Læsetid: 2 min.

Crème de la crème i Århus

30. september 1999

Under overskriften Festival of Festivals viser tre biografer i Århus for anden gang de bedste kort- og dokumentarfilm fra tretten internationale festivaler

Festival
Det ligner et vinderkoncept. Man tager de prisbelønnede film fra tretten anerkendte festivaler for kort- og dokumentarfilm rundt om i Europa, samler dem i en pakke og serverer dem for publikum som en menu bestående af lutter delikatesser.
Navnet er Festival of Festivals, og i kataloget beskrives arrangementet som "en ærbødig vampyrfestival, der suger det bedste blod fra andre festivaler."

Skyder sig i foden
Fra et pressesynspunkt kan man indvende, at Festival of Festivals skyder sig selv i foden ved at sammensætte sit program af lutter gentagelser. Med placeringen i det tidlige efterår lægger man sig i kølvandet på andre nordiske tiltag som Balticum Film & TV Festival, Odense Film Festival og Nordisk Panorama, og det er da også påfaldende, at begivenheden i Århus ikke byder på en eneste dansk premierefilm.
For det lokale publikum er Festival of Festivals imidlertid et indbydende ta'-selv-bord af filmperler, samtidig med at arrangementet er en kærkommen lejlighed til at se kort- og dokumentarfilm dér, hvor de også hører hjemme: på det store lærred.

Udenlandsk attraktion
I den danske afdeling er det således muligt at vælge mellem en række novellefilm, Jesper Jargils De ydmygede om Lars von Trier samt ikke mindst en kavalkade af Jørgen Leths film, inklusiv den seneste om Søren Ulrik Thomsen.
Den egentlige attraktion er imidlertid den udenlandske afdeling, idet mange af filmene her ikke ellers vil være tilgængelige. Går man efter production value, kan Information anbefale Dariusz Jablonskis Photographer om livet i den jødiske ghetto i Lodz under 2. verdenskrig og Michael Glawoggers Megacities, en eventyrligt flot fotograferet odyssé gennem fire af verdens største byer.
Er man mere til den afdæmpede human interest-dokumentarisme, hører Sergei Dvortsevoys Bread Day, Marcel Lozinskis So It Doesn't Hurt samt Victor Kossakovskys Pavel and Lyala (A Jerusalem Romance) til de værker, der har begejstret denne anmelder mest i de senere år.
Filmene vises i Filmhuset Århus, Øst for Paradis og CineCity.

*2nd Festival of festivals, Århus. Til 3. okt. Inf.: Filmhuset, Århus, tlf.: 87 31 77 15

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her