Læsetid: 3 min.

Serbisk styrkeprøve uafgjort

21. august 1999

Den serbiske magtkamp går nu ind i den afgørende fase efter den første store konfrontation mellem Milosevic og den serbiske opposition

BEOGRAD - Hvis den første virkelige styrkeprøve mellem præsident Milosevic og landets demokratiske opposition, kæmpedemonstrationen torsdag aften i Beograd, skal bedømmes ved hjælp af fodboldjargonen, må resultatet siges at være uafgjort 1-1.
Det lykkedes demonstrationens arrangører at tromme et sted mellem 100.000 og 150.000 mennesker sammen, hvilket i sig selv er en præstation, og mere end arrangørerne på forhånd havde turdet håbe på.
Hvad vigtigere er: Stemningen blandt deltagerne var yderst entusiastisk, deltagerne kom fra meget brede lag i befolkningen, og vredens mål og retning var ikke til at tage fejl af. Men omvendt lykkedes det til fulde den politiske opposition at leve op til det billede, som alle serbere har af dem som splittede og intrigerende.

Planlagt iscenesættelse
Vuk Draskovic, serbisk politiks 'enfant terrible', viste sig alligevel på podiet og greb mikrofonen, efter at han et par dage før mødet havde meldt afbud.
Det, der så spontant ud, var i virkeligheden en nøje planlagt iscenesættelse, mener Mladen Lazic, professor i politisk videnskab ved Beograds universitet.
"Det var tydeligt at se: unge tilhængere af Vuk Draskovic' parti, Bevægelsen til Serbiens Fornyelse, havde indtaget området foran scenen og kaldte med kraftige råb, 'Vuk!, Vuk!', deres mand frem på scenen. Dette 'folkekrav' måtte Draskovic selvfølgelig imødekomme," siger han til Information.
Operationen mislykkedes imidlertid, mener Lazic: "Alle andre blev så irriterede over Draskovic' opportunisme, at de buh'ede og piftede ham ud. Det er første gang, det er sket for ham her i Beograd."
Vuk Draskovic reagerede i aftes ved at bebude, at han vil undlade yderligere kontakter med andre medlemmer af oppositionen.

De to eksperter, Information har talt med, - professor Lazic fra Beograds universitet og redaktør Teofil Pancic fra den politiske ugeavis Vreme - er enige om, at de næste 3-4 måneder bliver afgørende. Landets økonomiske og politiske krise er så dyb, at tingene uundgåeligt vil spidse til og fremtvinge en afgørelse.
"Der er en ting, der er sikker: Milosevic giver sig ikke uden konfrontation. Den regerende elite har alt for meget at miste - også hvad angår deres egen privat økonomi - til ikke at kæmpe for magten med næb og klør. Spørgsmålet er kun, hvordan konfrontationen kommer, og hvor langt styret vil gå," siger Mladen Lazic.
Lazic' 'positive scenario' er, at oppositionens styrke viser sig så stor i de kommende måneder, at Milosevic presses til at gå med til internationalt overvågede og frie valg. Selv i dette tilfælde mener Lazic, at Milosevic har en chance for at træde ud af valget som en slags sejrherre.
"Milosevic står i den meningsmåling, der blev offentliggjort i forgårs, til ca. 24 pct. af stemmerne - slet ikke noget urealistisk tal. Det samme står Draskovic til. Hvis de to finder sammen igen, hvad der bestemt ikke kan udelukkes, fordi Draskovic hader Djindjic mere end Milosevic, så har vi igen en regering, hvor Milosevic har indflydelse."
Teofil Pancic mener, at den politiske opposition må forny sig, hvis den vil fremkalde et stemningsskred væk fra den 'kirke, konge og Kosovo'-ideologi, der har domineret serbisk politik i det seneste fatale årti.
"Hvis det sker, og demonstrationerne fortsætter med stadig større tilslutning, samtidig med at alle former for civil ulydighed tvinger landet i stå, vil Milosevic til sidst blive presset til at gå med til frie valg," forudser han.
Det har også betydning, at Milosevic er under stort pres fra business-eliten i regeringspartierne: "De har ingen steder at rejse hen, fordi de ikke kan få visum til noget land, deres penge kan ikke stå i udenlandske banker, de kan ikke fungere som forretningsmænd. Der er mange tegn på, at de har set, hvorfra vinden blæser. Milosevic risikerer at blive ladt alene tilbage med sin prætorianer-garde," siger Pancic.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her