Læsetid: 2 min.

Med ryggen til nutiden

25. august 1999

Forstemmende danmarksbilleder

Ny bog
Danmark er et herligt land. Der er ingen store byer, ingen forstæder, ingen motorveje, ingen mobiltetefoner, intet internet, ingen broer over bælt og sund, men masser af natur af den rigtigt naturlige slags. Det vil sige skovbryn, bølgende kornmarker, landlig blæst, mågeskrig, havet omkring Danmark, masser af barndom og blomstrende blomster.
Sådan er det billede, der tegnes af "25 af vore bedste forfattere og skribenter," der er blevet bedt om at give udtryk for deres glæde over Danmark, og mens de enkelte bidrag hver for sig er båret af stor kærlighed til land og skrivekunst, er det sammenlagte resultat dog forstemmende.
Med enkelte undtagelser er det nemlig et danmarksbillede, renset for nutid. Over halvdelen af de femogtyve mindes deres barndom, og en del har endda stenalderen som ideal. En af bidragyderne forbavses således svarligen over at se en fiberjolle og ikke en stenaldermand i en udhulet træstamme ved en naturligt udseende strand, men trøstes dog ved, at "de, der bor her, ser glade ud."
Et par bidragydere drister sig til at nævne at der findes noget, der hedder et tog, og en enkelt har endda en bil, men forsikrer skyndsomst, at det bare er en lille Fiat Uno. En tredje har været oppe i en flyvemaskine, men så er det sandelig også noget, der skal skrives hjem om. For langt de fleste er det egentlige Danmark et stykke natur, uberørt af menneskehånd.

Fyføjda
I forordet står der, at det gælder om at gå ud af byen og finde "en plet, hvor ikke et hus eller vejskilt ... forstyrrer det blotte øjes sansning." Kort sagt: Vend ryggen til nutiden. Der ligger selve virkeligheden. Enkelte steder har denne virkelighed det dog svært.
I Usserød kan man således ikke undgå at se benzintanke og lysstofrør, fyføjda, men det skyldes, at "i Nordsjælland har den sociale virkelighed fortrængt virkeligheden," - (det står der gudhjælpemig, hvad meningen så end måtte være), men i Sydsjælland "færdes Pan, elverpigerne og de nordiske guder endnu lyslevende," og i Jylland bor de rigtige jyder.
Det kan ganske vist være svært at komme ind på livet af dem, men ved nærmere bekendtskab viser de sig at være rolige og stabile, mens deres forfædre, missionsfolkene, var snæversynede og dømmesyge. Godt vi slap af med dem, og sådan bliver det bare ved og ved.

Undtagelser
Blandt undtagelserne er blandt andet Naja Maria Aidt og Vagn Lundbye, der skriver nutidigt og med globalt perspektiv. Deres bidrag har imidlertid været publiceret før. Det samme gælder flere andre af bidragene i bogen.
Som antologi er bogen om den lille plet på jorden således af begrænset værdi, men antropologisk anskuet giver den et overraskende billede af, at det Danmark, som danskerne elsker, åbenbart er et drømmeland, uberørt af nutid og anden forurening.

*En lille plet på jorden. Glæde over Danmark skildret af 25 danskere. Antologi redigeret af Søren Vinterberg.
190 s., 199kr. Sesam

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her