Læsetid: 2 min.

Céline, men ikke Dion

17. september 1999

Kan man stole på bestsellerlister? Det er forlæggeren Ole Knudsen, der har rejst spørgsmålet. Han er stærkt i tvivl. Og når han f.eks. nævner et tilfælde, hvor en endnu ikke udkommet bog af Bjarne Reuter allerede blev registreret som nr. 1 på listen, er der selvfølgelig noget der tyder på, at han måske har fat i en lang ende.
Af Berlingske Tidendes bestsellerliste søndag den 12. september fremgår det, at Lars Bonnevies nyoversættelse af Célines Rejsen til nattens ende er strøget direkte ind på førstepladsen, efter kun at have været i handelen en god uges tid. Det er dæleme flot klaret - men er det nu også sandt? Man tør næsten ikke tro det.
Rejsen er en af århundredets store romaner, men at den pludselig skulle appellere til et bredt, bogkøbende publikum, det lyder nærmest usandsynligt. Det ville være til at forstå, hvis det var Hans Boll-Johansens bog om Céline, Latter i dødens skygge, der er udkommet samtidig, som var blevet en kassesucces. Céline havde jo en lidt specielt tilknytning til Danmark, der tillod sig at holde ham indespærret i "Le venstre fangse", og som han derfor hadede af et godt hjerte. Det siges f.eks. at franskmænd, der kun kender Danmark fra Célines omtale, tror der året rundt løber blodtørstige isbjørne rundt i gaderne. Men dårlig omtale er bedre end slet ingen, så man kunne sagtens forestille sig, at folk ville kaste sig over Boll-Johansens i øvrigt udmærkede bog.
Bestseller eller ej, så er nyoversættelsen en god anledning til at gøre opmærksom på Rejsen. Den udkom første gang på dansk på forlaget Arena, i en oversættelse der altid har været stærkt omdiskuteret. Hvis man tilhører den lille elite, der ikke kan læse fransk - og slet ikke det delvis selvkomponerede talesprog, Céline benyttede sig af - havde man nu stor grund til at glæde sig over, at Lars Bonnevie har taget opgaven på sig. Det forlyder endda at der er flere af Célines værker på vej i dansk oversættelse.
Men det må vel være passende, nu, at sende en mere end venlig tanke til forlaget Arenas grundlægger, K.E. Hermann, der tog skraldet dengang, det vel nærmest var udelukket, at et forlag skulle kunne tjene penge på den politisk ubekvemme, stærkt kontroversielle Céline. Men altså udgav ham alligevel. Hvis bogen nu skulle vise sig at blive udbredt og læst, som den fortjener, har K.E. Hermann bestemt også sin andel i miraklet.
For ærlig talt: det lyder som lidt af et mirakel, at Rejsen pludselig skulle været gået hen og blevet en sællert.
34 år efter at Poul Vad introducerede forfatteren for det danske publikum, i en artikel i tidsskriftet Vindrosen. Og 30 år efter at Arena som sagt vovede pelsen med førsteudgaven. Men måske er miraklernes tid netop ikke forbi endnu?

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu