Læsetid: 3 min.

S-borgmester: Regering og LO svigter de svageste

18. august 1999

Borgmesteren i Broager vil give de svageste job i det offentlige og afskaffe dårlig aktivering

"Al det fis, vi har lavet igennem de sidste tyve år, hjælper aldrig en skid, for nu at sige det helt firkantet. Hvis vi vil noget med de svageste, skal vi oprette nogle job til dem."
Stemmen dirrer, når Jørn Lehmann Petersen taler om indsatsen for at få de svageste ud på arbejdsmarkedet. Med ti år på bagen som socialdemokratisk borgmester i Broager Kommune, har han været vidne til en lind strøm af nye initiaver. Og efter hans vurdering har effekten været ringe.
"For de langtidsledige, som aldrig vil kunne komme ind og få normale forhold på arbejdsmarkedet, har vi lavet en masse tiltag, der er håbløse. Det holder ikke, når man tror, at man kan uddanne dem til en hel masse. De eneste, der fået noget ud af det, er projektmagerne på diverse opkvalificeringskurser," siger Jørn Lehmann
Han tror ikke på den nuværende aktiveringsindsats, og vil i stedet give de langtidsledige rigtige og anstændige job.
"Som langtidsledig er der ikke noget motiverende i et dødsygt beskæftigelsesprojekt af et halvt års varighed. Men hvis du opretter et regulært job og siger, at her kan du blive, lige så længe du vil, eller bruge det som afsæt til at søge noget andet, så bliver man ikke længere betragtet som en langtidsledig, der går og hakker i de grønne arealer. Der er en væsentlig motivationsfaktor til forskel."
Broager-borgmesteren peger på, at der på trods af flere års opsving fortsat er en stor gruppe på overførselsindkomster. Ifølge Danmarks Statistik var der i marts i år 166.000 personer på kontanthjælp, som enten gik ledige, var i aktivering eller i revalidering. Dem må det offentlige i langt højere grad tage ansvaret for, lyder det fra Jørn Lehmann.
"Der er ikke andre end den offentlige sektor, der kan tage over. Og det skal den også, for den private sektor er ikke noget socialkontor."

Flere fleksjob
Broager-borgmesteren vil derfor have lov til at oprette flere fleks- og skånejob: "Især fordi en lang række kommunale opgaver ikke bliver løst godt nok," siger Jørn Lehmann og peger på områder som ældrepleje, bygningsvedligehold og affaldssektoren.
- Men det koster vel penge og øger risikoen for flaskehalse?
"Pengene skal finansministeren alligevel af med, og Lykketoft behøver ikke at være nervøs for flaskehalse. Der er ingen af de her mennesker, der vil kunne bruges andre steder."
- Hvorfor går Broager Kommune så ikke bare i gang?
"Dels har jeg ikke pengene til det, for de forsvinder i aktiveringsprojekterne. Dels skal jeg ind og hæve nomeringerne på de enkelte udgiftsområder, hvorefter de borgerlige siger, at den offentlige sektor svulmer. Derfor skal jeg have skabt en forståelse for, at tant og fjas-projekterne, som vi har brugt de seneste tyve år, ikke virker for den gruppe, vi taler om. Det eneste, der virker, er regulære job."

Brud med ideal
- Er det ikke et brud med det socialdemokratiske ideal om, at uddannelse giver beskæftigelse?
"Hvis man tror, at de omkring 20 procent af folkeskolens elever, som i dag får specialundervisning, kan klare de højteknologiske job, der bliver tilbage, når alle rutinejob er flyttet til udlandet, så har man troet voldsomt forkert. Og det vil først gå op for os den den dag, de svageste laver lige så meget ballade, som andengenerationsindvandrere gør i nogle tilfælde, fordi man ikke har noget fornuftigt at tilbyde dem. Der er utroligt mange, der ikke magter at tage en ordentlig uddannelse i forhold til det, der kræves på en arbejdsplads."
- Men hvis offentlige støttede job er sådan en god idé, hvordan kan LO så være imod, at vi forstærker indsatsen for at skabe flere fleks- og skånejob?
"Hvis du skal genvælges som leder, hvem gør du så noget for? Du gør noget for dem, der leverer stemmerne. De andre stemmer jo ikke og kommer heller ikke til det, for de er ikke på arbejdspladser, hvor der er nogle tillidsmænd, de skal have valgt.
Fagbevægelsen beskæftiger sig kun med de svageste i store festtaler. Dem har vi brugt i 25 år, og hver eneste gang er vi gået hjem og har sagt til hinanden, at nu har vi dæleme gjort noget. Men aldrig en skid hjælper det. Og vi ved det godt, når vi går ned fra talerstolen."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu