Læsetid: 3 min.

Cleese holder fri

8. september 1999

John Cleese er i København uden rigtig at vide hvorfor

Stjernemøde
Når tre kamerahold kæmper om positionerne til et pressemøde, der er indkaldt uden nogen særlig anledning, siger det 'stjerne'. Manden, der er i byen nærmest fordi han godt kan lide den (og fordi der er forskellige mindre honorarer at samle op ved samme lejlighed), er den engelske komiker John Cleese.
Så sidder man der og venter og alskens billeder farer gennem hovedet på én - dræberkaniner, gakkede gangarter, undertrykte spanske tjenere, eksploderende fede mænd, gale korsriddere og meget mere. Det er trods alt veteranen fra Monty Pythons Flying Circus og hotelværten på Fawlty Towers, vi sidder og venter på.

Ulastelig
Så kommer han, iført ulastelig sommer-forretningshabit og med sit sirlige engelske officersoverskæg og sætter sig i den kongeblå, overdimensionerede sofa bag det sofabord, som hans nye danske agenter har prydet med noget, der mest af alt ligner en bårebuket. Jo, man ville godt turde købe en brugt vogn af den mand - men at han så ofte har givet anledning til åndenød af grin er lidt af en gåde.
Det er vist Jesper Kleins kone, der engang har beskrevet sin husbond som "verdens kedeligste mand". John Cleese ser ud til at være indstillet på at tage konkurrencen op, og på et direkte spørgsmål udtrykker han sin dybfølte lettelse over at være blevet så gammel, at han ikke længere føler sig forpligtet til hele tiden at være morsom og højt gearet. Han har heller ikke mere energien til det, siger han, og i grunden er han lidt ked af, at han ikke er blevet rig nok til ikke længere at behøve at lave noget.

Wonderful
En journalist vil vide, hvad det er, han så godt kan lide ved København, siden han har insisteret på at komme uden egentlig at have noget bestemt mål med besøget. Jo, det er noget med, at hans program er så let, at han kan gå rundt og hygge sig, og alligevel tjene lidt penge ved dette og hint, mens han er her. "USA er et galehus - selv om der da er mange flinke mennesker. England bryder jeg mig ikke så meget om mere. Alt det jeg satte pris på, synes mere eller mindre at være forsvundet. Sydeuropa er jeg ikke særlig begejstret for - så hellere København. Her er anstændigt og civiliseret, og maden er god", siger John Cleese med en sidebemærkning om, at han dog har fået ideen til en ny sketch, da han under sit ophold besøgte en fiskerestaurant, der ikke havde nogen fisk.
Efterhånden degenererer pressemødet til almindelig small-talk om fodbold (Cleese er fan af West Ham United), og en vantro kollega må vide, hvorfor komikeren egentlig stiller op til dette møde med pressen. " I skal jo fylde jeres aviser hver dag med et eller andet, og det hjælper jeg jer så med".

Alvor
Som så mange morsomme mænd vil John Cleese gerne understrege, at han også har seriøse sider. Han har skrevet flere bøger om psykologi (og er gift med en psykiater), han har været engageret i politisk arbejde for det britiske Centerparti, og han laver instruktionsfilm til erhvervslivet. Filmbranchen er han træt af - "det er kedsommeligt og forudsigeligt uden lige at lave film, og hvis det ikke var så godt betalt, ville jeg overhovedet ikke have med det at gøre".
I det hele taler han en del om penge. Radio er hans yndlingsmedie - "men det er så dårligt betalt". Derfor bruger han meget af sin tid til at tale til amerikanske forretningsfolk. Det er til gengæld velbetalt, forstår man.

Arvinger
Lidt glød kommer der i stemmen, da Information spørger ham om eventuelle arvtagere inden for genren "den intelligente komedie". Der er ikke mange, mener Cleese, som også synes, at der er en skrigende mangel på troværdige filmkomedier i dag, hvor biografpublikummet fortrinsvis består af teenagere, som er ligeglade med handlingen. Der laves måske een helstøbt filmkomedie hvert femte år, siger han, og lader forstå, at hans egen Fisken de kaldte Wanda er en af dem.
Fremover vil vi kunne se ham som arsenalmesteren Q's assistent i de kommende James Bond film - som han nyder at lave, bl.a. fordi instruktøren også er en fan af West Ham United.
Hvad han slutteligt mener om engelske kvinder? "Det aner jeg ikke, jeg har været gift tre gange, og det har alle gangene været med amerikanere", siger den store englænder, som dog en enkelt gang har friet til en landsmandinde. Hun sagde nej.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her