Læsetid: 4 min.

Anders Fogh som lærling

23. september 1999

Anders Fogh Rasmussen gør op med vælgerfordomme om Venstres asociale politik. Partiet skal henvende sig til alle danskere, siger partiformanden

Selvtillid, det kan Venstre's Anders Fogh Rasmussen levere i metermål. Han tror på sit projekt, der skal rive Venstre ud af positionen som et parti med en lidt blakket social profil og føre Danmarks Liberale Parti ind i den afgørende kamp om vælgerne på midten, dem, der både vil have frihed og social anstændighed.
Valget i 1998 var læreprocessen, hvor Anders Fogh Rasmussen var lærlingen, der sammen med partiets daværende formand, Uffe Ellemann-Jensen tabte valgkampen på stregen. Anders Fogh Rasmussen er allerede nu ved at udkæmpe den valgkamp. Han mener, han som liberal har vundet første halvleg, den halvleg, hvor dagsordenen for det endelige opgør bliver fastsat.
"Selvom der er meget at nå for os liberale endnu, så er det lykkedes at sætte dagsordenen ganske fantastisk. Gamle socialdemokratier i Storbritannien og Tyskland har adopteret liberale og konservative standpunkter. Tony Blair og Gerhard Schröder taler om skattelettelser, privatisering og markedsøkonomi på en måde, som er taget ud af den liberale ordbog," siger Anders Fogh Rasmussen.
Lige netop de udtalelser har Poul Nyrup Rasmussen takket nej til. Så længe Poul Nyrup Rasmussen både er formand for Socialdemokratiet og statsminister, så nytter det ikke at samle point fra internationale diskussioner.

På vej mod midten
Venstre er på samme måde som Tony Blairs og Gerhard Schröders socialdemokratier på vej ind mod midten. Det sker i en sådan fart, at Ugebrevet Mandag Morgen skriver, at Anders Fogh Rasmussen vil gøre Venstre til Danmarks Liberale Folkeparti.
Men nej, det vil Anders Fogh Rasmussen ikke.
"Jeg vil ikke vedkende mig udtrykket: Danmarks Liberale Folkeparti. Folkepartier herhjemme er som regel ret små, og mine ambitioner er større. Venstre hedder Danmarks Liberale Parti, og derved bliver det, men jeg har en ambition om, at liberal politik bliver opfattet som en politik, som henvender sig til alle. Venstre skal være et naturligt parti for fru Mortensen på tredje sal i Brøndby Strand," siger Anders Fogh Rasmussen.
Måske var det lige netop fru Mortensen i Brøndby Strand, der i sidste øjeblik stemte Poul Nyrup Rasmussen ind i statsministeriet efter valget i 1998.
Det forklarer Anders Fogh Rasmussen med udbredte fordomme om Venstres politik. Særligt partiets sociale profil i befolkningen ligger under det niveau, Anders Fogh Rasmussen gerne vil stå for.
"Jeg drejer ikke partiets mål, men vi skal være bedre til at gøre klart, at Venstre både er partiet for dem, der ønsker at gøre en ekstra indsats, og partiet for dem, der vil have et sikkerhedsnet, for dem, der kommer galt af sted, for dem, der mislykkes og ikke kan klare sig selv," siger Anders Fogh Rasmussen.

Ned med satserne
Tilbage i 1996 præsenterede Venstre et forslag om en samlet lov for overførselsindkomster, hvor alle skulle have en basisydelse på 7.600 kroner.
Oven i kunne man så tegne en tillægsforsikring. Et forslag Anders Fogh Rasmussen gentager i publikationen, Kort og godt om Venstre, der blev udgivet kort efter, han blev valgt som formand i foråret 1998.
- Det er vel ikke bare en fordom hos vælgerne, at I vil skære i overførselsindkomsterne?
"Lad mig så bare slå en ting helt mur og nagelfast, Venstre har ikke et forslag om at skære ned på dagpengesatser, bistandssatser eller satser for førtidspensioner. Vores grundopfattelse er den, at kommer folk i den ulykkelige situation, at de får brug for hjælp som følge af arbejdsløshed, så skal de også have en ordentlig ydelse."
- Er forslaget om at opdele ydelserne i en grundydelse og tillægsforsikring stadig dækkende for jeres politik?
"Jeg har aldrig opfattet forslaget som meget andet end en teknisk måde at indrette det eksisterende system på. For mig er det ikke et afgørende politisk punkt. Sådan set har jeg på det punkt lært, at når bundlinjen er den samme - nemlig at vi ikke ønsker at rokke ved satserne - så er det lidt dumt, at tage en vanvittig diskussion om noget, der dybest set kun er teknik. Det har jeg indset," siger Anders Fogh Rasmussen.
Det er netop diskussionerne om de forkerte emner, som Anders Fogh Rasmussen vil stoppe længe før, Poul Nyrup igen udskriver valg.
"I sidste valgkamp endte forslaget om at afskaffe lejeværdien (en skat på ejerboliger, red.) med at blive en klods om benet på os. Velanskrevne økonomer advarede mod forslaget og den socialdemokratiske propagandamaskine sagde, at Venstre ville gennemføre asociale nedskæringer for at finansiere skattelettelser til rige boligejere. Intet var sandt, men jeg må bare konstatere, at det lykkedes os ikke at overbevise omverdenen."
For at undgå en gentagelse af valgnederlaget vil Anders Fogh Rasmussen allerede nu forberede vælgerne på, hvad de kan vente sig af en kommende Venstre-regering.
"Jeg vil på det område gøre det fuldstændig klart, hvad Venstres forslag og løfter består i, så der ikke bliver grobund for falske forestillinger i løbet af en valgkamp," siger Anders Fogh Rasmussen.

Farvel til skattelettelser
Derfor siger Venstre-lederen farvel til det kendte løfte om skattelettelser og erstatter det med det mere realistiske løfte om et stop for skattestigninger. Et lille skridt, men alligevel nok til, at særligt unge Venstre-politikere frygter for partiets ideologiske profil.
"Som formand, har jeg det sådan, at idédebatten skal fodre den daglige politik. Men altså man må bare forstå, at praktisk politik ikke kun er at sidde i et elfenbenstårn og tænke store tanker. I praktisk politik må man stige ned fra elfenbenstårnet og ud i den daglige virkelighed og skabe resultater," siger Anders Fogh Rasmussen.
Anders Fogh Rasmussen vil skabe resultater ved næste valg. Svendestykket er en sejr, intet andet. De klare ideologiske holdninger, må partifællerne levere. Selv skal han stå for en politik, der er så rund, at den kan trække de nødvendige vælgere hen over midten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her