Læsetid: 2 min.

Politiker: Kun de raske klager over sygehusene

19. august 1999

Debatten om sygehusvæsenet er kendetegnet ved, at de raske er mere utilfredse end de syge, mener formanden for sygehusudvalget i Århus Amt, Knud Erik Særkjær (V)

Næsten 100 procent af alle patienter er tilfredse eller meget tilfredse med den behandling og pleje de modtager på landets sygehuse. Men det er sjældent den virkelighed, der præger den offentlige debat. Her lyder negative ord som ventelister, dårlig kvalitet og alt for dyr drift.
"Debatten er kendetegnet ved, at de raske er mere utilfredse end de syge," siger venstremanden Knud Erik Særkjær til Information. Han er er formand for sygehusudvalget i Århus Amt.
Patienterne på amtets sygehuse bliver jævnligt spurgt til deres oplevelse af indlæggelsen, og svarerne roser personale og sygehuse. Kun ventetid og de fysiske rammer bliver af og til kritiseret en smule.
"Den virkelighed vi kender, har meget lidt at gøre med det negative billede, som især visse enkeltsagspolitikere i Folketinget profilerer sig på," siger Særkjær.

Ventelisteprofilering
Han mener, at især ventelisterne har været et emne, som flere landspolitikere har profileret sig på: "I et moderne sygehusvæsen kan man slet ikke undgå ventelister, men emnet er jo populært."
Som eksempel nævner han stivgørende rygoperationer: "Da vi indførte behandlingsformen, kunne kun een læge udføre den. Og alle, der havde gået med ryglidelser i årevis kom på listen, så ventetiden blev på to til tre år. Lægen kunne slet ikke følge med."
Siden er flere læger uddannet til specialet, og ventelisten er nu næsten væk. Og generelt har amtet en ventelistegaranti på to måneder.
Knud Erik Særkjær efterlyser bedre dokumentation for påstået dårlig kvalitet i sygehusvæsenet og for at driften er for dyr.
"Mig bekendt er det danske sygehusvæsen blandt de billigste i den vestlige verden," siger udvalgsformanden, der gerne ser flere målinger af kvalitet og økonomi.
"Det er dog sikkert, at de helt store sygehuse er dyrere i drift pr. patient end de mellemstore, som vi har satset på her i amtet," siger han med henvisning til sundhedsministerens pres for at skabe større og større enheder.
Venstremanden er glad for privathospitaler ud fra den tanke, at deres succes er et mål på det offentlige syghusvæsens dårligdomme: "Når de private fylder så uendelig lidt i det samlede sygehusvæsen, så tager jeg det som udtryk for, at vi ikke gør det så ringe endda i det offentlige."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her