Læsetid: 4 min.

Briternes 'anden' Tony: Blairs tredje vej er nonsens

27. september 1999

New Labour er anti-demokratisk og har kapituleret til kapitalismen. Det mener en af Labours gamle kæmper på venstrefløjen, veteranen Tony Benn

Blairs vej
LONDON - I går startede det britiske Labour-parti sin årlige kongres. To et halvt år inde i New Labours valgperiode. Men ikke alle i partiet bryder sig om den politik, der er blevet ført.
Tony Benn er fra dengang, det var moderne at gå ind for velfunderede offentlige tjenesteydelser og en barsk men retfærdig distributionspolitik af de fælles goder. Med andre ord er han så diametralt modsat Tony Blair, at folk kalder ham 'den anden Tony'.
"Kommunismen gik under, fordi den ikke var demokratisk. Socialdemokratismen gik under, fordi den har overgivet sig til kapitalismen," mener Tony Benn.

Centraliseret magt
Begge dele af udsagnet har adresse til New Labour. Efter Tony Benns mening er partiet både anti-demokratisk - og det har forlængst kastet sig i armene på kapitalismen.
"New Labour er det parti, der mest bekender sig ideologisk til kapitalismen siden Thatcher. Det tror på globalisering. Det tror på markedskræfterne. Men det siger, at vi vil være rare, vi vil tage hånd om de fattige og så videre. Partiet er med sikkerhed anti-socialistisk, og jeg mener også, at det er anti-demokratisk," siger han.
"Magten bliver mere og mere centraliseret i New Labour. Den konklusion, jeg nåede for år tilbage er, at den allermest kontroversielle ide af dem alle er demokratiet. Det er ved at blive kvast nu."
Efter Tony Benns mening får man demokrati nedefra og op - ikke omvendt. Det indebærer også, at folk har noget at vælge imellem.
"Det, premierministeren virkelig vil, er at etablere en national regering med ham selv, de liberale og nogle af de konservative og så skabe en situation, hvor de altid er ved magten. Jeg har altid ment, at kapitalisme og kommunisme havde én ting fælles - ingen af dem bryder sig om demokrati. Parallellerne mellem de kapitalistiske apparatjniks og de kommunistiske apparatjniks forekommer mig at være så stærk, fordi ingen af dem tilbyder folket nogen debat, diskussion eller noget valg," siger han.
"Jeg har altid undret mig over, hvorfor så mange eks-kommunister meldte sig under New Labour - men de genkender centraliseringen, personlighedskulten og kvælningen af udfordringer nedefra. Den største fare for demokratiet er ikke en trotskistisk overtagelse af BBC i revolutionær hede men apati."

Afpolitiseret land
Tony Benn tror ikke et øjeblik på den tredje vej.
"Efter min mening er det absolut nonsens," siger han.
"Det siger ingenting om deres politik. Aneurin Bevan, den gamle socialistleder, sagde, at hvis man vandrer ude på midten af vejen, er man i større fare for at blive kørt ned af en bus."
Alligevel er Tony Blair populær. Efter Tony Benns mening er det tegn på, at landet er uinteresseret i politik.
"Labour-partiet er blevet demoraliseret, og offentligheden er blevet afpolitiseret. Så nu ser folk på Tony Blair, som om han var en meget succesrig leder af et fodboldhold. Hvis man snakker med unge mennesker, er de ikke politiske. De er interesseret i miljø, fred, menneskerettigheder, dyreværn osv - men de forbinder det ikke på nogen måde med den politiske proces. Og det tror jeg er meget farligt."
Tony Benn er også stærkt kritisk over for New Labours evige tagen pejlinger af, hvad befolkningen mener via fokusgrupper og meningsmålinger.
"Der er noget godt at sige om at være en vejviser og ikke en vejrhane. Det, de laver, er vejrhanepolitik," siger han.
Gudbevares, de har da gjort nogle gode ting, mens de har siddet i regering. Indført en mindsteløn - på 3,60 pund (ca. 40 kroner) i timen og lavere for unge. De har givet fagforeningerne ret til at repræsentere arbejdstagerne - men ikke strejkeret. Men samtidig har de sænket bistanden til enlige mødre. Nægtet at kæde pensionerne sammen med lønudviklingen, som det var engang. Indført skolepenge på universiteterne. Gået i krig to gange. Givet eksportkreditter til flysalg til Indonesien - det svarer ifølge Tony Benn sådan cirka til studiepengene. Genindført behovsvurdering for sociale ydelser.
"Det er ikke den slags, jeg handler om," siger Tony Benn.

Vi behøver pres
Han tror på en snarlig renæssance for hans umoderne ideer.
"Der er ikke mange socialister i dag, men der er et stort publikum for socialistiske argumenter," siger han.
Og man skal aldrig give op.
"Når jeg tænker på alle de ting, jeg har foretaget mig i mit liv, som er blevet affærdiget," siger han.
Og som så alligevel endte med at blive til noget. Lige fra boykot af sydafrikanske produkter over et skotsk parlament til rettigheder for homoseksuelle og meget mere.
"Man planter et par frø, og når man kommer tilbage, kan man måske finde et helt træ, der står og gror. Al forandring kommer nedefra. Det er nemt at være pessimist, men min egen erfaring er, at ting tager tid. Det, vi behøver, er pres. Det er sådan, jeg ser kongressen. Og jeg tror, presset vil komme angående de offentlige udgifter, imod privatiseringer, for en mere skeptisk holdning til EU på grund af manglende demokrati, imod krigene - og så må vi se."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her