Læsetid: 3 min.

DF: NATO bombede kristendommen

21. september 1999

Pia Kjærsgaards parti beskylder NATO for 'et omvendt korstog'
i Kosovo. 'Serbien er kristent', fremhæver pressechef Søren Espersen

"1.500 års kristendom i den serbiske provins, Kosovo, er forbi. Den sluttede, da den sidste serbiske soldat havde forladt provinsen, mens den muslimske undergrundshær, UCK, fejrede begivenheden sammen med soldater fra NATO."
Sådan beskriver Dansk Folkeparti i en leder i sit netop udkomne medlemsblad den vestlige forsvarsalliances indsats i det albansk dominerede Kosovo på Balkan.
I lederen, der er affattet af partiets pressechef Søren Espersen, men som har opbakning fra partileder Pia Kjærsgaard, hedder det:
"NATO sørgede for denne nyeste muslimske triumf ved systematisk gennem to måneder at sønderbombe et forarmet land, for derefter at overlade det til den muslimske undergrundshær, UCK, at færdiggøre arbejdet med at fordrive de sidste kristne serbere ud af deres hjemegn."

Roterende Absalon
Søren Espersen forudser i lederen, at NATO-aktionen i kommende historieskrivning vil blive beskrevet som "Det omvendte korstog", og tilføjer:
"Og Danmark var med! Biskop Absalon vil vende sig i sin grav!"
Information har spurgt Søren Espersen:
- Hvorfor ser du i sammenhæng med Balkan-konflikten Serbien som et kristent land?
"De er kristne alle dem, der bor der."
- Ikke i Kosovo. Også da det direkte hørte under Serbien, var det store flertal muslimer?
"Nå, ja men inden for hele Serbien er de et mindretal. Og for 100 år siden var fordelingen i Kosovo den omvendte mellem muslimer og kristne. Muslimerne er siden gået voldsomt frem i kraft af indvandring og høj fødselsrate," siger Espersen.
- Det er du sikker på?
"Ja, sådan er det."
- Forstår man bedre konflikten ved at se Serbien som et kristent land?
"De er kristne og muslimer. Hvad skulle de ellers skændes om?"

Så sig som kristne
- NATO ser det sådan, at det var Serbien, der indledte den etniske udrensning?
"De serbere, der skød til højre og venstre, betragtede sig selv som kristne. Ligesådan med muslimerne. Nu sprænges kristne kirker og klostre i luften i Kosovo. Og se, hvordan UCK har placeret sine folk rundt omkring. NATO havde vist en anden drøm," siger Søren Espersen.
- Hvilken rolle spiller det, at Serbien er et kristent land?
"Serbien har altid været en kristen stat."
- Har Serbien optrådt sådan?
"Har vi det? Har USA? Har Rusland? Det er også kristne stater."
- Hvorfor lægger du så særlig vægt på Serbien som kristen nation?
"De er sgu kristne. Husk, at der har været en hellig alliance mellem Rusland, Grækenland og Serbien. De har allesammen været truet af muslimerne. Der er derfor, jeg så gerne havde set russerne være mere med i det, der er sket i Kosovo," siger Søren Espersen.
- Og det er ikke, fordi der er muslimer på den ene side, at du fremhæver den anden som 'kristen'?
"Nej, nej, nej. De er kristne. Derfor kan de godt være slyngler. Det gør dem ikke nødvendigvis til engle," siger Dansk Folkepartis pressechef og lederskribent Søren Espersen.
Forelagt Søren Espersens vurdering af, at styrkeforholdet i Kosovo mellem muslimer og kristne for 100 år siden var det omvendte af i dag, siger Balkan-eksperten Karsten Fledelius:
"Så vidt det i dag kan bedømmes, mistede serberne allerede flertallet i Kosovo i 1690, da mellem 30.000 og 40.000 serbiske familier udvandrede efter et fejlslagent oprørsforsøg mod tyrkerne. Vi véd sikkert, at muslimske albanere i 1948 udgjorde to tredjedele, og at det i 1991 var vokset til fem sjettedele. Det skyldes en højere fødselsrate, men også at serbernes fødselsrate er en af Europas laveste, og at mange serbere i mellemtiden udvandrede fra Kosovo til rigere områder i Jugoslavien, også fordi de følte sig mobbet ud af landdistrikterne," siger Karsten Fledelius.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her