Læsetid: 3 min.

Skolevalg bliver tit en privatsag

6. august 1999

For fremsynede forældre melder spørgsmålet om ynglingens fremtid sig endnu før barnevognen er stillet i kælderen: privat- eller folkeskole

I august måned 2003 skal Anna i skole. Det er ikke noget, der bekymrer hende voldsomt, mens hun trisser glad omkring i sin daginstitution på Frederiksberg, men det fylder meget hos hendes mor, Ulla Hinge.
Fordi Anna snart fylder to år, er det ved at være sidste udkald, hvis hun skal skrives op til en privatskole. Ulla Hinge har derfor brugt de sidste par uger på at kredse sig ind på, hvilken skole, der vil være den bedste, når datteren om tre år står klar med penalhus og kladdehæfte.
Startsskuddet har lydt og små røde skoletasker med forventningsfulde børn og stolte forældre myldrer i disse dage ind ad døren på landets skoler. Selvom det aldrig er for sent at fortryde, er den første skoledag for langt de fleste børn begyndelsen på 10 års udsigt til den samme skolegård, de samme lærere og den samme indstilling til opdragelse af børn.

Stigende søgning
Det handler ikke kun om at kunne sin ABC, men også om starten på en livslang læring i at gebærde sig socialt og blive i stand til at klare sig selv, og derfor betyder det meget, hvilken skole valget falder på. Hvis det er en privatskole, skal de overvejelser ske, mens guldklumpen stadig har ble på, og det valg kan være svært.
Antallet af børn der går i privatskole har været stærkt stigende gennem de seneste år, og det er almindeligt at ventetiden er på flere år. For at være på den sikre side vælger mange forældre derfor at indskrive deres børn meget tidligt.
Gennem sin kontakt til skolerne på Frederiksberg konstaterede Ulla Hinge, at nogle skoler var fyldt op frem til 2005, hvilket betyder at børnene skal skrives op så snart de bliver født.
"På flere af skolerne grinede de nærmest af mig, fordi jeg først ringede nu," fortæller Ulla Hinge.
Skal der være computere, lektier eller mange musiktimer, og er slyngveninden fra børnehaven stadig vigtig til den tid. Måske er det bedst med en skole, hvor alle sider af samfundet er repræsenteret, mener Ulla Hinge. Hun har fravalgt nogle skoler fordi de tilsyneladende kun havde en speciel type forældre, ligesom hun er betænkelig ved de skoler, der kun har danske børn.
"Sådan ser samfundet jo ikke ud," indvender Ulla Hinge. I kontakten til de otte-ni privatskoler, der findes på Frederiksberg, har hun lagt mest vægt på om de gør sig nogle tanker om, hvordan børnene behandler hinanden.

Alt for abstrakt
"Det fortæller jo også om, hvordan de voksne er overfor børnene," mener Ulla Hinge, der har meget sværere ved at forholde sig til, om det er en god ide med tidlig læse-træning, lektier eller mange gymnastiktimer. Den del mener Annas far til gengæld er vigtigt. Med en baggrund som fotograf og EDB-kyndig synes han, at det er vigtigt at datteren kommer på en skole med kreative fag og gode computer-fasciliteter.
"Det er abstrakt for mig, men vigtigt for hendes far, og det handler nok helt banalt om en kønsforskel," mener Ulla Hinge, der er studerende ved Københavns Universitet.
Selvom parret er ved at kredse sig ind på en lille kristen privatskole, er Ulla Hinge på ingen måde sikker på, at det ikke ender med, at Anna kommer til at gå i en kommuneskole.
"Undervejs har jeg også tænkt, at det måske er bedre med en helt-helt almindelig skole. I virkeligheden er det jo alt for tidligt at beslutte sig for noget, der først er aktuelt om tre år. Vi aner jo i virkeligheden ikke, om vi bor på Frederiksberg til den tid."
I de kommende dage bringer Information reportager fra privatskoler, kommuneskole og et børneuniversitet. Og sætter fokus på forældrenes valg af skole og ser, hvad skolerne har at byde på.

Fakta - Der findes omkring 440 frie grundskoler i Danmark, og tilsammen har de cirka 73.000 elever. Frie grundskoler er fællesbetegnelsen for privatskoler og friskoler, og antallet af deres elever er i de seneste fem år steget med 6000.
Det koster gennemsnitligt 7000 kroner om året at have et barn på en af de private skoler. Udgiften varierer dog meget mellem de enkelte skoler.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her