Læsetid: 4 min.

En skole uden albuer

11. august 1999

Flere og flere vælger en alternativ skole til deres børn. Børneuniversitetet kræver engagerede forældre, og sætter menneskelige værdier højt

Skolestart
"Arbejdsweekend - vi har brug for nogle hænder."
Plakaten taler for sig selv, men Mikkel og Tobias far benytter morgensamlingen til at opfordre de øvrige forældre til at skrive sig på listen.
På Børneuniversitet på Vesterbro forventes det, at forældrene er engagerede i deres børns skole - både når det gælder praktiske og pædagogiske spørgsmål. Dybe stemmer ved morgensangen vidner om, at både fædre og mødre tager opfordringen alvorligt.
Børneuniversitetet er startet på initiativ af en gruppe forældre fra børnehaven Kongerosen, der ønskede et alternativt skoletilbud.
Siden 1996 har F.L. Bies gamle maskinfabrik i Valdemarsgade dermed fået en renæssance som en såkaldt lilleskole med integreret skole- og fritidsordning.
Skolen er åben fra 7.30-17.00, og i det tidsrum hjælper ni undervisere børnene til at udvikle sig til åbne, kreative og kompetente mennesker. Det er børnenes interesse og motivation, som skal drive værket, og undervisningen foregår derfor med udgangspunkt i den enkelte elev.
Selvom Børneuniversitetet arbejder med en løbende udvikling af pædagogikken, er skolen på flere områder inspireret af øvrige lilleskoler og således et alternativ til folkeskolerne.
Stadigt flere forældre vælger en anden løsning end folkeskolen, når deres børn skal begynde i skole. 73.000 elever vil det næste år have deres daglige gang på en af landets 440 private grundskoler, hvoraf 47 er lilleskoler. Her stiger elevtallet med omkring fire procent om året.

Klasseløs skole
På det to år gamle Børneuniversitet er antallet af elever foreløbig vokset fra 20 i starten til 80 i år. På længere sigt er det meningen, at den gamle fabrik skal rumme 140 børn i alderen 5-16 år.
Det er svært at hitte rede i, hvem der er nye og gamle elever omkring tavlen i
Børneuniversitetets baghus.
"Børnene er opdelt udfra, hvor de er i deres udvikling, og den traditionelle inddeling i klasser eksisterer derfor ikke," forklarer skolens leder, Gitte Svenning, der er tidligere kaospilot.
De 12 nye elever i det store rum, hvor jiujitsu-klubben holder til om eftermiddagen, sidder side om side med de yngste af eleverne, som startede sidste sommer. Yngste trins underviser er igang med få eleverne til at tage medansvar for, at både gamle og nye får en god værelseskammerat på kolonien i Fårevejle.
"Vi går i 1. klasse, og det her er den bedste skole, fordi der er alle mulige værksteder," fortæller Solveig og hendes veninde med overbevisende stemmer.
Pædagogiske principper eller ej - selvom man går på første trin, kan man jo godt være stolt af at have gået på Børneuniversitetet et år længere end de sidst ankomne.

Positivt tilvalg
Forskellen mellem lilleskoler og de øvrige private skoler er i dag ikke nødvendigvis større end den mellem de enkelte skoler. Men historisk bygger de på forskellig ideologi. Hvor privatskolerne traditionelt har vægtet det faglige niveau, opstod lilleskolerne i 60'erne som en bevægelse, der lagde vægt på de kreative og musiske fag.
Selvom skoler har deres eget særpræg læner de sig op ad forskellige foreninger. Børneuniversitetet er medlem af Lilleskolernes Sammenslutning.
Her mener sekretariatschef Peter Højgaard Pedersen, at når nye skoler opstår, er det et udtryk for, at visse forældre begynder at tro på, at de kan realisere deres drømme om, hvordan børnenes skole skal være. De små skoler har et tæt samarbejde med forældrene, og det kræver derfor ofte et større engagement at vælge et alternativ til folkeskolen.
"Alternative skoler er et positivt tilvalg af en bestemt måde at lære på," siger Peter Højgaard Pedersen.
Han mener ikke, at den øgede søgning på de private skoler skal ses som et generelt udtryk for et fravalg af folkeskolen. Forældrene har fået flere ressourcer til at gå aktivt ind i deres børns skolegang, og er blevet mere opmærksomme på det indholdsmæssige, mener formanden. Menneskeforståelse, undervisningsmetoder samt skolernes prioritering af, hvilke ting det er vigtigt for børnene at lære, er blandt de værdier, der har stor betydning for forældrenes skolevalg.

Menneskelige værdier
"Det er selvfølgeligt usikkert med noget nyt, men modsat er de traditionelle skoler ikke tidssvarende," siger Jasminika Mathorne.
Hun er mor til William på seks år, der lige er startet i Børneuniversitetet. Selvom hun indrømmer, at der var noget trygt ved tanken om en helt almindelig skole, har hun valgt den alternative løsning fordi hun mener den passer bedre ind i et moderne samfund.
"Valget faldt på Børneuniversitetet fordi de ikke har lagt sig fast på en bestemt form, men udvikler undervisningen løbende," fortsætter Jasminika Mathorne.
En af de ting, som Børneuniversitetet håber at kunne udvikle i de kommende år, er et tæt samarbejde med arbejdspladser og organisationer på Vesterbro.
På Genbrugskompagniets cykelværksted som naboer har børnene allerede nu adgang til at få olie på fingeren. Og børneteatret Zeppelin, som ligger på den anden side af gaden, er også med i skolens tanker.
"Det vigtige er, at skolen tænker på helheden og ikke kun på undervisning," siger Helene Kai, der selv er lærerstuderende og mor til Markus. "I nogle skoler fylder albuerne meget. Her handler det om trivsel og menneskelige værdier."

Fakta - *Børneuniversitetet startede i 1996. Skolen er en lilleskole, hvor skole- og fritidsordningen er integreret. Skolens optagelseskriterier er, at der skal være lige mange piger og drenge, og at en vis procentdel af eleverne skal være fra Vesterbro.
Aktuelt har skolen elever fra 6-11 år, men aldersgrænsen udvides. Prisen pr. elev er 1..260 kroner om måneden incl. skole- og fritidsordning, som gælder uanset alder.

Dette er den sidste i rækken af artikler om tanker og overvejelser ved skolestarten. Men debatten om skolerne fortsætter i Information.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu