Læsetid: 1 min.

Dioxin-problem er generelt

22. september 1999

EU-Kommissionen mener, at dioxin-forurening ikke kun vedrører Belgien

Bruxelles - EU-landene har et generelt problem med dioxin, der stammer fra forbrænding og industri i almindelighed. Det er EU-Kommissionens konklusion efter en ny rapport om dioxin-forurening i belgisk oksekød.
I kun ti ud af 1.000 undersøgte prøver, er der tale om forekomst af dioxin, der overskrider de tilladte 200 nanogram pr. kg., der er sat som midlertidig grænseværdi for kyllinge og svinekød. Der findes nemlig endnu ingen vedtaget EU-grænseværdi. Det var først med den belgiske dioxin-skandale i maj, at man blev opmærksom på, at der overhovedet kunne være et problem med dioxin i mad.
Det interesserante ved rapporten, der er lavet af de belgiske myndigheder, er, at forureningen denne gang ikke kan spores til foderstofsfabrikken Vergest, der var kilden til forureningen i foråret:
"Der er tale om dyr, der har græsset i nærheden af forbrændingsanlæg og industri . Det her er ikke et belgiske problem, men snarere et verdensomspændende problem," sagde en talsmand for Kommissionen, der udlagde det som et godt grundlag for at hæve eksportrestriktionerne på belgiske produkter.
Det kan dog kun vedtages i EU's veterinærkomité, der er sammensat af eksperter fra de 15 EU-lande. Hvis det tager vægten fra Belgiens skuldre, trækker en bestilt uafhængig rapport over kvalitetskontrollen i den belgiske fødevareindustri i modsat retning. Ifølge rapporten er kontrollen med foderproduktionen helt tilfældig, der er uklart hvor ingredienser stammer fra. Og værst: organisationen af veterinærkontrollen sikrer ikke "en professionel og obejktiv kontrol".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her