Læsetid: 5 min.

Overblik

19. august 1999

Flertal vil af med Milosevic
*Flere end 70 procent af serberne ønsker at slippe af med præsident Slobodan Milosevic, åbne for økonomisk hjælp udefra og få en mere fri presse.
Det er nogen af resultaterne af en meningsmåling, der blev offentliggjort onsdag.
Meget få af de i alt 1.000 adspurgte nævnte Kosovos fremtidige status som et af de vigtigste politiske emner. Derimod fremhævede et flertal den dårlige økonomiske situation som det absolut største problem. 55 procent siger dog at de ikke ønsker at genoptage de diplomatiske forbindelser til NATO-landene.

Nægtere blev registreret i 1989
*Militærnægterforeningen (MNF) kræver en yderligere undersøgelse af Forsvarets Efteretningstjeneste (FE). Undersøgelsen af FE's virke i 70'erne er ikke nok, mener MNF.
MNF har fået aktindsigt hos FE, og her viser det sig, at FE har registreret MNF helt frem til 1989.
"FE har i 1989 registreret Militærnægterforeningen i forbindelse med to helt banale klagesager over sendrægtighed i sagsbehandlingen på Viborg Kaserne," siger Øjvind Vilsholm fra Militærnægterforeningens bestyrelse.
I sagen noterer FE sig, at MNF er "et servicekontor for venstreorienterede aktivister". MNF mener derfor, at FE's virksomhed skal undersøges til bunds.

Nazister tiltales for dødstrusler
*Rigsadvokaten har beordret statsadvokat Erik Merlung til at rejse tiltale mod de nazister, som står bag videoen, hvor fire navngivne danskere henrettes med fiktive nakkeskud. Merlung har ellers senest i juli indstillet, at sagen ikke skulle retsforfølges, fordi den efter hans vurdering hørte under en ligenede sag i Sverige.
På nazivideoen 'Kriegsberichter, vol. 4' vises portrætter af Erik Jensen fra forlaget Demos, Anders Lange fra Anti-racistisk netværk, Poul Møller fra Komitéen Flygtninge Under Jorden samt skribent Peter Tudvad.
Det er uklart, hvilke nazister den danske anklagemyndighed nu vil tiltale for dødstruslerne, men statsadvokat Erik Merlung har tidligere oplyst, at der er personsammenfald mellem folkene bag videoen og de tiltalte i Sverige.

Tilsynsrådet ind i Vadstrupgård-sag
*Tilsynsrådet i Københavns Amt vil nu afhøre både nuværende medarbejdere og tidligere ansatte i Gladsaxe Kommune for at undersøge, om kommunen bærer et medansvar for, at en pædagogmedhjælper gennem længere tid kunne komme af sted med at misbruge mindst 20 børn i Vadstrupgård Børnehave. I følge Politiken sker der efter pres fra blandt andet Red Barnet, der har oplyst, at medarbejdere i sin tid forsøgte at gøre deres chefer opmærksom på, at der blev begået overgreb.

Oprørsleder i politiets søgelys
*Udlændingestyrelsen har bedt politiet om at undersøge, om der er grundlag for at indlede strafferetlig efterforskning af den namibiske oprørsleder Mishake Muyongos aktiviteter i Danmark.
Det oplyser indenrigsminister Thorkild Simonsen (S) i et svar til folketingsmedlem Pia Kjærsgaard (DF).
Undersøgelsen sker på baggrund af Muyongos udtalelser til pressen om, at han fra sit asyl herhjemme fortsat har ledelsen af Caprivis Befrielseshær, der ønsker enklaven Caprivi løsrevet fra det øvrige Namibia. Namibias udenrigsministerium har bedt Danmark om at revurdere hans flygtningestatus, så han kan udvises. Men Thorkild Simonsen har sagt, at Danmark ikke agter at udvise Muyongo, da der er fare for, at han kan blive dræbt i Namibia.

Arbejdsgivere skal betale for reform
*En kommende reform af systemet for efter- og videreuddannelse kan munde ud i øgede krav til virksomheder om at betale mere, når de ansatte tager på kursus. Regeringen har tidligere været fremme med sådanne tanker, og nu peger en rapport fra et embedsmandsudvalg på øget virksomhedsbetaling som en mulighed i forbindelse med en reform, skriver Aktuelt. Avisen skriver, at virksomhederne ifølge rapporten skal betale mere, at voksne med mellemlange uddannelser skal betale mere, og at der dermed skal blive flere midler til voksne med korte uddannelser.

