Læsetid: 2 min.

Verdensmusik

17. august 1999

Den ægte vare
*Så lidt skal der til for at skabe en stemningsfuld plade med den ægte lyd af inciterende flamenco: en tilfældig koncertoptagelse i mixerpulten, der ikke var bestemt for udgivelse, viser sig at have kvaliteter... og vupti så har man en herlig plade med dansk flamenco af høj kaliber: Maria Scalvini og Gustavo Reys skønsang og selveste Manolo de Utreras heftige fodslag og klappen hjemme i stuen. Live. Som at være der selv. Godt gået!
Sort Velour: Live at Etnorama. Ambia Music. (Distribution: GDC, CD 1401-2)

Fra det globale skatkammer
*Transglobal Underground er en kamæleon af et musikalsk kollektiv, som blander arabisk, asiatisk og afrikansk musik med europæisk, elektronisk dansemusik, trip-hop, house... Et interessant og vellykket musikalsk eksperiment, der bygger bro og åbner ører. Backpacking...-albummet er ikke en best of-plade, siger de selv: blot en samling af TGU's største succeser. Ikke til at komme udenom, nu som dengang de tog deres første skridt med Temple Head og I, Voyager i starten af 90'erne. Dengang drum'n'bass var to adskilte ting og trip-hop var en gangart over knækkede fliser i udkanten af London.
Transglobal Underground: 1991-1998 - Backpacking On The Graves Of Our Ancestors (dobbeltcd). Nation Records/Playground Music Scandinavia

Den keltiske forbindelse
*Skal man tro kelterne, nedstammer al kultur fra dem. Også den vestafrikanske. Disse tanker var i begyndelsen af 90'erne det filosofiske udgangspunkt for det, der i dag er gruppen Afro Celt Sound System med den engelske computertroldmand Simon Emmerson som sit absolutte midtpunkt. På Volume 2: Release er koblingen mellem vestafrikanske og keltiske lydbilleder langt mere flydende end på Volume 1 fra 1996: Emmersons lydcirkus flettes elegant med kora, keltisk harpe og Iarla O Lionáirds fløjlsbløde vokal. Trommemaskiner og andre effekter blander sig i en lystig duel med den ægte lyd fra bodhran, djembe, balafon og talking drums. Det lyder ikke særlig afrikansk, men det er sikkert heller ikke meningen. Det hele startede jo med kelterne - eller var det omvendt? Men et smukt globalt lydlandskab er det.
Afro Celt Sound System: Volume 2: Release. RealWorld/Virgin

Evigt-unge cubanere...
*Det lader til, at der er kugler i cubanske skiver. Så når låget nu er af dåsen... Tyske Network føjer et velproduceret eksemplar til samlingen af gamle cubanere af den langtidsholdbare slags. Pladen markerer samtidig Septeto Nacionals 70-års jubilæum og rummer dejlig løssluppen, cubansk son spillet af garvede musikere, der kan deres kram. En af dem, congasspilleren Tata Güines, har været noget ved musikken længe... Han var allerede en kompetent herre i den cubanske Platters-klon, Los Zafiros' tid. Den cubanske musiklegende Los Zafiros bestod af fire sangere og en guitar (samt en fyldig rytmesektion) og lagde både Cuba og resten af verden for deres drengede fødder tilbage i 60'erne med deres smægtende vokalharmonier. De gamle numre er nu blevet støvet af og lagt på cd. For ægte nostalgikere.
Septeto Nacional & Guests: Mas Cuba Libres. Network. (Import: Verdenshjørnet, MS)
Los Zafiros: Bossa Cubana. World Circuit/MNW

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her