bistand for ni mio. kr. Befolkningen lider også som følge af grænsekrigen med Eritrea.
Den danske hjælp benyttes til fødevarebistand til 1,7 mio. mennesker. Hjælpen kanaliseres gennem Folkekirkens Nødhjælp - som, af egne midler har ydet én mil. kr. til etiopien - og dennes internationale netværk Action by Churches Together (ACT). Det samlede hjælpebehov til landet anslås til 100 mio. kr.

Sygdom rammer dårligst stillede
*Den mangeårige politik, der år ud på at reducere den sociale ulighed i forekomsten af hjertesygdomme med 25 procent inden 2000, har slået fatalt fejl. Tværtimod er uligheden steget med 25 procent.
Det konkluderer to forskere på Arbejdsmiljøinstituttet, der påviser, at folk med gode job, som ofte også er de mest veluddannede, får færre hjerte-karsygdomme, mens en del af de ufaglærte får flere og flere.

Starr-undersøgelse af Clinton godkendt
*En amerikansk appeldomstol har besluttet, at den særlige anklager Kenneth Starr skal fortsætte efterforskningen af Whitewater-sagen, som førte til den senere rigsretssag mod præsident Bill Clinton i Monica Lewinsky affæren. En ud af de tre dommere modsatte sig dog en videre undersøgelse med den begrundelse, at præsidenten allerede har været for en rigsret og er blevet frikendt.
Men flertallet på to dommere har altså bestemt at Starr kan fortsætte undersøgelserne af White-water - et ejendomsprojekt, Clinton og hans kone var involveret i under guvernør-tiden i Arkansas i 1980erne.
Starrs rapport ventes færdig før valget i november 2000.

Taiwan tirrer Kina igen
*Taiwan udfordrede torsdag på ny Kina, da landets parlament vedtog et udkast til en rapport, der klart siger, at Taiwan bør have et missil-forsvarssystem for "at kunne håndtere missil-truslen fra de kinesiske kommunister. Vedtagelsen ses som et vigtigt skridt på Taiwans vej mod at blive en del af det såkaldte "missil-skjoldsystem", som USA og Japan er i færd med at opbygge. Et system, som Kina har kritiseret og advaret Taiwan om at deltage i.
Samtidig med den nye melding fra Taiwan advarede Kina på ny USA om at blande sig i den igangværende konflikt mellem Taiwan og Beijing.

Texas henretter 37-årig mand
*En 37-årig mand blev i går henrettet i den amerikanske delstat Texas. Han blev henrettet med en giftsprøjte. Manden var dømt for voldtægt og drab på en 80-årig kvinde. Yderligere syv personer står til at blive henrettet i delstaten inden årets udgang. Texas er den amerikanske delstat, hvor der er gennemført flest henrettelser i år, nemlig 21.
Siden den amerikanske højesteret i 1982 ophævede forbuddet mod henrettelser, er 185 mennesker blevet henrettet i Texas.

Kogalskab koster briterne dyrt
*Britiske myndigheder reagerede for sent 4,2 mia. pund (godt 47 mia. kr.). Det fremgår af en rapport, som et parlamentsudvalg har lavet. Rapporten retter samtidig en skarp kritik af myndighederne for at have reageret alt for langsomt og ineffektivt med hensyn til at få opsporet smittekilder og aflive kvæg i risikogruppen.
Kogalskabskrisen medførte, at Storbritannien fik et tre år langt forbud mod eksport af oksekød, og det forbud blev først ophævet tidligere i denne måned.
Af rapporten fremgår det, at antallet af kogalskabstilfælde fortsat falder i Storbritannien.
I dette års første seks måneder var der 24 procent færre tilfælde end i samme periode i 1998 og 40 procent færre tilfælde end i den tilsvarende periode i 1997.

Plovfund kan ændre historiebøgerne
*Det sensationelle fund af en vestjysk jernalder-mark, der er pløjet med en såkaldt muldfjælsplov, tyder på, at Romerrigets indflydelse på de daværende danskeres hverdag var stærkere, end det hidtil har været antaget.
Det siger museumsinspektør Torben Egeberg fra Skjern-Egvad Museum, der har været den ledende kraft i udgravningen af en pløjemark ved Skjern Ås udmunding i Nordsøen.
Hidtil er arkæologerne ikke stødt på vendepløjning tidligere end vikingetiden (ca. 800-1100), men nu er forekomsten i Danmark bevist allerede i 300- eller 400-tallet.

Folkets Parks dage talte
*Det var ikke i strid med loven, da Københavns Kommune undlød at høre Indre Nørrebro Bydelsråd i sagen om godkendelse af et byggeprojekt i Folkets Park på Nørrebro. Det fremgår af et svar fra indenrigsministeriet til Bydelsrådet, der klagede over kommunens afgørelse. Dermed kan Københavns Kommune fortsætte planerne om at opføre 56 andelsboliger i parken, som er et af de få grønne områder på Nørrebro. Beboere i området har flere gange protesteret og aktioneret over byggeriet - uden held.

Clausen frikendt for injurier
*Filminstruktøren Erik Clausen vandt atter over Jørn Jønke Nielsen fra Hells Angels, da Østre Landsret torsdag stadfæstede byrettens dom i en injuriesag anlagt af rockeren.
Dommen slår fast, at Jørn Jønke Nielsens ære ikke blev krænket, da Erik Clausen i TV2's program 'Go' morgen Danmark' i september 1997 sagde, at Jønkes bøger stort set er "fordrejede og fulde af løgn".
Landsretten frikendte Erik Clausen for udtalelsen, fordi den handlede om Jønkes bøger - og ikke om hans person.
Efter domsafsigelsen udtalte Erik Clausen, at han er tilfreds med dommen.
"Jeg føler ikke sejrens sødme. Sagen har været lidt af et mareridt. Jeg troede, at ordet var frit, og at man kan sige, hvad man mener. Men her har jeg måttet stå til ansvar," siger han.
Thomas Rørdam, der er Erik Clausens advokat, mener, at dommen viser, at domstolene beskytter ytringsfriheden mere end tidligere.
"Dommen viser, at vi har ytringsfrihed i Danmark, og at man har lov til at kommentere andres bøger subjektivt." Jørn Jønke Nielsen var ikke til stede, da dommen blev afsagt. Han ventes dog at anke sagen til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.
Ifølge dommen Jørn Jønke Nielsen betale sagens omkostninger på 15.000 kroner inden 14 dage.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her