Læsetid: 4 min.

Torben hvem?

23. august 1999

TV3 tror ikke på fodbolden som alene-underholdning. Derfor skal den pakkes ind i besynderlige effekter så som upræsenterede medkommentatorer, der vrøvler på kommando for at bryde lydbilledet

Fodbold
Der skal nok være dem, der mener, at en fodboldkamp på tv, er en fodboldkamp på tv. Sådan er det selvfølgelig langt fra. Selv de mest sublime øjeblikke kan obstrueres af tåbelige kommentatorer, søvnige kameramænd og elendig produktion.
Man skal ikke have været mange minutter i et herreselskab, der ser fodbold på tv, før det står klart, at selve transmissionen fylder mindst lige så meget i gruppens verbale interaktion, som spillet gør. Faktisk bestiller mange mænd, der ser tv, ikke meget andet end at kommentere måden kampen kommenteres på. (Om kvinder har det på samme måde, har jeg ikke empirisk belæg for at udtale mig om.)
Underholdningen i at kommentere, hvordan der kommenteres og produceres, er bestemt ikke blevet mindre efter at TV3 og søsterkanalen TV3+ har overtaget ansvaret for at servicere danskerne med tv-bold.
En besynderlig detalje er, at TV3 brillerer med tydelig tidsdiskrepans mellem speak og billede, især når der sendes fra det store udland. Speakeren kan kæk i tonen være i gang med at kommentere et skud på overliggeren, allerede inden, de danske seere kan se skuddet på overliggeren. Billedet er ganske enkelt forsinket. Ikke meget, men nok til, at det føles dybt irriterende. Den slags kunne måske accepteres i lokal-tv's barndom, men ikke når vi taler om en kommerciel kanal. Utroligt, at det har kunnet foregå i årevis, uden at miseren er blevet rettet.
Et andet sted i samme skuffe med sjove tidsoplevelser, finder vi pseudo-live-interviewene, som især har hærget TV3's dækning af Champions League. Det går ud på, at studieværten siger, at nu stiller vi direkte om til et eller andet stadion. Og så sidder der to journalisttyper og interviewer hinanden som optakt til den kommende kamp. Oppe i hjørnet lyser blæreskiltet med 'live' - men det er bare ikke live. Det fremgår tydeligt af baggrunden, der afslører, at publikum endnu ikke er ankommet på tilskuerpladserne, på trods af, at der om - angiveligt - bare få minutter skal være måske hele 70.000 på plads...
Skidtet er båndet. Og hvad gør også det? Intet! Men et live-spøgelse huserer i dansk tv. Alt skal være live, også når det ikke er det. Man griber sig selv i at tænke: Hvor dumme tror de vi er? Lige så dumme som dem, der laver produktionen?

På tv's præmisser
Allerede fra første sendeminut fra kampen mellem Herfølge og Vejle sent søndag eftermiddag, kiksede det for TV3+. Denne runde i Superligaen afvikles de seks kampe på fem (!) forskellige tidspunkter. Det ville derfor være oplagt, at TV3+ satte live-kampen i perspektiv, ved at fortælle, hvad det betød for henholdsvis bundholdet Vejle og topholdet Herfølge, at Esbjerg og Lyngby kort forinden var blevet slået af henholdsvis Silkeborg og Viborg.
Med mindre jeg - med gennemsnitsseerens opmærksomhed - overhørte perspektiveringen, fandt den ikke sted. Og det er helt i stationen ånd, for i stedet fik vi en reklame for mandagens opgør mellem OB og FCK. Hvorfor?
Selvfølgelig fordi TV3+ sender den... Med andre ord: Det er fodbold på tv's præmisser, hvor det engang i en nostalgisk fortid var tv på fodboldens præmisser.

Statisten Torben
Den rutinerede Svend Gehrs var førstespeaker på kampen, og så kan det aldrig gå helt galt. Det er meget, meget svært at gøre grin med Svend Gehrs!
Derimod er det ikke noget problem at moppe disse evindelige medspeakere. I kampen mellem Herfølge og Vejle vedblev han at hedde 'Torben'.
Helt ifølge den obligatoriske rollefordeling sagde denne 'Torben' ikke noget uopfordret. Han kom kun ind, når Svend Gehrs lagde op til det, enten gennem tonefaldet eller via direkte spørgsmål. Som da vi fik at vide, at Herfølges topscorer sad uden for på grund af karantæne:
"Det har du prøvet mange gange, Torben," sagde Svend Gehrs så.
Og man tænkte så det bragede - hvem kunne denne 'Torben', der ofte havde siddet uden for, mon være?
Men tanken er overflødig. Det er fuldstændigt ligegyldigt hvem 'Torben' var og er. For han er bare endnu et stykke staffage. 'Torben' er ikke med på grund af fodbolden, men på grund af tv. Da han for eksempel sagde: "Jeg tror, det eksploderer lige pludselig," var det ikke indholdet i kommentaren, der var afgørende. Derimod fungerer han, og hans ligestillede, som elementer, der bryder monotonien. Svend Gehrs bruger 'Torben' til at klippe i lydbilledet med, så transmission ikke bliver for ensformig.
Dybest set er 'Torben' og hans tilstedeværelse derfor et deprimerende udtryk for, at TV3+ ikke tror på fodbolden i sig selv. Stationen tror, at variation er det, der holder seerne fangen. Det er forkert. Det er fodbolden, der gør, at vi er der - ikke måden TV3 og TV3+ vælger at servere den på.
Var det sidste afgørende, havde vi for længst slukket.
Ikke også, Torben???

Faxe Kondi®Superligaen:
Spillet lørdag:
AB-Brøndby 2-0 (0-0)
Mål: 1-0 Jan Bjur (68.). 2-0 Jan Michaelsen (90.).
Udvisning: Vragel Da Silva, Brøndby (67.).
Tilskuere: 6.823

AaB-AGF 1-0 (1-0)
Mål: 1-0 Allan Gaarde (26.).
Tilskuere: 9.125

Spillet søndag:
Silkeborg-Esbjerg 4-0
(3-0)
Mål: 1-0 Jesper Thygesen (11.). 2-0 Henrik Pedersen (20.).3-0 Peter Lassen (27.). 4-0 Henrik Pedersen (85.).
Tilskuere: 4.009.

Viborg-Lyngby 2-0 (2-0)
Mål: 1-0 Heine Fernandez (13. straffespark). 2-0 Anders
Winther (18. ).
Tilskuere: 1.568.

Herfølge-Vejle 1-1 (0-0)
Mål: 0-1 Jerry Brown (55. minut). 1-1 Jesper Falck (65. minut).
Tilskuere: 2.437

Mandag mødes FCK og OB.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her