Læsetid: 2 min.

UCK ude af kontrol

10. august 1999

Efter nye sammenstød i byen Mitrovica synes Kosovos Befrielseshær, UCK, og den NATO-ledede KFOR-styrke for alvor at være på kollissionskurs

Ved hjælp af en trækæp og to store sten sørgede dele af en ophidset gruppe Kosovo-albanere i går for at sende en fransk KFOR-soldat på hospitalet med kraniebrud.
Soldatens tilstand er kritisk. Han blev såret under sammenstød, der for tredje dag i træk finder sted mellem albanere og de franske fredsbevarende styrker i byen Mitrovica, hvor albanerne forsøger at komme over broen til den serbiske side af den i realiteten delte by.
De albanske indbyggere siger, at de blot ønsker frit at kunne krydse broen over til det nordlige Mitrovica for at genindtage nogle huse, som serberne konfiskeret i løbet af de seneste 16 måneder, eller for at besøge familiemedlemmer, som de har været afskåret fra.
Men ifølge de franske styrker, er det Kosovos Befrielseshær (UCK), der har organiseret balladen. De søger konfrontation med serberne med det formål at overtage kontrollen med det nordlige Mitrovica og drive serberne ud som hævn for de forbrydelser, albanerne har været udsat for.
"Det er mystisk," siger en ledende fransk KFOR-embedsmand, der ikke ønsker sit navn frem.
"Der har været roligt dér, og så pludselig blusser det bare op," siger han ifølge det franske nyhedsbureau AFP.
Indtil videre har de franske KFOR-soldater valgt at begrænse trafikken over broen af hensyn til sikkerheden.

Kontrollen mistet
En af årsagerne til voldseskaleringen kan være, at UCK's ledelse måske har mistet kontrollen med nogle af sine mest yderligtgående medlemmer. Det mener i hvert fald chefen for den NATO-ledede KFOR-styrke, generalløjtnant Michael Jackson:
"Jeg kan ikke sige, at jeg har fuld tiltro til, at de har fuld kontrol. De bliver nødt til at arbejde med deres egne folk og gøre det klart, at de nu har et Kosovo, der er vidt forskelligt fra det Kosovo, de havde for tre måneder siden," sagde Jackson i går under et interview med den britiske avis The Scotsman.
"De (UCK, red.) har fået en stor del af det, de kæmpede for, bortset fra uafhængighed. De har fået et frit Kosovo, og det er næsten det samme (som uafhængighed, red.)," sagde Michael Jackson.
Der har i den seneste tid været en del spændinger mellem på den ene side KFOR og FN's civile administration i Kosovo, UNMIK, og på den anden side UCK.

Skatteopkrævning
Her to måneder efter afslutningen på krigen, har UNMIK ikke udvidet sin tilstedeværelse til at omfatte mere end nogle større byer. Det er endnu ikke lykkedes at samle nok administrativt personel og politifolk til den internationale politistyrke.
Derfor har lovløsheden haft gode tider i tomrummet. Det har UCK, der har dannet en 'midlertidig regering' i Kosovo, udnyttet til at rykke ind. Blandt andet har man oprettet lokale forvaltninger i 25 ud af 27 kommuner, hvor befrielseshæren har opkrævet skatter og eksproprieret bygninger og ejendomme.
Først i næste uge, vil de første 100 internationale politifolk begynde at patruljere i Kosovo.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her