Læsetid: 2 min.

Science fiction: Skatten op med fem pct.

27. august 1999

Vi må prioritere - eller lade næste generation betale, siger regeringen i debatoplæg

Finansminister Mogens Lykketoft vil have danskerne til at snakke velfærd og prioriteringer ud fra dens slags science-fiction, som økonomer kalder for scenarier. Hans økonomer i finansministeriet har tre scenarier for udviklingen af velfærdssamfundet.
I det ene vender danskerne det blinde øje til behovet for prioriteringer, og så ryger skatten op med fem procent i løbet af den næste generation. I de to andre prioriterer danskerne, så der bliver mere brugerbetaling eller færre ydelser til alle og mere udlicitering.
Det sker i regeringens seneste oplæg om service og velfærd, et debatprojekt, hvor Mogens Lykketoft og Marianne Jelved i fællesskab opfordrer befolkningen til at byde ind i diskussionen af velfærd for dem selv og deres børn. Danskerne skal se tre problemer i øjnene
*flere bliver ældre og kræver mere service
*Der bliver færre erhvervsaktive til at betale regningen over skatterne
*borgerne bliver mere krævende og forventer en stadigt bedre service af det offentlige.
Derfor må danskerne vælge mellem de science fiction agtige forløb, regeringen opstiller. Selv afviser Mogens Lykketoft dog på forhånd science fiction-tanken om skattestigninger på fem procent.

Den gratis cirkel
"Begrænsningerne i et højt skattetryk ligger i de arbejdspladser og de investeringer, der går vores næse forbi," siger Mogens Lykketoft, der afviser massive skattestigninger.
Og så skal der prioriteres, "vi kommer formentlig i klemme, hvis ikke vi prioriterer," siger Mogens Lykketoft.
Den ene store diskussion handler om offentlig service stadig skal tilbydes til alle uanset indkomst. Nej, siger Mogens Lykketoft:
"Vi taler om, hvilke opgaver, der skal ligge uden for den gratis cirkel. Vi åbner ikke for en generel diskussion af brugerbetaling med dette oplæg, men brugerbetalingen er med i debatten."
Der er altså både mulighed for, at det offentlige skal holde op med at levere bestemte ydelser. Mogens Lykketoft mener for eksempel, det er i orden, at han med sin ministerpension fortsætter med at betale for rengøringen i sit hjem, også når han fylder 65 og bliver pensionist. Her skal kommunen altså ikke træde til, blot fordi de velstillede bliver ældre. Netop det eksempel indgår i regeringens aftale med kommuner og amter fra juni.
Her ved begyndelsen til diskussionen afviser Mogens Lykketoft at give andre eksempler på, hvad der skal ligge uden "for den gratis cirkel". Men han holder fast i, at den offentlige sektor ikke har en fast og naturgivent størrelse, der er lig med det omfang, den har i dag.
Den anden del af debatten handler om udlicitering, eller, om grænsen mellem offentlig og privat service. Mogens Lykketoft kritiserer her ideologer i både Socialdemokratiet og Venstre - socialdemokrater for at tro, at al offentlig service skal udføres af det offentlige, Venstre for at tro, at det forholder sig lige modsat.
Der er on-line debat af regeringens scenarier for udviklingen af service og velfærd på hjemmesiden www.service-og-velfaerd.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu