Læsetid: 5 min.

Det stygge spejl

20. august 1999

Frie ord
"DE ER LIGE så slemme som de autonome."
Sådan forklarer Pia Kjærsgaard til B.T., hvorfor hendes Dansk Folkeparti i denne uge ekskluderede en håndfuld tillidsfolk med tilknytning til det højrenationale Dansk Forum.
De autonome, uha for et skræmmebillede! Pia Kjærsgaard lever af at gøre andre folk lige så forskrækket, som hun selv er. For tiden mest over de fremmedes indtrængen i dansk kultur, men altså også over de autonome (som gør hende kunsten efter ved at hverve tilhængere på at være forskrækket over Pia Kjærsgaard).
Engang var Pia Kjærsgaard forskrækket over den anarkistiske uorden, der herskede i Fremskridtspartiet. Det var derfor, hun lavede sit eget parti, med topstyring og eksklusionsregler. For endnu længere siden var Pia Kjærsgaard forskrækket over de høje skatter. Det var derfor, hun gik ind i Fremskridtspartiet. Skatterne er hun ikke så bange for mere. Gud ske tak og lov, der er noget, hun lærer at blive tryg ved.
Men som trygheden indfinder sig over for de gamle forskrækkelser, kommer nye rædsler til. Det er nyt, at Pia Kjærsgaard og Dansk Folkeparti er forskrækket over Dansk Forum. Helt nyt.

Pia Kjærsgaards nære rådgiver, partiets pressechef, Søren Espersen, var taler på det møde, som hans forening, Den Danske Forening, holdt i Korsør i maj 1995.
Mødet var annonceret i medlemsbladet Danskeren, et kursus for unge: "Forsvar din fremtid - få ny venner og ny viden".
På programmet var Mogens Glistrup, der talte om muhamedanere. Dernæst forklarede Den Danske Forenings advokat, Folmer Reindel: "Hvor går grænsen for nødværge?" Reindel gennemgik våbenloven og straffelovens regler om bagvaskelse. Og så kom Søren Espersen, dengang journalist ved Billedbladet, og forelæste om "Den forræderiske presse". Efter et fremmedfjendsk byrådsmedlem havde givet vejledning i skrivning af falske læserbreve ("på den måde undgår man injuriesager"), drøftede forsamlingen oprettelsen af en selvstændig ungdomsafdeling under Den Danske Forening.
Blandt det lydhøre publikum var ifølge en indsnegen rapportør fra Ekstra Bladet adskillige skinheads og køllemedbringende racister.
I november 1995 blev den omtalte ungdomsafdeling stiftet under navnet Dansk Ungdom. Det gode navn fik en beklagelig plet, da politiet i Roskilde i januar 1996 stoppede en bil, hvor flere af passagerne var medlemmer af Dansk Ungdom. I bilens baggagerum fandt politiet slagvåben, uniformer og nazi-bind.
I august 1996 opløste Dansk Ungdom sig selv og overførte sine midler til den nystiftede forening Dansk Forum, hvor en del af medlemskredsen fulgte med over, herunder Dansk Forums formand Martin Kasler.
Dette forløb har inderkredsen i Dansk Folkeparti kunnet følge gennem sine tætte kontakter til Den Danske Forenings prædikant Søren Krarup og dens formand Ole Hasselbalch.
Pia Kjærsgaard forklarede i gårsdagens Information:
"Der har jo været en idé med stiftelsen af en ungdomsafdeling - en idé som også Søren Krarup og Ole Hasselbalch stod inde for."
Adspurgt om de nazistiske og racistiske elementer i Dansk Ungdom svarede Pia Kjærsgaard:
"Hvorfor skulle unge mennesker ikke også kunne inddrages i arbejdet for danskheden. Der var bare nogle, der ikke kunne styre sig."
At nogle af dem, "der ikke kunne styre sig", gik med fra Dansk Ungdom til Dansk Forum og derfra til Dansk Folkeparti, melder Pia Kjærsgaard sig nu forskrækket over.
Det er hun utvivlsomt. At hun også er overrasket, kan være sværere at forstå.

Efter alt, hvad der er kommet frem i ugens løb, står det klart, at Dansk Forum har holdt Dansk Folkeparti tæt orienteret om sine synspunkter. Også at partiets topfolk har været i hyppig samtale med Dansk Forums aktivister - og set en gevinst i at kunne trække på dem i partiarbejdet.
Hvorfor så den pludselige udrensning?
I hvert fald to begivenheder har sat ledelsen af Dansk Folkeparti kniven for struben.
Det ene var en offentlig advarsel - minsandten i denne avis - fra det pæne parti Dansk Samling, der er en udløber af frihedskampen mod nazisterne - og som også har haft besøg af Martin Kasler og hans tilhængerskare.
Den 24. juli i år skrev partiets fynsformand, Hans Møller Hansen, i et læserbrev i Information blandt andet:
"Iklædt nationale gevandter flakser et fortidsspøgelse rundt omkring den danske unionsmodstand ... Spøgelset kalder sig Dansk Forum ... Dansk Samling måtte for et par år siden konstatere, at disse racistiske og nationalistiske kræfter søgte at vinde indflydelse ... Nu lader det til, at Dansk Folkeparti skal være næste offer, og infiltrationen af dette parti fra Dansk Forum-folk synes at være fremskreden. Dansk Samling er forpligtet af sin fortid og indsats i modstandskampen, men hvordan med Dansk Folkeparti? Tolererer man her personer fra Dansk Forum, fordi man i ensidig unionsmodstand lukker øjnene for andre politiske hensigter?"
Hans Møller Hansen har efterfølgende forklaret, at læserbrevet var en opfølgning på forgæves mundtlige advarsler til Dansk Folkepartis ledelse.
Meningen med læserbrevet var klar: Dansk Samling havde ikke tænkt sig at holde kæft med, hvem Dansk Folkeparti havde taget ombord.
En anden penibel underretning kunne Dansk Folkeparti-ledelsen finde i juninummeret af sin ungdomsafdelings blad Dansktoppen. Her står at læse, at der for alvor er gang i den i københavnsafdelingen: I februar har der været "en spændende aften", hvor især to bestyrelsesmedlemmer, der også er Dansk Forum-folk, havde bidraget energisk til diskussionen: "Hvorfor er vi imod et multi-etnisk samfund?"
Videre står skrevet, at københavnsafdelingen i maj holdt debatmøde med Mogens Camre "sammen med Dansk Forums Studentergruppe". Og endnu mere spændende:
"Københavnsafdelingen har også et møde om de autonome på tegnebrættet. Anders F. Sørensen, som har været muldvarp i Rebel, vil fortælle om sine oplevelser, og Martin Kasler vil give et indblik i venstrefløjens organisationsstuktur."
Nå da da! Nu begyndte lokummet at brænde. Dansk Forum, hvortil også muldvarp Sørensen hører, havde rykket Dansk Folkeparti ud i ildfeltet. Og Dansk Samling piftede i brandfløjten.
Partiledelsen skred ind og fik muldvarpe-mødet forbudt. Kort efter fulgte eksklusionerne. Anders F. Sørensen har æren af at være eneste dansker, der er fordømt som infiltrator i både Rebel og Dansk Folkeparti.

Pia Kjærsgaards problem er, at hun nok kan trække grænsen for enkelte handlinger og ytringer i sit parti. Men hun kan ikke trække en politisk grænse for uviljen mod fremmede. I hvert fald ikke uden at støde kernevælgere fra sig - og trække i land på, hvad hun selv har sagt.
Det kom frem i går, da Information spurgte, om hun fandt det acceptabelt, at hendes parti arrangerede et Odense-møde om indvandrere sammen med den højrenationalistiske 'Fælleslisten mod Indvandring'.
Det kunne Pia Kjærsgaard ikke forholde sig til, sagde hun: Hun kendte ikke organisationen. Det er i sig selv forunderligt. Så mange af slagsen er der heller ikke på den højrefløj, hun kender ud og ind. Efter medieinteressen endte Dansk Folkeparti alligevel med at hoppe fra Odense-mødet.
Men kigger man på de politiske programmer fra Dansk Folkeparti, Dansk Forum og Fælleslisten mod Indvandring, er det svært at se nogen afgørende forskel.
Som Pia Kjærsgaard siger i går til Information:
"Jeg kan ikke tage totalt afstand ... Det drejer sig om at finde en bane, hvor ingen kan være i tvivl om de skarpe indvandrerholdninger, som Dansk Folkeparti og jeg står bag."
Så længe Pia Kjærsgaard søger den bane, vil hun til stadighed forskrækkes over dem, hun møder. De vil sågar minde hende om de autonome.
Når Pia Kjærsgaard er allermest forskrækket, er det sit politiske spejlbillede, hun kigger i.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her