Læsetid: 4 min.

Russiske spøgelser i Orahovac

26. august 1999

Den annoncerede indsættelse af russiske soldater i Orahovac skaber frygt hos både serbere og Kosovo-albanere

ORAHOVAC - Stilheden hviler tungt over byen, gaderne er underligt stille. Lukkede boder, tomme diske, basaren har lukket skodderne ned. Ingen råben og skrigen af børn i de små stræder, og NATO-soldaternes skridt giver genlyd i gaderne.
I et butiksvindue står med hvide bogstaver skrevet: 'Orahovac, en død by'.
Siden søndag har indbyggerne i de albanske kvarterer forladt terrasserne på deres stamcaféer for sammen med familien at tage ud på markerne uden for byen omgivet af bjerge. En kæmpe demonstration på landet med madkurv og vanddunke, en protest mod at de hollandske soldater, som står for sikkerheden i området, skal erstattes af russiske soldater.
Alle indfaldsveje er blokeret. Traktorer, lastbiler, trailere og busser, samt brandmændenes røde udrykningskøretøj med vandslangerne rettet mod bjergtoppene har skabt en kæmpe trafikprop på vejene, som fører op til bjergpasset Malishevo, hvor de fredsbevarende styrker fra Rusland ikke kan gøre meget andet end at vente med tålmodighed. Her på markerne langs vejene, samler demonstranterne brænde for at tænde bål. Andre hiver plastbeholdere og tæpper frem fra bagagerummet i deres bil.
"Vi indretter os på, at det kan blive længerevarende", forudsiger Vessel Amroushi. Han står i spidsen for en flok veltrænede drenge, som iført røde armbind bevogter afspærringens knudepunkt med en militær værdighed.
De kommer fra landsbyen Zatric, som er bastion for Den Kosovoalbanske Befrielseshær (UCK). En af dem simulerer på elendig vis, at han har en pistol under trøjen.
"Vi ønsker ikke kamp, hvisker hans chef flovt, vi søger en fredelig løsning på problemet. Men så længe russerne er i Kosovo, føler vi os ikke i sikkerhed."
En ung frisør, Sadife Nurkasa, kommer ham til hjælp.
"I dette område har de russiske lejesoldater kæmpet på serbernes side. De har gjort sig skyldige i de værste forbrydelser. Vi har ikke tillid til, at de russiske soldater vil stoppe krigsforbryderne."

Panik i serbisk kvarter
I den øvre del af Orahovac finder man det serbiske kvarters gamle stræder, som snor sig rundt om de ortodokse bydele. Her er der ikke flere mennesker end på boulevarderne i byens centrum.
Bag ved persiennerne anes skræmte blikke, og familierne forlader kun nødtvungent den relative sikkerhed indenfor hjemmets vægge.
Cirka 250 mennesker bor stadigvæk i denne ghetto, som bevogtes dag og nat af de hollandske soldater. Der hersker en trykkende atmosfære.
"Vores primære opgave er at beskytte en befolkningsgruppe, som bliver udsat for en permanent forfølgelse," forklarer en befalingsmand. "I sidste uge blev én mand dræbt og to andre såret under et angreb udført af en kommandostyrke."
Han fortæller endvidere, at hans job bliver yderligere kompliceret af den registrerede tilstedeværelse af 'flere snese krigsforbrydere', som søgte tilflugt i denne serbiske enklave, da de føderale tropper trak sig ud.

Retskaffen mand
Onsdag arresterede FN's militærpoliti tre mistænkte, som af den albanske menneskerettighedsorganisation anklages for at have 'organiseret undertrykkelse i byen'.
Eftersøgninger har fremkaldt en bølge af panik i det lille samfund. Mellem de anholdte er en overlæge fra byens hospital, Vekoslav Simic, der fremstilles som 'en berygtet ekstremist'. Endvidere byens tidligere borgmester, Andjelko Kolasinac.
"Når de kan sætte min mand i fængsel, så kan vi alle sammen blive arresteret," klager hans hustru, Vesan. "Min mand har aldrig diskuteret sit arbejde med mig, men jeg er sikker på, at han er en retskaffen mand."
I haven ved familiens hus er der hele tiden folk, som kommer og går. Medlemmerne af det opløste kommunale råd afholder deres møde med lave stemmer.
"Vi er blevet, fordi Andjelko har opfordret os til det", forsikrer én af dem, som ønsker at være anonym. "Nu er vi i klemme. Albanerne vil jagte os, Vesten holder os som gidsler."
Den lovede ankomst af russere "er vores eneste håb," hvisker han. "Et ret spinkelt håb."

Sammenhold på tværs
Den annoncerede indsættelse af russiske soldater i området skaber ikke ubetinget glæde i enklaven. Mange serbere klager over, at de russiske soldater er paralyserede af den albanske befolknings fjendtlige holdning, og derfor ikke kan garantere den samme grad af sikkerhed som NATO's soldater.
"Tilstedeværelsen af en russisk enhed i byen vil kun komplicere situationen yderligere," forudsiger Slavisa Kolovonac. "Efter at have været på posten i to måneder har de hollandske soldater bevist deres professionalisme. De er meget venlige mennesker, og der er opstået gensidig tillid. At starte helt forfra ville være en kolossal fejltagelse. Hvis det er sandt, at de russiske lejesoldater har været aktive i de omkringliggende landsbyer under bombardementerne, vil det bestemt ikke medvirke til at dæmpe gemytterne."
Og talsmanden for det serbiske samfund i Orahovac erklærer sig rede til at diskutere en fælles appel fra de to parter, albanere og serbere, til chefkommandoen for de internationale styrker om at tilbagekalde beslutningen.
"Dette viser, at indbyggerne i Orahovac kan stå sammen på tværs af etniske tilhørsforhold".

Oversat af Runa Trosborg

©Libération og Dagbladet Information

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her