Læsetid: 2 min.

Bomber i Israel

6. september 1999

Blækket var næppe tørt på Mellemøstenaftale, før bomberne eksploderede

TEL AVIV - Søndag aften eksploderede kraftige bilbomber i to nordisraelske byer. Kort efter gisnede myndighederne om selvmordsaktioner, udført af den militante islamiske organisation Hamas.
Én dræbt i Haifa menes at være bilens fører, som i forsøget på en selvmordsaktion skal have bragt bomben til sprængning for tidligt og således have udsat sig selv for, hvad politiet beskriver som en "arbejdsulykke." I Tiberias meldes om to dræbte, begge i en tilsvarende bil, samt fire sårede forbipasserende.
Angrebene sker mindre end et døgn efter underskrivelsen ved det egyptiske badested Sharm el Sheikh af en aftale mellem israelere og palæstinensere om at genoptage fredsprocessen. Hamas er imod en fredsslutning med Israel og har varslet aktioner som reaktion på aftalen.
Lørdag besøgte USA's udenrigsminister Madeleine Albright den syriske hovedstad Damaskus, hvor hendes modpart, udenrigsminister Farouk Shara, sagde, at Syrien "stoler på at Ehud Barak tilhører Yitzhak Rabins skole." Shara hentydede til Israels afdøde ministerpræsident Rabins påståede vilje til at forhandle om en eventuel israelsk tilbagetrækning fra hele Golanområdet som pris for fred mellem de to lande.
Da Madeleine Albright ankom til den syriske hovedstad, havde hun allerede fraveget sit forsæt om ikke at deltage i den palæstinensisk-israelske fredsproces som andet end tilskuer, fordi de stridende parter i dén konflikt havde behov for hendes medvirken. Måske derfor besluttede hun efter et resultatløst besøg i Damaskus, som også omfattede et møde med præsident Hafez al Assad, at improvisere et besøg i den libanesiske hovedstad Beirut.
"Albright har taget fat på endnu en fredsforhandling i Mellemøsten," siger lektor i mellemøststudier Dan Shueftan til Information. "Dette signal vil Ehud Barak have vanskeligt ved at overse."
De sidste par nætter af den forløbne uge tilbragte det nordlige Israels befolkning i beskyttelsesrum på grund af voldsomme katyusha-angreb fra den islamisk fundamentalistiske bevægelse Hizbollah, som opererer fra Libanon. Det er almindeligt antaget, at styret i Damaskus, som aldrig har anerkendt Libanons selvstændighed, også sidder med nøglen til at bringe Hizbollah under kontrol i forbindelse med en fredsaftale.

Side 5: Fredsaftale varsler
ny æra i Mellemøsten

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her