Pressenævnet overvejer reaktion
*Pressenævnet overvejer i disse dage, om nævnet skal tage den nye sag om paparazzi-billeder af kronprinsen og dennes seneste kæreste op af egen drift. Nævnets medlemmer Ole Askvig og Preben Sørensen har opfordret nævnet til at tage sagen op, og nu skal samtlige otte medlemmer give deres vurdering, før der træffes beslutning. Men allerede nu siger nævnsmedlem Finn Rowold, afdelingschef i Danmarks Radio, at han vil stemme i mod at sagen tages op.
"Jeg synes da, at det er ulideligt, at de kongelige ikke kan få lov til at være i fred. Men jeg mener, at vi skal være meget tilbageholdende og optræde med stor ynde i forhold til at tage den slags sager op. Det er yderligere understreget af, at pigen og hendes familie heller ikke selv vil rejse sagen," siger Finn Rowold.

Rygeforbud duer ikke
*Forbud og tobak på recept er en dårlig ide. Brug hellere flere penge på oplysning og afvænning af rygere. Det siger formanden for Tobaksskaderådet, overlæge Poul Ebbe Nielsen, efter at en lungeekspert har foreslået, at lade afhængige voksne købe deres cigaretter på recept.
"Forslaget er simpelthen for radikalt og vil slet ikke finde accept i befolkningen. Det virker ikke særlig gennemtænkt," siger Poul Ebbe Nielsen, og tilføjer, at man snarere skal bruge flere penge på oplysning og afvænningskampagner.

Kun få danskere på dope
*Forsvindende få danskere benytter sig rent faktisk af doping. Det konkluderes i en hvidbog fra Kulturministeriet, som blev præsenteret onsdag. I befolkningen generelt svarer kun 0,3 pct., at de har benyttet muskelopbyggende hormoner, mens tallet blandt eliteudøvere er 1,3 pct. Et særligt område er dog dansk cykelsport, hvor 10 pct. erkender at have erfaringer med doping.
Hvidbogen ligger på Kulturministeriets hjemmeside på www.kum.dk
Nyhedsanalyse
her på siden

Information retter
*Ved en fejltagelse fik Erik Ninn-Hansen på forsidehenvisningen i gårsdagens avis titel af daværende justitsminister. Som der står inde i avisen var Ninn-Hansen i 1970 forsvarsminister.
Vi beklager fejlen, red.

Behnke trækker invitation tilbage
*Kom hid, lød det tirsdag fra Fremskridstpartiets gruppeformand Kim Behnke til de medlemmer af Dansk Forum, der tirsdag blev ekskluderet af Dansk Folkeparti. Men Behnke havde glemt at tage højde fra baglandet, der på det kraftigste tog afstand fra invitationen: Og onsdag eftermiddag trak Behnke invitationen tilbage med den begrundelse, at han ikke havde undersøgt Dansk Forum nøje: "Det har vi gjort nu, og det står derfor klart, at gårsdagens invitation til de 19 udsmidte fra Dansk Folkeparti var en fejl."

Kampe stilner af i Congo efter våbenhvile
*Kampene stilnede af onsdag i den oprørskontrollerede by Kisangani i den nordøstlige del af Den Demokratiske Republik Congo (DRCongo), efter at Uganda og Rwanda blev enige om en våbenhvile efter tre dages heftige kampe.
Snesevis af mennesker menes dræbt under kampene mellem rwandiske og ugandiske hærenheder, men onsdag morgen var byen relativt stille. Uganda og Rwanda, der har været tætte allierede i de senere år, har begge støttet oprøret mod DRCongos præsident, Laurent Kabila, men er nu euenige om strategien.
Oprøret, der udviklede sig til en borgerkrig og fik flere afrikanske lande til at blande sig militært, er flere gange forsøgt stoppet gennem forhandlinger og mægling på internationalt plan. I juli nåede de fleste af de krigsførende parter så til enighed om en våbenhvile, hvor alle oprørere imidlertid ikke blev taget i ed.
FN's sikkerhedsråd har udtrykt stor bekymring over de seneste kampe i Den Demokratiske Republik Congo og opfordrede onsdag parterne til at indstille angrebene.

Redigeret af Manja Sørensen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her