Læsetid: 3 min.

Den trygge løsning

7. august 1999

Kun det bedste er lige akkurat godt nok. Det synes at være mottoet for de mange top-engagerede forældre, der i disse dage rykker ind på skolerne med deres små poder

"Det er rart at være alene, men det er bedst at have en ven." Omkvædet fra Benny Andersens venne-sang fungerer som en rød tråd gennem første skoledag for børnehaveklassen på Busses Skole i Vangede.
Agnes, Sara, og Thor er blandt de 21 sommerbrune debutanter, som sidder og lytter til 5. klasse, der synger venne-sangen til ære for dem.
Langs væggene står forældrene linet op. Fem fædre er optaget af at videofilme, mens mødrene nøjes med fotografiapparater. Flere bedsteforældre har også fundet vej til den store dag.
Efterhånden som dagens program skrider frem, nærmer luftfugtigheden og temperaturen sig faretruende højder i det proppede klasseværelse.
Efter sangindslaget sætter de store børn sig hen til deres nye venner. Hvert barn har fået tildelt en af de nye elever, som de skal tage sig af de næste fem år. Som Simon fra 5. klasse udtrykker det over for Thomas: "Du kan bare komme hen til mig i frikvarteret, hvis der er noget, du er ked af."

Traditionsrig skole
Busses Skole har eksisteret siden 1917. Flere af forældrene har selv været elever der, og en af de nystartede piger har sågar en mormor, der er lærer på skolen.
Ligesom mange andre friskoler er der stor søgning til godt 20 pladser. Skolens inspektør, Bjarne Højlund, mener, at en del af skolens popularitet skyldes, at den er lille, og at man prioriterer, at børnene tidligt får kreative fag som musik, teater og drama.
Efter et halvt år bliver en læsefaglig lærer tilknyttet børnehaveklassen to-tre timer om ugen. Skolen tilstræber således at følge en middelvej mellem det boglige og det kreative.
"Vi gør meget ud af, hvordan det enkelte barn kan støttes bedst muligt. F.eks. sætter vi tidligt ind med specialundervisning, hvis vi vurderer, at der er behov for det," siger Bjarne Højlund.
Den form for tryghed, som en lille skole kan give, er noget, forældrene sætter højt.
De har tidligt truffet et valg på deres børns vegne. Michael og Birgitte Herbæk fik skrevet deres søn Mikkel op 14 dage efter fødslen. De har ikke været i tvivl om, at Mikkel skulle i en friskole.
"Jeg var ikke særlig glad for mit eget skoleforløb, så jeg har hele tiden ment, at det måtte kunne gøres bedre," forklarer Mikkels far.
Han tilføjer en smule undskyldende, at han ikke har undersøgt, hvordan kommuneskolen fungerer i dag: "Men man vil jo gerne det bedste, når det gælder ens børn, og så valgte vi det sikre," siger han.
Mor til Ken, Jytte Nielsen, har meget bevidst valgt at sætte sin yngste i Busses Skole. Hun har en søn, der blev overflyttet til skolen i 6. klasse, fordi han ikke trivedes i den kommuneskole, han var startet i. Selv om hun også har en datter, der er glad for kommuneskolen, ønskede hun ikke at tage nogen chancer med Ken.
"Jeg føler, at lærerne engagerer sig mere i det enkelte barn. Den individuelle behandling giver en stor grad af intimitet," siger Jytte Nielsen.
Flere af forældrene giver udtryk for, at 'den personlige betjening' betyder mere end den øgede transportvej, der ofte er forbundet med at vælge en friskole.
Sara bor i Ordrup, som ligger fire kilometer fra skolen, og det betyder, at hun skal hentes og bringes, men det har ikke afskrækket hendes mor, Trine Larsen.
"Det må vi jo bare tage med."

Krav til forældrene
At skolen ikke bare er et sted, hvor man kan parkere sit barn, er forældrene meget bevidste om. En far forklarer, at nogle weekender også bliver inddraget til skolens arrangementer i form af orienteringsløb, arbejdsweekend, møder og fødselsdagsfester.
Skal man vurdere ud fra dagens indtryk, får disse forældre ikke problemer med at leve op til skolens krav om engagement og deltagelse.
Som de står der bag deres afkom, ser de faktisk mere forventningsfulde ud end børnene. Over halvdelen af de små sidder med hovederne støttet i hænderne, som om de allerede havde tilbragt flere år på skolebænken. Nogle piller lidt ved deres nyindkøbte skoletasker og penalhuse.
Det er mange indtryk, der skal bearbejdes sådan en dag, og det er ikke nemt at svare, når man bliver spurgt om, hvordan første skoledag har været. "Det ved jeg ikke," lyder kommentaren fra flere af børnene. Måske er det bare sjovere at være forældre sådan en dag.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu