Læsetid: 2 min.

Ægte skaknostalgi

13. september 1999

Fremragende jubilæumsbog om nordisk skak gennem de sidste 100 år

Skak
Det gik ikke ligefrem stille for sig, da Nordisk Skak i sidste måned kunne fejre sit 100 års jubilæum med en flot besat turnering på Schæffergården i Gentofte og en alsidig og farverig skakdag i Tivoli.
En af de mere stilfærdige, men til gengæld også mere holdbare markeringer af den runde dag var udsendelsen af jubilæumsbogen Nordisk sjakk i 100 år, forfattet af
Øystein Brekke og udsendt på Norsk Sjakkforlag.
For en nostalgiker er det den rene svir bare at blade rundt i denne bog, hvor ikke mindst illustrationerne oser af atmosfære.
Jeg nævner i flæng: forsiden af det første nummer af Tidskrift för Schack, et lille jugendkunstværk fra 1902, et imponerende skarpt panorama-billede fra Nordisk Turnering i 1903, hvor man ser en række herrer med cykelstyrs-overskæg ved skakbrætterne i Studentersamfunnet i Kristiana (som Oslo jo hed dengang) eller billedet af en dybt koncentreret 16-årig Ulf Andersson - allerede udstyret med sejpinerblikket.
Men bogen indeholder naturligvis også en række seværdige skakpartier. Her er den ukendte svensker Joel Fridlizius' gevinst fra Stockholm 1912 over den store Aljechin, her er flotte partier af de tre svenske 'skakmusketerer' Erik Lundin, Gösta Stoltz og Gideon Ståhlberg.

Guddommelig skak
Der er dueller mellem de to unge nordiske vikinger fra 50'erne, Islands Fridrik Olafsson og vores egen Bent Larsen, ligesom nutidens store navne er repræsenteret ved stormestre som Simen Agdestein, Curt Hansen og Johann Hjartarson.
Det har været svært at plukke ud blandt disse spraglede blomster - men her er en vaskeægte omgang skaknostalgi - finnen Eero Böok, der i sine mest inspirerede stunder kunne spille guddommeligt skak, har i Göteborg 1929 hvid mod danskeren W. Ingerslev:
1.e4 e6 2.Sc3 d5 3.Sf3 Lb4 4.Ld3 c5 5.a3 La5 6.b4!?
Hvid ofrer en bonde og får hurtigt mere end rigelig kompensation.
6. - cxb4 7.axb4 Lxb4 8.Lb2! Se7? - (bedre 8. - Sf6) - 9.0-0 0-0 10.Te1 b6 11.exd5 Sxd5 - sort burde nok have slået tilbage med bonden - 12.Sxd5 exd5 13.Sd4 Lb7 14.Te3! Sd7?
Den afgørende fejl. Ingerslev skulle have spillet 14. - g6, fulgt af træk som Te8 og Lf8. Nu lyner det fra finnens kniv:
15.Sc6! Lxc6 16.Lxh7+! Kxh7 17.Dh5+ Kg8 18.Lxg7!
Såmænd bare det tredje officersoffer.
18. - Kxg7 19.Tg3+ Kf6 20.Te1!
Sort opgav. Han fører med tre lette, men det kan han ikke bruge til noget, da han ikke kan undgå at blive sat mat.
En lille perle af et angrebsparti.

Nordens top ti
Brekke har moret sig med at opstille en Alle Tiders Top Ti-liste over Nordens stærkeste skakspillere. Den har i sin vedgåede subjektivitet ("uhøytidlige kåring", skriver Brekke) fået følgende udseende:
1. Bent Larsen, Danmark (hvem ellers, spø'r vi bare!) 2. Ulf Andersson, Sverige 3. Gideon Ståhlberg, Sverige 4. Fridrik Olafsson, Island 5. Gösta Stoltz, Sverige 6. Simen Agdestein, Norge 7. Jóhann Hjartarson, Island 8. Curt Hansen, Danmark 9. Erik Lundin, Sverige 10. Eero Böok, Finland.
Listen virker velafbalanceret og gennemtænkt - og det glæder et nostalgisk hjerte, at der både er blevet plads til tre svenske musketerer og den hårdtslående finske Böök.

*Den indbundne og smukt udstyrede bog er på 175 sider og koster 225 kr. hos Dansk Skaksalg, Brovangen 8, 5464 Brenderup, tlf. 63440013, fax 63440012

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her