Læsetid: 3 min.

Besse-Spice i universets centrum

8. september 1999

Navnet Nina Hagen virkede som en magnet på det århusianske festugepublikum - men det, de fik at se, var ikke en provokerende punk-diva, men derimod en - betydelig - ældre udgave af Baby Spice

"Hej. Var det Nina Hagen, der lavede '99 luftballons'? Hvis du kender svaret, så skriv lige tilbage her på siden."
Kommentar fra Peter M. (lørdag 12/8 kl. 13:11). Kilde: www.aarhusfestuge.dk.
Peter M. fik svar på sit spørgsmål 14 dage senere, da 'Bennyboy' meddelte, at "det var Nena, der lavede pophittet '99 luftballons'. Nina Hagen var/er Queen of Punk, m.m. - har senest indspillet rockmusicallen
'Hair' sammen med Udo Lindenberg (på tysk)."
Peter M.'s spørgsmål er interessant, fordi det stiller spørgsmålstegn ved, om det massive fremmøde i Univers - festugens gratis scene i hjertet af Århus - lørdag aften skyldtes, at folk troede de skulle ned og genhøre ørehængeren '99 luftballons', eller om de rent faktisk kom, fordi de er Nina Hagen-fans, der hungrede efter at høre numrene fra hendes seneste udgivelse Oh Namah Shivay live.
Hvis de tilhørte sidstnævnte kategori må konklusionen være, at der er gået borgerskab i punkerne, for cardigans, pagehår og moderigtige bukser, der stumper på benene, var de mest gængse kendetegn hos tilhørerne.
Det eneste, der skilte de 25-årige, der bare ville se girafen, fra de 'rigtige' fans, der for hovedpartens vedkommende er i 40'rne ligesom Hagen selv, er, at de sidstnævnte stod og vippede lidt med storetåen og bevægede læberne lidt engang imellem.

Forældede ord
Hvad enten det fremmødte publikum bekendte sig til den ene eller den anden musikalske genre, og hvad enten de stod i Univers ved en fejltagelse eller med fuldt overlæg, så var det syn, der mødte dem, da festugens hovednavn troppede op på scenen, det samme: En midaldrende kvinde med langt sort hår sat op i to rottehaler af søde, gule elastikker, der passede til farven på prikkerne på hendes gennemsigtige sorte bluse. Hendes øjne var malet op med sort, og en usædvanlig stor mund med struttende læber råbte et kækt all right efterfulgt af et tørt og kradsende host.
Der var intet provokerende eller ekstraordinært ved hendes fremtoning. Mest af alt lignede hun en noget ældre og mørkere udgave af Baby Spice.
Hun talte og sang tilmed på engelsk, og selvom hendes musik ikke på nogen måde ligger tæt op ad hverken Nenas '99 luftballons' eller Spice Girls-hits'ene, men tværtimod er en umelodiøs blanding af rock, pop og opera iblandet nogle 'spontane' skrig og hyl, så kunne ikke engang musikken provokere publikum.
Hendes 'politiske' budskaber imellem numrene faldt også på en sær måde til jorden, da publikum godt nok jublede, men alligevel efterlod indtrykket af, at de var totalt ligeglade. Det virkede mere som om, de jublede af ideen om den politiske kunstner.
"Alle gravide kvinder i USA, der har hiv, bliver fra næste år tvunget til at tage en medicin, der gør dem meget syge. Tænk lidt over det," råbte hun med sin mørke stemme ud til et publikum, der delte sig i to lejre - en måbende og en betingelsesløs jublende.
"Den næste sang vil jeg gerne tilegne Greenpeace," fortsætter hun.
Om det er herefter, at sangen med omkvædet "LSD, LSD, LSD," blæste ud af højtalerne, husker jeg ikke. Men det var i hvert fald med til at forme et samlet indtryk, af en kvinde, der i dén grad er gået i stå i en andet årti. En kvinde med meninger, der forlængst har overskredet sidste salgsdato.
Om de ægte fans fik, hvad de kom efter - både hvad angår den musikalske oplevelse og 'sceneshowet' - er svært at vurdere.
Én fan var i hvert fald godt tilfreds. Karen Buus skrev kl. 2:46 - det vil sige ca. tre timer efter koncerten sluttede - følgende:
"Danke, liebe NIN@! Du bist wunderbar!!! -ich weiss das wir uns wider sehen!!!"

*Nina Hagen, Århus Festuge, lørdag den 4. sep. 1999 kl. 22 på Univers

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her