Læsetid: 2 min.

Uren fortid forfølger Prodi

21. august 1999

Bolognas offentlige anklager har genåbnet en ulden sag mod Kommissionsformand Romano Prodi. Han optrådte på skift som rådgiver og direktør i en sag om privatisering, og glemte at opgive det

En ikke helt så ren fortid indhenter nu Romano Prodi, der indtil for få uger siden så ud til at skulle sejle problemfrit ind i topjobbet som ny formand for EU-kommissionen. Hans erklærede mission er at gøre op med de dårlige vaner i den skandaleramte institution, som i marts måtte gå af for første gang i historien.
Det er det britiske dagblad Daily Telegraph, der har gravet i Prodis nære fortid og fundet ting frem, der netop har fået Bolognas anklagemyndighed til at genåbne en kriminel undersøgelse mod Prodi, som ellers var blevet frifundet i 1996, da sagen blev henlagt.
Sagen vedrører Prodis rolle som direktør i skiftesvis det statslige privatiseringsselskab IRI, og konsulentfirmaet ASE, som han ejede sammen med sin hustru.
Prodi glemte at opgive ASE blandt sine private interesser, da han blev IRI-direktør og senere italiensk ministerpræsident. Og det på trods af indtægter, der i første halvdel af halvfemserne nåede op på 15 millioner kroner. Andre mindre vægtige interesser blev dog opgivet.
Prodi bortforklarer det med, at selskabet ikke gav overskud de pågældende år, fordi overskuddet blev investeret i fast ejendom. Sagen blev siden henlagt.
Mere interessant er en anden alvorligere sag, der kredser om Prodis rolle i forbindelse med privatiseringen af det statslige konglomerat Cirio-Bertolli-De Rica (CBDR), som blev solgt i 1993 til en pris, der lå under halvdelen af den vurdering, der få måneder forinden var kommet fra Credito Italiano.

Prodi tager det roligt
Det prekære er, at virksomheden af Cirio-gruppen i CBDR senere blev solgt til den multinationale virksomhed Unilever, der havde været kunde hos Prodis konsulentfirma ASE, kort før han blev direktør i IRI, og dermed skiftede til den anden side af bordet.
I 1996 anbefalede en undersøgelsesdommer, at Prodi skulle sigtes for magtmisbrug og interessekonflikt. Men sagen blev aldrig gennemført, bl.a. fordi den ledende dommer mente, at den lave pris for salget af Cirio-gruppen trods alt lå inde for en acceptabel margin.
Det, der nu har fået sagen til at vågne op igen, er, at Unilevers betalinger til ASE figurerer blandt de summer, som Prodi glemte at opgive.
Prodi har erklæret, at genoplivningen af sagen kommer som en ubehagelig overraskelse, men han erklærer sig alligevel rolig:
"Det er en gammel sag, der blev afklaret for længe siden. Tidligere undersøgelser har afvist anklagerne," siger Prodi og angriber samtidig den notorisk EU-fjendske avis Daily Telegraph for at gå efter hele EU, ikke kun manden.
Europaparlamentet, der skal afhøre og godkende de øvrige 19 EU-kommissærer, vil nu også have Prodi til at uddybe sin fortid.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her