Læsetid: 4 min.

Tre kreditkort, der kan fælde Boris Jeltsin

27. august 1999

Jeltsin direkte indblandet i korruption

ZÜRICH - Tre kreditkort, som er dukket op i Schweiz, det ene lydende på navnet B. N. Jeltsin beviser, hvad man længe har påstået både i Moskva og Schweiz:
Den russiske præsident Boris Jeltsin er direkte indblandet i en stor bestikkelses- og korruptionsskandale i forbindelse med et schweizisk byggefirma. Det hævder den italienske avis Corriere della Siera, og oplysningerne er blevet bekræftet af statsadvokaten i den schweiziske kanton Ticino, der i første række står for undersøgelserne i sagen.
Sagen drejer sig om byggefirmaet Mabetex, som har hovedsæde i Lugano, og som ejes og ledes af Behgjet Paccoli. Han er oprindeligt Kosovo-albaner, men efter mange år i landet har han opnået schweizisk statsborgerskab.
Det er baggrunden for hans succesrige byggevirksomhed: Firmaet har til huse i et rigt land med adgang til den nødvendige kapital, og chefen har både en række gode pengeforbindelser i den tidligere kommunistiske verden samt et indgående kendskab til forretningsmentalitet og metoder.
Det har i tidens løb indbragt Mabetex store ordrer, først og fremmest på Balkan, men i de senere år også i Rusland.

Renoveringen af Kreml
Og her kulminerede succesen, da Paccoli af den øverste russiske ledelse fik til opgave at gennemføre en istandsættelse af bl.a Kreml - den russiske regerings sæde - men også af parlamentsbygningen, som Jeltsin under urolighederne i 1993 havde ladet beskyde med kanoner, og som det kostede 50 mio. dollar at sætte i stand.
I Moskva opstod der hurtigt rygter om, at Mabetex kun havde fået disse arbejder, fordi selskabet havde udført en række private arbejder for Jeltsin og hans familie gratis.
Der fremkom også beskyldninger om, at byggefirmaet direkte havde betalt bestikkelsespenge.
Der var dog ingen beviser, men i januar i år fik den schweiziske statsadvokat Carla del Ponte en henvendelse fra sin russiske kollega Jurij Skuratov, der gik ud på, at denne skulle have international retshjælp til sine undersøgelser af en affære om uregelmæssigheder ved storbyggeriet i Moskvas hjerte.
Carla del Ponte, der er tidligere offentlig anklager i Ticino, lod alle Mabetex' lokaler i Lugano gennemsøge og beslaglagde kassevis af dokumenter. Hendes medarbejdere har siden haft travlt med at vurdere værdien af disse dokumenter.
For en god måneds tid siden lod anklagemyndighederne i Schweiz forstå, at der var fundet beviser mod Pavel Borodin, Jeltsins forvaltningsdirektør, der desuden havde til opgave at tage vare på familien Jeltsins private interesser.
Dermed blev de oplysninger, som Jurij Skuratov havde haft allerede fra starten, bekræftet i et vigtigt punkt.
Oplysningerne havde han fra finansmanden Felipe Turover, der var født i Rusland, men som i mellemtiden havde sikret sig spansk statsborgerskab. Han havde givet Skuratov en liste over de implicerede personer. Den rummer ud over Borodin også navne som Boris Beresovskij, Anatolij Tjubajs og general Aleksandr Korsvakov.
Men den rummer også navnene Boris Jeltsin, Tatjana Djatjenko og Jelena Okulova; de to sidstnævnte er Jeltsins døtre.

Tre kreditkort
Skuratov fik ikke lejlighed til at efterprøve alle navnene. Han blev sat ud af spillet, dels ved attentat mod ham, dels ved at Jeltsin afskedigede ham. Men hans oplysninger er gået videre til efterfølgeren.
Nu er der så dukket det op, som i hvert fald i italienske og schweiziske presseberetninger tages som det afgørende bevis for Jeltsin- familiens direkte indblanding: tre kreditkort lydende på navnene B. N. Jeltsin, E.B. Okulova og T.B. Djatjenko.
De er registreret i Gotthardbanken i Lugano, og deres kontaktadresse er tøjbutikken La Fen i Lugano. Denne butik tilhører en fru Fenini, som er gift med Franco Fenini. Han var fra 1991 til 1995 ansvarlig for Gotthardbankens Ruslandsforretninger. I mellemtiden har han været ansat i byggefirmaet Mabetex!
Det er endnu ikke komme frem i offentligheden, hvor store beløb, der er betalt via de fundne kreditkort. Paccoli har derimod indrømmet, at der via Borodins konto er blevet indbetalt 68.000 schweizerfranc.
Det drejer sig efter hans oplysninger udelukkende om betaling af omkostninger ved afholdelse af forretningsmøder i Lugano. Også et beløb 1 mio. dollar indbetalt via en bank i Ungarn bekræfter Paccoli, men han hævder, at det drejede sig om en normal afregning med en underleverandør. Corriera della Siera henviser imidlertid til, at Jeltsin netop var på statsbesøg i Budapest på det pågældende tidspunkt.

Sikre sig privat
De russiske medier forfølger derfor også sagen med stor interesse, og russisk presse lægger ikke skjul på, at det er dens opfattelse, at Jeltsin for øjeblikket har mest travlt med at sikre sig og sin families samfundsmæssige og finansielle situation i tiden efter hans afgang som præsident.
Det vrimler da også med rygter om, at han vil søge at skabe en overgangsperiode, hvor hans klan stadig kan dirigere det politiske og økonomiske liv i Moskva.
For klanen kommer der et andet beklageligt budskab fra Schweiz, idet Carla del Ponte også har ladet Boris Beresovskijs konti spærre.
Beresovskij og firmaet Forus i Lausanne, som han i 1996 var medgrundlægger af, skal uretmæssigt have tilegnet sig 200 mio. dollar som tilkom flyselskabet Aeroflot.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her